
Ήρθε η εποχή που όλοι περιμένουμε, ιδίως όσοι είμαστε φανατισμένοι με τα λαχανικά της εποχής. Το φθινόπωρο λοιπόν ανάμεσα σε όλα, έχει να προσφέρει την ζουμερή κολοκύθα. Χθες λοιπόν ξεκίνησα να φτιάξω την πρώτη σούπα της σεζόν. Τι άλλο από μία ζουμερή κολοκυθόσουπα που συνδυασμένη με βότανα, λαχανικά και καρυκεύματα μπορεί να αναδειχθεί σε ότι πιο ευεργετικό για την σπλήνα, το ήπαρ, την αποτοξίνωση και την θρέψη όλου του οργανισμού.
Τι θα χρειαστείς: (Υλικά για 4-5 άτομα)
700 γρ κολοκύθας, καθαρισμένη, κομμένη σε κύβους
2 μεσαίες γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες σε κύβους(που θα δώσουν τη βελούδινη υφή στο τελικό αποτέλεσμα ).
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για σοτάρισμα
1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1-2 πράσα
20 γρ ξερό φασκόμηλο
20 γρ. κόλιανδρο ή μαϊντανό
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
10 γρ ξερό θυμάρι
1-2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ κουρκουμά
1 κ.γ κάρυ
1 κ.σ σκόνη τζίντζερ ή 1 μεσαίο φρέσκο κομμάτι
Μπαχάρι
Κύμινο
μοσχοκάρυδο
Αλάτι & πιπέρι
1 λεμόνι με το ξύσμα του
½ φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου ή σόγιας
Εκτέλεση
Ξεπλένεις τα κομμάτια της κολοκύθας και τις γλυκοπατάτες, τις αφήνεις να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι. Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη πιπεριά, το τζίντζερ, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια μαζί με το κόλιανδρο ή το μαϊντανό, και μαζί με το μπαχάρι, το φασκόμηλο, το θυμάρι και την δάφνη, τα ρίχνεις μες την μεγάλη κατσαρόλα, στο λάδι που αρχίζει να καίει. Όλα τα μυρωδικά μαζί. Ένα- ένα για να τσιγαριστούν. Προσθέτεις την κολοκύθα μαζί με την γλυκοπατάτα. Αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα. Έχεις ήδη βράσει 1 ½ λίτρο νερό στο βραστήρα και το προσθέτεις να βράσουν όλα μαζί για μία ώρα. Μόλις βράσουν, προσθέτεις το γάλα, το ξύσμα και τα χυμό του λεμονιού και τα χτυπάς με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Σερβίρεις μαζί με κρουτόν ή τριμμένο κρητικό παξιμάδι και φρέσκο μοσχοκάρυδο.
Αν είσαι από εκείνους που προσθέτουν κύβο από ζωμό λαχανικών στις σούπες, ο συνδυασμός των μυρωδικών μαζί με το κουρκουμά, το κάρυ, το φασκόμηλο, το θυμάρι, τη δάφνη και το κόλιανδρο θα απογειώσουν αποτέλεσμα και θα προσδώσουν πιο μεθυστική γεύση στη κολοκυθόσουπα.
Καλή απόλαυση.
Κωνσταντίνα










