Αν έχει τυχει να ταξιδεψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμενα στη Νέα Υόρκη, αποκλείεται να αντιστάθηκες στην προκληση των τυροκούλουρων ή αλλιώς των Bagels. Πρόκειται για τα πιο αφράτα κουλούρια που λιώνουν στο στόμα σου με το πρώτο άγγιγμα.
Είχα την χαρά μεσα στις γιορτές να δοκιμάσω μια όμορφη συνταγή με bagels και μπανάνα και είναι ότι πιο εύκολο έχω φτιάξει.
Για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής αλλά και της ζαχαροπλαστικής, έχω μια πολύ νοστιμη παραλλαγή που είναι κατάλληλη και για το κολατσιό των παιδιών σας στο σχολείο.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι πολτός από δυο μεγάλες μπανάνες
- 2 φλιτζάνια με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κγ τριμμένη κανέλα
- ¼ φλιτζάνι αλεσμένα καρύδια
Για να μην κολλάει η ζύμη
- 2-3 κ.σ Λάδι Αβοκάντο ή λάδι καρύδας
Για γαρνιτούρα
- 2 κ.σ σπόροι σουσαμιού ή παπαρουνόσπορου
Οδηγίες
Πολτοποίησε τις μπανάνες σε έναν απαλό πουρέ. Βεβαιώσου ότι είναι επαρκής ποσότητα για ένα φλιτζάνι.Πρόσθεσε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μαζί την κανέλλα.
Ανακατεύουμε με μια λαστιχένια σπάτουλα στην αρχή μέχρι να αρχίσει να σχηματίζει σβόλους. Αλείφουμε τα χέρια μας με φυτικό λάδι, ζυμώνουμε, στύβουμε και πιέζουμε τα υλικά μέχρι να σχηματίσουν μια μπάλα ζύμης. Εάν η ζύμη είναι πολύ στεγνή, προσθέστε λίγο νερό για να ενωθεί. Αν είναι πολύ υγρή, πασπαλίζουμε μ’ επιπλέον αλεύρι.
Αφήστε την ζύμη στην άκρη να φουσκώσει για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μεταξύ, γεμίστε μία κατσαρόλα με νερό και αφήστε την να ζεσταθεί. Πριν βράσει αφαιρέστε την από την φωτιά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C. Απλώστε σε ένα ταψί ένα χαρτί αντικολλητικό και αφήστε το στην άκρη.
Αλείψτε στα χέρια σας λίγη ποσότητα από το λάδι αβοκάντο, για να σας διευκολύνει στο διαχωρισμό της ζύμης. Χωρίστε την σε πέντε ισόποσα μπαλάκια. Και πιέστε στο κέντρο με τον αντίχειρα σας για να σχηματίσετε την τρύπα του bagel . Τοποθετήστε το διαμορφωμένο bagel μπανάνας σε ένα πιάτο καλυμμένο με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γίνει όλη η ζύμη σε κουλούρια.
Κατόπιν μειώστε την ένταση της φωτιάς στο νερό που βράζει στην κατσαρόλα και βυθίστε 1 με 2 bagels στο ζεστό νερό. Επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να δείτε τα bagels να ανεβαίνουν στην επιφάνεια (περίπου σε 45 δευτερόλεπτα) και αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, με μία σπάτουλα αφαιρέστε τα προσεχτικά. Προσοχή αν το νερό βράζει, τα bagels θα διαλυθούν. Ενώ την συγκεκριμένη στιγμή που τα αφαιρείτε από το ζεστό νερό, γλιστράνε και ενδέχεται να κομματιαστούν, γι ’αυτό χρειάζονται απαλές κινήσεις.
Όταν έχουν βράσει όλα τα bagel, τα μεταφέρουμε στο έτοιμο ταψί. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε από πάνω σουσάμι. • Ψήστε με αέρα για 20 λεπτά ή σε διπλή εστία μέχρι να ροδίσουν. • Αφαιρέστε τα από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν ή απολαύστε τα στο πρωινό σας την επόμενη ημέρα και θα είναι αφράτα.
Συμβουλή
- Μπορείτε να προσθέσετε λάδι καρύδας ή όποιο φυτικό λάδι επιθυμείτε κατά το ζύμωμα, και στα συστατικά επίσης σοκολάτα, ξηρούς καρπούς ή σταφίδες αλλά μην προτιμήσετε αλεύρι αμυγδάλου, βρώμης χωρίς γλουτένη, γιατί θα διαλυθούν τα bagels, στο βράσιμο τους. Είναι η πιο ενδεικτική αλλά και η πιο δοκιμασμένη επιλογή.
- Διατηρούνται μέχρι και τρεις μέρες σε ταπερ.
Διατροφική αξία
1 bagel | θερμίδες: 207.2kcal | Υδατανθρακες: 43.1g | Πρωτεΐνη : 6.3g | Λιπαρά: 0.9g | φυτικές ίνες: 2g | Ζάγχαρα: 3.8g
Καλή απόλαυση
Κωνσταντίνα











