Η Σατ Κρίγια αποτελεί μία δυναμική πρακτική στο σύστημα της κουνταλίνι Γιόγκα και ίσως η πιο θεμελιώδης για εμβάθυνση στον εαυτό για βελτίωση σε όλα τα επίπεδα. Είναι τόσο αποτελεσματική γιατί ισορροπεί τις ποιότητες των ενεργειών από τα κατώτερα τσάκρα για να τα ισορροπήσει με το σημείο του αφαλού που αποτελεί ζωτική πηγή ή του τρίτου τσάκρα όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι και ευθυγραμμίζει την λειτουργία του πρώτου και του δεύτερου ζωτικού κέντρου. Όταν λειτουργεί αυτό το ενεργειακό κέντρο εξατομικευμένα, ο άνθρωπος νιώθει ασφάλεια, σιγουριά, γείωση και αποφασιστικότητα. Επίσης λειτουργεί καλύτερα η διαδικασία της πέψης και της απέκκρισης.

Ένα από τα οφέλη της Σατ Κρίγια είναι η ρύθμιση και η τόνωση του νευρικού συστήματος, η εξυγίανση των συναισθηματικών καταστάσεων καθώς και την κατεύθυνση της σεξουαλικής-δημιουργικής ενέργειας του ανθρώπινου σώματος. Η μετουσίωση της από ενστικτώδη παρόρμηση σε δημιουργική δύναμη.

Επειδή εργάζεστε στα χαμηλότερα τσάκρα σας και τα πιέζετε τα οποία σχετίζονται με τα θεμελιώδη συναισθήματα και τις ανάγκες σας, τα οφέλη της άσκησης απλά πολλαπλασιάζονται. Το όλο αναπαραγωγικό σας σύστημα ενισχύεται καθώς μετουσιώνετε τη σεξουαλική ενέργεια σε δημιουργική ενέργεια. Ενώ θα δείτε να απομακρύνονται από τον ψυχισμό σας οι φόβοι, το άγχος από ανασφάλειες, τα διλήμματα και οι δισταγμοί. Ενισχύει επίσης δυναμικά τον τρόπο που εκφράζεστε και είναι ένα ισχυρό τελετουργικό ενίσχυσης του θυρεοειδούς αδένα. Ο τρόπος που μιλάτε στους άλλους θα αλλάξει καθώς θα γίνει πιο εστιασμένη, άμεση, ακλόνητη και ασφαλής.

Η πρακτική της Σατ Κρίγια γίνεται ως εξής.

  1. Καθίστε πάνω στις φτέρνες σας κρατώντας τα γόνατα ενωμένα.
  2. Τεντώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι με τους αγκώνες τεντωμένους. Τα χέρια έρχονται στο πλάι του κεφαλιού ακουμπώντας τα αυτιά.
  3. Πλέξτε όλα τα δάχτυλά σας εκτός από το δάκτυλο του δείκτη. Στους άντρες υπερισχύει ο δεξιός αντίχειρας πάνω από τον αριστερό ενώ στις γυναίκες το αντίστροφο καθώς σχετίζεται με την ανάλογη πολικότητα του κάθε φύλου . Παραμείνετε σταθερά στην ίδια θέση με την σπονδυλική σας στήλη ευθυτενής καθ’όλη την διάρκεια της άσκησης.
  4. Ξεκινήστε να ψάλλετε το μάντρα Σατ Ναμ με ένα συνεχή ρυθμό, περίπου 8 φορές μέσα στα 10 δευτερόλεπτα. Καθώς τραβάτε τον αφαλό σας μέσα με κατεύθυνση της ενέργειας προς τα πάνω ψέλνετε Σατ από το κέντρο του αφαλού σας (σαν να βγαίνει η φωνή σας από αυτό το σημείο). Όταν χαλαρώνετε κατά την διάρκεια της εκπνοής ψέλνετε Ναμ. Παραμείνετε με τα μάτια κλειστά με εστίαση στο τρίτο μάτι, στο κέντρο του μετώπου ανάμεσα στα φρύδια.
  5. Συνεχίστε για τρία λεπτά και προχωρήστε σταδιακά σε 11 με 31 λεπτά.
  6. Για να ολοκληρώσετε την άσκηση, παραμείνετε στην ίδια θέση, εισπνεύστε, και σφίξτε τους μυς από τα γεννητικά σας όργανα, τους γλουτούς με κατεύθυνση προς τα πάνω όπου δείχνουν τα δύο δάχτυλα του δείκτη πάνω από το κεφάλι σας. Εκπνεύστε πλήρως. Επαναλάβετε το ίδιο κράτημα δύο φορές ακόμη. Χαλαρώστε. Ελάτε στην θέση της χαλάρωσης ξαπλώνοντας ανάσκελα. Δίχως το κράτημα της αναπνοής στο πέρας των ασκήσεων τα οφέλη της άσκησης δεν θα επιτευχθούν. Μα και η χαλάρωση είναι άκρως απαραίτητη γιατί κάνει επανεκκίνηση σε όλο το νευρικό σύστημα για μία καινούργια αρχή.

Εάν υπάρχουν προβλήματα στα γόνατα ή στους αστραγάλους μπορείτε εναλλακτικά να παραμείνετε στην εύκολη στάση γιόγκικης πρακτικής. (οκλαδόν). Δεν γίνεται πρακτική κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσης αλλά και της εγκυμοσύνης στους τρεις πρώτους μήνες. Ωστόσο χωρίς την πίεση του αφαλού και της δυναμικής αναπνοής μπορείτε απλά να ψάλλετε το μάντρα Σατ Ναμ που επαναπροσδιορίζει την αληθινή ταυτότητα της ύπαρξης σας.

Και επειδή σας υποσχέθηκα πικάντικες αλλαγές, δοκιμάστε την πρακτική της Σατ Κρίγια με το έτερον ήμισυ και θα βιώσετε σταδιακά εκρηκτικές διαφορές στην ερωτική σας σχέση σε πολλά επίπεδα.

Η Sat Kriya θα καθαρίσει τον εαυτό σου σε όλα τα επίπεδα. Aσθένεια, αδυναμία, ανικανότητα, τεμπελιά και αρνητικότητα – όλα τα ανάρμοστα πράγματα θα σας αφήσουν”.

Yogi Bhajan

Από την Κωνσταντίνα Δήμου

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.