Μπορεί να φαίνεται αρνητικό μα είναι ένα άρθρο από έναν θετικό άνθρωπο (ως ευελπιστεί τουλάχιστον)! Το να μάθεις να λες όχι είναι απόλυτα αισιόδοξο και θετικό στην πορεία της ζωής σου. Μεγαλώνοντας,  από τα τρία πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας , δύο λέξεις ήταν τα πρώτα μας μαθήματα από τους γονείς μας, το ναι και το όχι. Σχεδόν μηχανικά, η αίσθηση της ακοής  δέχεται το πρώτο γιατί θα λάβει δωράκια, προτροπές για αλλαγές και απορρίπτει το δεύτερο, για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Και αφού εκπαιδευτήκαμε να μην ακούμε όχι, αυτόματα αφαιρούμε τους άλλους το δικαίωμα να το ακούνε από τα χείλη μας. Μα τι θα συνέβαινε αν… 

Πηγαίναμε για ψώνια και λέγαμε όχι στην παράκληση της πωλήτριας να μας φορτώσει ακόμα ένα προϊόν προσφοράς, ένα ρούχο, ένα gadget που δεν επιθυμούμε να αγοράσουμε και δεν διαθέτουμε τους πόρους γι’ αυτό προς στιγμήν!  Μόνο και μόνο για να της κάνουμε το χατίρι και κυρίως να εξυπηρετήσουμε το σκοπό της να ξεπουλήσει;

Ας τον άντρα που μας φλερτάρει και ζητά το τηλέφωνο μας αν απλά ειλικρινά του εκφράζαμε πως «όχι, δεν μας ενδιαφέρει» ούτε να ξανά επικοινωνήσουμε, πόσο μάλλον να δημιουργήσουμε μια ευκαιριακή σχέση από τακτ.

Ο πανικός της συνειδητής και καλοστημένης ευγένειας δημιουργεί αρκετές δικαιολογίες αποφυγής που με ένα απλό ΟΧΙ θα τις είχαμε αποφύγει αν πρόκειται να του αραδιάσουμε ψέματα για να τον ξεφορτωθούμε! Με το να μη πεις όχι εξαρχής, τότε μόνο πληγώνεις τους ανθρώπους διότι τους κρατάς αγκυλωμένους στη ζώνη άνεσης τους, και καρμικά  ζημιώνεσαι εσύ που δεν εκφράζεσαι με τα αληθινά σου θέλω όταν έπρεπε ως ψυχή να τους διδάξεις ένα μάθημα! Ακόμα και να πεις όχι σε ένα φλερτ αυτό που σίγουρα θα συμβεί είναι να κλείσεις μια πόρτα σε έναν ανεπιθύμητο που ο ίδιος θα ανοίξει μια πόρτα σε κάποιον πιο κατάλληλο στο μέλλον από το να βρίσκει δευτερεύοντα νοήματα πίσω από το δισταγμό σου!

«Α, με θέλει τρελά αλλά το παίζει δύσκολη στο φλερτ μου»… υπάρχουν και αυτά τα παρατράγουδα που φιλοξενούνται σε αντίστοιχες τηλεοπτικές εκπομπές.

Να έλεγες όχι σε κάποιον που σου ζητάει δανεικά . Γιατί εσύ θα τα στερηθείς από αλλού αν τον εξυπηρετήσεις! Πολύ απλά, το να μάθεις να λες όχι εκεί που πρέπει και σε εκείνον που χρειάζεται είναι μαθητεία μεγάλης συνειδησιακής αλλαγής και επηρεάζει πάντα δυο άτομα, εσένα που εναντιώνεσαι και το ξεκαθαρίζεις και τον άλλον που πια γνωρίζει τα θέλω των δικών σου δράσεων.

Πολλές σχέσεις θα είχαν τερματίσει στην ώρα τους! Πολλές φιλίες θα είχαν ωριμάσει σε βάθος χρόνου εάν δεν είχαμε δεδομένη την παρουσία του άλλου στα δικά μας προσωπικά μετέωρα κενά όταν η απουσία του άλλου είναι πάντα παρούσα στα δικά μας θέλω!

Το να μάθεις να λες ΟΧΙ είναι πνευματική πρακτική! Και αν ανταποκρίνεσαι αρνητικά στο θέλημα του άλλου επί της ουσίας ανταποκρίνεσαι θετικά στο δικό σου θέλημα. Παραμένεις ακέραιος και αληθινός δίχως προσδοκίες και υποσχέσεις στο πρόσωπο του άλλου. Απλά φόρεσε το όχι της αντιπαράθεσης.

Και φύλαξε το ναι για μια καλύτερη και πιο γενναιόδωρη στιγμή που σε περιμένει. Δεν είναι λίγο ειρωνεία να φανερώνουμε στα μέσα μαζικής δικτύωσης πιο μικρά μας μυστικά που κρύψαμε από το καλύτερο μας φίλο;

Να αρνείσαι μια πρόταση για έξοδο γιατί δήθεν έχεις πυρετό και αφού το έχεις λησμονήσει να έχεις ήδη ποστάρει την επόμενη έξοδο στην ίδια κιόλας μέρα που ερωτήθηκες και να γίνεσαι ψεύτρα αντί απλά ειλικρινής! Γιατί να νιώσεις ενοχές που είχες κάτι καλύτερο να κάνεις και δεν ήσουν ξεκάθαρος στην αρχική σου αρνητική απάντηση μόνο και μόνο για να δείξεις καλό χαρακτήρα; Δεν τον εξαπάτησες επί της ουσίας;

Από την νέα χρονιά πολλά δεν θα ποστάρω γιατί απλά θα ζω τις στιγμές δίχως να τις μοιράζομαι από τα βλέμματα των τρίτων απλά και μόνο για ένα like από ένα πάτημα κουμπιού.

Μόνο γι’ αυτό το site πολλοί άνθρωποι που ήθελα να μοιραστούν τα μυστικά τους με μια μικρή συνέντευξη είχανε τέτοια δυσκολία να πούνε όχι ως ανταπόκριση στο κάλεσμα μου και αυτό με γέμισε προσδοκίες να τους περιμένω μέχρι και σήμερα! Κάποιες φορές το να υποστηρίζεις τα μικρά όνειρα του άλλου δεν συνδέεται με αποτυχία προσωπικής προβολής!

Ότι γεννιέται μικρό θα γίνει κάποτε μεγάλο γιατί εσύ που αναγνωρίστηκες ως αξιόλογος  από τον ίδιο άνθρωπο που ενέπνευσες να κάνει την αρχή! Μα δυστυχώς, πίσω από την τέχνη της επιτυχίας κρύβεται πάντα ένας δειλός άνθρωπος να εκφράσει τις επιθυμίες του και προτιμάει να ακούγεται μέσα από άλλους αφού ο ήχος της φωνής του δεν φτάνει απέναντι από την δική του την προσπάθεια!

Τα μεγαλύτερα θέλω του κόσμου, σκοντάφτουν πάντα στο λαμβάνειν.

Ας μην φιλτράρουμε την αξία της ειλικρίνειας με διαθέσιμες δικαιολογίες. Κάπου χρειάζονται κι αυτές μέσα στους φιλήσυχους ανθρώπους.

Από τη Κωσταντίνα Δήμου

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.