Δεν είναι μόνο το θέλημα των γιορτινών ημερών αλλά και μία ευρύτερη έννοια που επιζητά την ανταλλαγή δώρων. Ίσως στην αρχή ο κύκλος της να είναι μικρός ανάμεσα σε συγγενείς, μετά σε φίλους και έπειτα στους άλλους. Τους ανθρώπους μίας κοινότητας που είμαστε κομμάτια της. Το να προσφέρεις δώρα και εξίσου να λαμβάνεις είναι μία γλώσσα αγάπης.

Εάν δώσατε ποτέ σε κάποιον ένα εξαιρετικά προσεγμένο δώρο, εθελοτυφλίσατε να βοηθήσετε τα λιγότερο τυχερά ή να δωρίσετε χρήματα σε μια καλή αιτία, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η παροχή στους άλλους μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε κάπως πιο ολοκληρωμένοι.

Η έρευνα υποστηρίζει αυτή την ιδέα ότι η τοποθέτηση άλλων στον εαυτό σας είναι στην πραγματικότητα μια βαθιά επίδειξη αυτο-φροντίδας: Η δράση η φιλανθρωπική έχει αποδειχθεί ότι εκπέμπει ντοπαμίνη και οξυτοκίνη, τα ίδια ευεργετικά χημικά προϊόντα που τρέφονται όταν προσφέρουμε αγκαλιές, όταν ερωτεύομαστε. Επιπλέον, οι υπηρεσίες μπορεί να έχουν φυσικές εκδηλώσεις όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης, μείωση της κατάθλιψης και ακόμη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας.

Η επιστήμη βρήκε επίσης έναν τρόπο ανατροφοδότησης: Όσο Αισθάνεστε μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη, τόσο πιο πιθανό είναι να δώσετε πίσω και όσο περισσότερο δίνετε πίσω, τόσο πιο ευγνώμων γίνεστε. Δίνοντας προτεραιότητα στην υπηρεσία, μοιράζεστε τα δώρα σας με τον κόσμο ενώ γεμίζετε ένα κενό που ίσως δεν γνωρίζετε ότι είχατε.

“Βραχυπρόθεσμα, βιώνουμε έναν« βοηθό υψηλό ». Είμαστε πομποί θετικής σκέψης, το μόνο που θέλουμε, είναι να νιώθουμε καλά κάνοντας καλό. Μακροπρόθεσμα, οι υπηρεσίες μας παρέχουν μια αίσθηση σκοπού, ένα ισχυρότερο επίπεδο ευγνωμοσύνης και ένα βελτιωμένο κοινωνικό δίκτυο ”

 

Η προσωπική και η πλανητική υγεία δεν είναι ξεχωριστές και αδιαίρετες. Δουλεύουν αλληλοδιαδόχως, διαμορφώνοντας στενά και μορφοποιώντας το ένα το άλλο.Θα ήταν σημαντικό, χωρίς κανένα κόστος μπορούσαμε να επηρεάσουμε τις οικογένειες με θετικό τρόπο”.

Χαρίστε από καρδιάς κάτι που θέλετε διακαώς να προσφέρετε στον άλλον και μην σκέφτεστε την αξία του δώρου. Είναι αντεκτίμητη μία γλάστρα, ένα σακουλάκι από σπόρους, σε έναν φίλο που μόλις απέκτησε ένα σπίτι με μεγάλο κήπο. Από τότε που ξεκίνησα σαμάνικες θεραπείες, έφτιαξα ένα κουτί που λαμβάνω μέσα εκεί όλα τα μικρά δώρα από την προσφορά των ανθρώπων που θεραπευτήκαν και όσο το κοιτάζω νιώθω πολύ καλύτερα που δεν κοστολόγησα την θεραπεία αλλά εστίασα σε όμορφες ανταλλαγές, όπως ένα κεράκι, κρυστάλλους, βιβλία, palo santo, μικρά γλαστρακια με λουλούδια που μεταφυτεύτηκαν ήδη στο δικό μου κήπο ευγνωμοσύνης.

Το να σκεφτείς τι δώρο θα συγκινούσε τον άλλον, βάζεις τον εαυτό σου στην διαδικασία να τον μάθεις καλύτερα και ομοίως να τον ευχαριστήσεις για αυτό το δώρο που γεννάει η παρουσία του μες την ψυχή σου.

Δυο χρόνια πριν περίμενα στην ουρά μίας καφετέριας για να πάρω το ροφημά μου και χαμογέλασα ασυναίσθητα σε έναν άνθρωπο που καθόταν απέναντί μου. Αφού εξυπηρετήθηκα βρήκα μία γωνίτσα να κάτσω κάπου και να απολαύσω την συντροφιά του βιβλίου μου και του εαυτού μου.Δεν ξέρω τι μεσολάβησε μέχρι να περάσουν αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα αλλά ο ίδιος αυτός ο άνθρωπος με πλησίασε με ένα κρουασάν βουτύρου και μου είπε «Αυτό είναι για εσάς γιατί είστε το πρώτο άτομο που μου χαμόγελασε σήμερα».

Ρίγη ευγνωμοσύνης και συγκίνησης με διαπέρασαν για αυτή την αγνή του πρόθεση.

Γιατί όλα τα δώρα ανταλλαγής να έχουν μεγάλο κόστος όταν προέρχονται από μία μικρή στιγμή; Τα χρήματα έτσι και αλλιώς κάνουν το δικό τους κύκλο μα δεν προέρχονται πάντα από πηγές προσφοράς και καλοσύνης. Ας εστιάσουμε σε μία άλλη μορφή ανταλλαγής.

Αυτό που μας λείπει, πρέπει πρώτοι να το χαρίζουμε στον άλλον ριχνοντάς το στον ωκεανό της καρδιάς μέχρι να το λησμονήσουμε οι ίδιοι.

Οι καλές πράξεις ας έχουν κρίκους διαιώνισης, ανωνυμίας και λώρους μόνο με την ευγνωμοσύνη. Ευχή μου την νέα χρονιά είναι να προσφέρουμε στους άλλους δώρα και να λαμβάνουμε επίσης δώρα.

 

Από την Κωνσταντίνα Δήμου

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.