Aν η τάση σας είναι να προσπαθήσετε να αλλάξετε άλλους ανθρώπους, αφιερώστε λίγο χρόνο για να διερευνήσετε γιατί αισθάνεστε την ανάγκη να το κάνετε. Η αντίληψή μας για την ανθρωπότητα στο σύνολό της είναι, σε μεγάλο βαθμό, δυϊστική.

Βαπτίζουμε τους ανθρώπους σε ένα ευρύ φάσμα. Ακόμα και αν μερικοί είναι σαν εμάς, μοιράζοντας τις απόψεις και τις νοοτροπίες μας, ενώ άλλοι είναι διαφορετικοί. Η δέσμευσή μας στις αξίες που έχουμε επιλέξει να αγκαλιάσουμε είναι συχνά τόσο ισχυρή ώστε είμαστε εύκολα πεπεισμένοι ότι ο τρόπος μας είναι ο σωστός τρόπος.

Μπορεί να βρεθούμε απογοητευμένοι από εκείνους που βλέπουν τον κόσμο από ένα εναλλακτικό πλεονέκτημα και κάνουν χρήση ασυνήθιστων στρατηγικών όταν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής. Ωστόσο, με αγωνία πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν πιο ευτυχισμένοι και πιο ικανοποιημένοι μετά από το προβάδισμα, θα πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό να προσπαθήσουμε να τις αλλάξουμε.

Κάθε άνθρωπος έχει ευλογήσει με μια μοναδική φύση που δεν μπορεί να μεταβληθεί από εξωτερικές δυνάμεις. Είμαστε που είμαστε σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής μας για ένα λόγο, και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι άλλο πρέπει να είναι. Οι λόγοι που προσπαθούμε να αλλάξουμε ο ένας τον άλλο είναι πολλοί.

Δεδομένου ότι έχουμε μάθει με την πάροδο του χρόνου να ανθίζουμε σε πλούτο ζωών που έχουμε χτίσει, μπορεί να πιστέψουμε ότι είμαστε κατάλληλοι να μιλήσουμε για λογαριασμό της μεγαλύτερης πηγής. Το συνολικό άθροισμα των γνώσεών μας δεν θα συγκριθεί ποτέ με αυτό που δεν γνωρίζουμε και η κατανόηση μας για τη ζωή των άλλων θα είναι για πάντα περιορισμένη. Το δυναμικό που βλέπουμε στους ανθρώπους που αποτελούν μέρος της ζωής μας δεν θα είναι ποτέ ακριβώς το ίδιο με το δικό μας, γι ‘αυτό κάνουμε μια τέτοια κακή κατάσταση όταν κάνουμε υποθέσεις σχετικά με τις προθέσεις, τις προτιμήσεις και τους στόχους τους.

Η εξουσία μας έγκειται στην ικανότητά μας να αποδεχθούμε τους άλλους για όλες τις ιδιορρυθμίες και τις διαφορές τους και να αφήσουμε την ανάγκη να ελέγξουμε κάθε στοιχείο της ύπαρξής μας. Μπορούμε να αγαπάμε τους ανθρώπους, να τους αποδεχόμαστε να αγκαλιάζουν τη μοναδικότητά τους ή να τους αγαπάμε ως ανθρώπινα όντα από μακριά. Η ικανότητά σας να επηρεάζετε τους ανθρώπους μπορεί να εξελιχθεί πιο περίπλοκη, επειδή άλλοι αισθάνονται ότι σέβεστε το δικαίωμά τους να είστε οι ίδιοι, αλλά πιθανότατα θα περάσετε περισσότερο χρόνο κοιτώντας προς τα μέσα, στο άτομο που μπορείτε να αλλάξετε: τον εαυτό σας.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με την Σαμάνικη παράδοση, κάθε άνθρωπος καθρεφτίζει στον άλλον τις ποιότητες, τα τραύματα και τα προσωπικά του θέματα όταν δεν έχουν δουλευτεί, σμιλευτεί και θεραπευθεί. Ότι μας ενοχλεί λοιπόν στον άλλον είναι το δικό μας πρόβλημα σε μεγέθυνση που πρέπει να εστιαστούμε στην αντιμετώπισή του. Ο άλλος λοιπόν είναι το δώρο του εαυτού μας.

Εστιάστε στα λόγια των ανθρώπων, και δείτε τι σας ρίχνει και μα και τι σας απογειώνει. Ο άλλος είναι η καλύτερη εκδοχή της μελλοντικής μας συμπεριφοράς. Όταν οι προσβολές και τα λόγια δεν κουμπώνουν και δεν μας θίγει κάποιος υπαινιγμός, τότε ο δρόμος της καρδιάς μα και της αλλαγής, είναι ανοιχτός.

Παρατηρήστε και απλά θεραπευτείτε.

Από την Κωνσταντίνα Δήμου

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.