Είναι εκείνα τα 7 γνωρίσματα σε μία καίρια ερώτηση που κατακλύζει την σκέψη μας. Μήπως ο συντροφός μου, είναι ένας και ο μοναδικός; Θυμάστε στο Sex and the City όταν η Κάρι χώρισε τον Mr.Big στα σκαλιά του σπιτιού της επειδή αναζητούσε διακαώς μία απάντηση από τα χείλη του που ήρθε στο φινάλε της σειράς στο Παρίσι; Η ερώτηση δεν είναι ρητορική και σαφώς δεν απασχολεί το ένα από τα δύο φύλα. Για να μην αρχίζουμε τους πειραματισμούς και τα ταξίδια (αν και δεν είναι κακό απαραίτητα) ας βάλουμε κάτω τα ακόλουθα σημάδια:

1.Είναι ο συντροφός σου υποστηρικτικός και γεναιόδωρος? Σου χαρίζει δώρα και πολύτιμες συμβουλές;

Αυτό αποτελεί καλό οιωνό διότι θέλει ο ίδιος να σε ευχαριστήσει.

Το να προσφέρεις δώρα στον άλλον είναι μία από τις πέντε γλώσσες της αγάπης. Δες εδώ.

Μα μερικές φορές λαμβάνοντας όλη αυτη την ειδική περιποίηση μπορεί να νιώθεις ενοχικά και άβολα. Ίσως να αναρωτηθείς  ότι ξοδεύει τόσα πολλά για εσένα, ξενυχτάει για να ακούει τους προβληματισμούς σου ή οδηγάει πολλές ώρες για να σε συναντήσει.

Κάποιες φορές θέλεις απλά να του απαντήσει ότι δεν είναι ανάγκη να θυσιάζει τόσα πολλά για εσένα.

Μα με το να απορρίπτεις το δώρο απορρίπτεις και τον άνθρωπο που απλόχερα σου το προσφέρει. Να είσαι ευγνώμων για κάθε μικρή χειρονομία αλλά και ανοιχτός/ή να έλκεις όλα τα παραπάνω λέγοντας καθημερινα  την εξής φράση: Απολαμβάνω να λαμβάνω. Αυτό αποτελεί μια καθημερινή ιεροτελεστία στην διάρκεια μίας σχέσης.  Μπορείτε απλά να του πείτε “Ευχαριστώ” με το χαμόγελο και το γλυκό σας βλέμμα όταν ο συντροφός σας θα σας κοιτάζει στην άκρη του κρεβατιού και είναι πάντα πρόθυμος από το να σας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού ή να σας χαρίσει το πολυπόθητο ζευγάρι σκουλαρίκια που ονειρεύεστε να αποκτήσετε.

2. Σε κάνει ο σύντροφός σου να γελάς μέχρι δακρύων;

Ιντριγκαδόρικη ερώτηση μιας και από μόνη σας είστε ευτυχισμένη χωρίς την παρέμβαση του συντρόφου σας. Ίσως είναι κάτι συνηθισμένο που σου συμβαίνει όταν είσαι μαζί του, ιδίως το πρώτο διάστημα της γνωριμίας σας.

Ίσως αργότερα το χαμογελο να μην είναι πάντα ο πιο συχνός επισκέπτης της καθημερινότητας.

Δεν ήταν μέχρι να ξεκινήσω να θέσω την ευτυχία μου ως προτεραιότητα με το να γίνομαι συνεχώς αυθόρμητη και αστεία όπως το να συναντάω μία φίλη για καφέ και να της τραγουδάω με όλο μου το είναι. Να κοιμάμαι σε μικρές δόσεις μες την διάρκεια της ημέρας και να παίζω βόλευ βελτιώνοντας τα επίπεδα της ευτυχίας μέσα στην καθημερινόττητα της σχέσης μου. Με γνώμονα πάντα τι μου κάνει καλό για να μπορέσω να χαμογελάω στον εαυτό μου.  Με άλλα λόγια, για να χτίσω μία γέφυρα με την ευτυχία, η ένωση πρέπει να ενώνει τα δικά μου κομμάτια πρώτα.

3. Σε ακούει πραγματικά το ταίρι σου?

Εάν ο συντροφός σου σε ακούει είναι ένα καλό σημάδι γιατί αυτό σημαίνει ότι μιλάς με σοφία και σύνεση.  Λίγα χρόνια πριν θεωρούσα αυτονόητο με το να εκφράζω παράπονα εκλιπαρούσα για την προσοχή του ώστε να ανταποκριθεί. Πλέον εκφράζω τα θέλω και τις επιθυμίες μου με τέτοιο τρόπο ώστε να τον ενεργοποιήσουν όπως, “ότι αγάπη μου, θα επιθυμούσα τον προσωπικό μας χώρο λίγο πιο καθαρό και τακτοποιημένο αντί μόνο εγώ ενδιαφέρομαι για την φροντίδα του σπιτιού μας”.

Από την στιγμή που γνωρίζει τι μπορεί να προσφέρει για να με κάνει χαρούμενη, από μόνος του προθυμοποιήθηκε να συγυρίσει το χώρο του σπιτιού. Από το ξεσκόνισμα μέχρι το πλύσιμο των πιάτων. Πιστέψε με, ο σύντροφος σου αναζητάει έναν τρόπο στο να σου εξασφαλίσει την χαρά μέσα στην καθημερινότητα. Αντικατέστησε λοιπόν το όποιο παράπονο ως τάση επιβολής με εμπνευσμένες προτάσεις που θα φέρουν μία αλλαγή. Η γκρίνια ήταν πάντα μία φυγόκεντρος δύναμη από την πορεία μίας ουσιαστικής σχέσης.

4. Σέβεσαι τον ερωτικό σου σύντροφο;

Όταν συνειδητοποίησα πως ορίζει ο ερωτικός μου σύντροφος την έννοια του σεβασμού ομολογώ ότι σοκαρίστηκα. Θεωρούσα ότι με το να είμαι τακτική και να μην αφηνω την κουζίνα και το καθιστικό σε ακαταστασία απλά νιώθει ότι τον σέβομαι γιατί κατανοούμε όλους τους υγιής τρόπους να μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο.  Κτά κάποιο τρόπο ήθελε την αποδοχή στο δικό του τρόπο σκέψης και αν δεν συμμεριζόμουν το ίδιο, κάτα ένα μαγικό τρόπο θα έπρεπε να ήμουν πρόθυμη να το κάνω. Στην αρχή της γνωριμίας μας ήταν όλα΄μέλι-γάλα αλλά μέσα στο πέρασμα του χρόνου αντιλήφθηκα πόσο εύφλεκτη μπορεί να γίνει μία παθιασμένη σχέση. Και να σκεφτεί κανείς ότι από την πρώτη στιγμή του έδειχνα σεβασμό, μία αξία που καίει πιο πολύ όταν σβήνει το πάθος.  Η ένδειξη σεβασμού ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, δύο καρδιές είναι πρωτίστως ένδειξη ταπεινότητας και όχι ταπείνωσης με το να σέβεσαι το χώρο και τα όρια του άλλου.

5. Ο συντροφός σου διαθέτει ποιότητες που είναι άκρως σημαντικές για εσάς;

Ίσως να είναι εκείνο το σημείο που σε βρίσκει με μία λίστα καταγραφής προτερημάτων στον άνθρωπο που αγαπάς. Ότι είναι γλυκός με τα μέλη της οικογένειάς σου, ότι είναι τρυφερός με εσένα, το κατοικίδιό σας, ότι είναι πολύ έξυπνος, διαθέτει αίσθηση του χιούμορ, σου φτιάχνει την διάθεση όταν τραγουδάει στο μπάνιο το πρωί ενώ εσύ δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις, είναι επιτυχημένος στην δουλειά του, τελειοποιεί πάντα εκείνο με το οποίο ασχολείται. Είναι ευγενικός, ταπεινός,, καλός οικοδεσπότης όταν προσκαλλούνται οι φίλοι σας στο σπίτι και κυρίως ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει χωρίς εσένα. Άλλοι για τα μισά που θα επιθυμούσαν και θα άναβαν λαμπάδα, εσύ γιατί εστιάζεις σε όλα εκείνα που δεν έχει; Σκέψου ακριβώς το αντίθετο. Ίσως τελικά ο συντροφός σου να μην είναι τέλειος για κάποια άλλη που δεν θα τον εκτιμούσε όπως εσύ αφού έμαθε να είναι τέλειος για εσένα.

6. Σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια μέσα στο οχυρό της  σχέσης σας?

Αν νιώθεις ευάλωτη μέσα σε αυτή την σχέση ίσως να είναι ένα καμπανάκι για την ασφάλεια που σου εκπέμπει το άλλο σου μισό. Είναι από μόνο του ένα μαγικό συστατικό που δένει τους ανθρώπους μεταξύ τους και μετατρέπει την σχέση από πολλά υποσχόμενη, σε μακροχρόνια σχέση διαρκείας. Η έλλειψη ασφάλειας πολλές φορές δεν έχει πάντα επίκεντρο τις αδυναμίες του άλλου αλλά του ίδιου μας του εαυτού. Αυτά που σου λείπουν και σου στερούνται τα έχεις στερήσει πρώτος/η από τον ίδιο σου τον εαυτό γι’αυτό και τα αναζητάς στο άλλο σου μισό. Μα οι σχέσεις είναι επένδυση αμοιβαία και ένα δάνειο με δόσεις εξοφλήσεων. Ας σπατάλησουμε μία φορά μήπως εξικονομήσουμε διπλά όσα έχουμε ανάγκη.

7. Είσαι έτοιμος να γίνεις ο ένας και ο μοναδικός πρωτίστως για τον εαυτό σου;

Μία μακροχρόνια σχέση, χτίζεται στο βάθος του χρόνου με αρκετή δουλειά. Για να χτιστεί ένα σπίτι σίγουρα είναι αναγκαία τα θεμέλια. Τί άλλο από μία υγιής σχέση με τα θέλω σου, τις ανάγκες σου που οριοθετούν κομμάτια του εαυτού σου; Όλα τα αρχιτεκτονικα σχέδια έχουν τους χώρους  προς μελέτη για αλλαγή και διακόσμηση μέσα στον ίδιο ενιαίο χώρο και όχι έξω από αυτόν. Ομοίως όλες οι επιθυμίες βρίσκονται μέσα στο κέντρο της καρδιάς. Ποιος ξέρει καλύτερα τον εαυτό σου από εσένα για να διαμορφώσεις την σχέση που επιθυμείς με το άλλο σου μισό; Σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας καθρέφτης. Μέσα στην σχέση είσαι και εσύ που προβάλλεις τις αξίες σου στου άλλου τον καθρέφτη. Θέλει αγάπη, αποδοχή και αυτογνωσία. Όσο εργάζεσαι με τις αδυναμίες σου και δεν εκθειάζεις τα δυνατά σου σημεία η προβολή σου θολώνει. Και το αποτέλεσμα θα είναι ορατό και στο συντροφό σου. Μα μία σχέση ουσιαστική επηρεάζεται από ραγισμένα θεμέλια όσο και αν τέλειο φαίνεται το οικοδόμημα από έξω προς τα μέσα. Οι σχέση με τον εαυτό μας χτίζεται από μέσα προς τα έξω. Έτσι καμμία αντιπαράθεση δεν απειλεί το οικοδόμημα της σχέσης. Προτού μπω σε νέα σχέση, έκαψα τα αποκαιδια της προηγούμενης αναζωοπυρώνοντας της σχέση μου με τον εαυτό μου. Μου επέστρεψα τις αγκαλιές, τα αγγίγματα, τα χάδια, τα δώρα, το ενδιαφέρον που η φθορά του χρόνου τα πήρε από τα χέρια μου. Μα επιτρέποντας κάτι μη ιδεατό να ξεγλιστρίσει, έλκεις το ιδεατό που θα σε κυνηγήσει πρωτίστως γιατί τόσο σου αξίζει.

 

Κωνσταντίνα Δήμου

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.