Μεγαλώνοντας προσπαθούμε να μάθουμε νέους τρόπους να αγαπάμε αλλά και τρόπους να εκφραζόμαστε με στόχο την αμφίδρομη επικοινωνία και κατανόηση. Στην προσπάθεια μας να το καταφέρουμε, λησμονούμε ότι η αγάπη δεν είναι ενιαίος δρόμος που οδηγεί όλους μας στο προσδωκωμενο αποτέλεσμα. Δεν έχει κανόνες, δεν έχει μόνο λέξεις εκδήλωσης μα σίγουρα έχει ρήματα και δράσεις. O Δρ. Gary Chapman στο βιβλίο του “Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης” γράφει για την ικανότητα κάποιου να μπορεί να εκφράσει την αγάπη του στο άλλο του μισό με τρόπο που αυτός/αυτή θα μπορεί να κατανοήσει. Θεωρεί ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος επικοινωνίας και τον ονομάζει «οι πέντε γλώσσες της αγάπης»

1.Λέξεις Επιβεβαίωσης. Ποιος άνθρωπος δε θέλει να ακούσει ένα ‘μπράβο’, έναν έπαινο, μια καλή κουβέντα;Αυτές είναι οι λέξεις που χρησιμοποιείτε όταν λέτε στον αγαπημένο/η  σας πόσο όμορφος/η είναι ή πόσο εκτιμάτε τον κόπο της/του σε κάτι που έκανε, επιβεβαιώνοντας την αξία της/του ως άνθρωπο και δείχνοντάς έτσι την εκτίμησή σας. Η αναγνώριση ενός προτερήματος που αντανακλάται στο βλέμμα μας του συντρόφου μας για εμάς και αντιστρόφως είναι ουσιώδης.

2.Ποιοτικός Χρόνος. Ένας ιδιαίτερα δυνατός τρόπος για να δείξουν αγάπη οι σύντροφοι είναι να αφιερώνουν χρόνο ο ένας στον άλλον, να βρίσκονται μαζί, κάνοντας πράγματα παρέα και εστιάζοντας ο ένας στον άλλον. Αν αυτή είναι η γλώσσα της αγάπης της συντρόφου σας, κλείστε την τηλεόραση και μετά δώστε ο ένας στον άλλο την αμέριστη προσοχή σας. Να μοιράζουν τα κοινά τους ενδιαφέροντα στο βάθος χρόνου και να κατανοεί ο ένας την άναγκη του άλλου γι’αυτά.

2.Δώρα. Είναι παγκόσμιο χαρακτηριστικό στον ανθρώπινο πολιτισμό η ανταλλαγή δώρων. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβά για να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα αγάπης.Οι σύζυγοι που ξεχνούν τα γενέθλια ή επετείους ή δε δίνουν ποτέ δώρα σε κάποιον που πραγματικά απολαμβάνει το να παίρνει δώρα, θα καταλήξουν να είναι με μία σύζυγο που θα νιώθει παραμελημένη. Προσωπικά είναι το Ά και το Ω της δικής μου γλώσσας σε όποιον άνθρωπο έχει αγγίξει την καρδιά μου.

4.Πράξεις Βοηθείας και αλληλεγγύης. Ποια ήταν η τελευταία φορά που βοηθήσατε τον/τη σύντροφό σας να κάνει κάτι; Παρατηρείστε τις καταστάσεις που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας με μια φρέσκια ματιά και ανακαλύψτε τρόπους που μπορείτε να ανακουφίσετε τον άλλον από το φορτίο του, να του κάνετε μια έκπληξη, να δώσετε ένα χεράκι βοηθώντας σε κάτι που μετράει: πχ πλύσιμο πιάτων, να φτιάξετε έναν καφέ, να περιποιηθείτε τα φυτά, να βοηθήσετε στις δουλειές του σπιτιού…. Αυτές οι πράξεις, όταν γίνονται με χαρά, ο άλλος τις αντιλαμβάνεται ως δώρο αγάπης.

5.Η δύναμη του αγγίγματος. Πότε αγκαλιάσατε τελευταία φορά τον άνθρωπο σας; Αν σας διαφεύγει η άμεση απάντηση ίσως να λησμονείτε την ανάγκη του άλλου για ένα χάδι. Πότε κρατηθήκατε τελευταία φορά χέρι-χέρι ή δώσατε ένα πεταχτό φιλί στον/στη σύντροφό σας όταν ήσασταν κάπου έξω;  Πόσο συχνά βλέπετε τηλεόραση αγκαλίτσα;  Η δύναμη του αγγίγματος είναι μία από τις ουσιώδης γλώσσες της αγάπης.

Αν υπήρχε μία έκτη γλώσσα για εμένα θα ήταν η σιωπή. Όχι μόνο για να επικοινωνώ με τον άλλον αλλά κυρίως να αφουγκράζομαι τις ανάγκες του εαυτού μου που λησμονήθηκαν να εισακουστούν. Ας αναρωτηθούμε μέσα από αυτό το άρθρο πως επικοινωνούμε την αγάπη με τους άλλους και αν με κάποιο τρόπο αποτυγχάνουμε να εκφράσουμε τις πέντε γλώσσες της, ποια είναι η αιτία που εκφράζουμε ή όχι αγάπη στους άλλους και ας είναι μέρη της τα παράπονα και οι περαιτέρω απαιτήσεις;

Αγάπη είναι κάτι που κάνουμε για κάποιον άλλο. Έτσι κάποια ζευγάρια συχνά αγαπούν ο ένας τον άλλο αλλά δεν επικοινωνούν. Είναι ειλικρινείς, αλλά μόνο η αλήθεια δεν είναι αρκετή.

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.