Photo by Gabriel Matula on Unsplash

Σε έναν κόσμο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα , μπορεί να είναι δύσκολο να διασκεδάσει καν στη σκέψη της επιβράδυνσης για ένα διαλογισμό. Η ακόλουθη άσκηση ευαισθητοποίησης, απόσπασμα από την τέχνη της αναπνοής: το μυστικό της διαβίωσης από το Danny Penman, Ph.D., είναι ένας «Διορατικός διαλογισμός» που βοηθάει ακόμα και τους ιδιαίτερα ηττοπαθείς να συμφιλιωθούν με τον  εαυτό τους.

Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν έναν απλό αναπνευστικό διαλογισμό για να ενισχύσουν την πνευματικότητα και να καταλάβουν τη θέση μας στο σύμπαν.Αυτός ο διαλογισμός διαφώτισης ενισχύει επίσης τη δημιουργικότητα και τη σαφήνεια της σκέψης, ενώ προάγει την αίσθηση της ειρήνης και της ευημερίας. Ενθαρρύνει την αίσθηση του θαυμασμού, του δέους, της περιέργειας – των θεμελίων μιας ευτυχέστερης και πιο ουσιαστικής ζωής – χωρίς αίσθηση συστολής, απογοήτευσης ή ντροπής που πολύ συχνά έρχεται παράλληλα με την προσπάθεια διαλογισμού για πρώτη φορά.

Η τεχνική διορατικότητα λειτουργεί γιατί καταπραΰνει τον εσωτερικό κριτικό και επιτρέπει στον αληθινό σας εαυτό να φουσκώνει στην επιφάνεια. Σας δίνει το θάρρος να αποδεχτείτε τον εαυτό σας με όλα τα λάθη και τις αποτυχίες σας, να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με την καλοσύνη, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια που πραγματικά χρειάζεστε, ώστε να μπορείτε τελικά να κοιτάξετε προς τα έξω και να αγκαλιάσετε τον κόσμο.

Δείτε πώς:

  1. Δώστε προσοχή στους ήχους γύρω σας.

Καθίστε. Κλείστε τα μάτια σας και συντονίστε τον κόσμο γύρω σας, συνειδητοποιώντας τον χώρο γύρω σας. Μπορεί να ακούσετε κάποιο θόρυβο. Ό, τι υπάρχει, δώστε προσοχή στους ήχους για λίγα λεπτά. Αντί να τους αποκλείσετε, ακούστε τους και στη συνέχεια αφήστε τους να φύγουν.

2. Κάνετε μια διανοητική σάρωση σώματος.

Δημιουργήστε μια εικόνα για το πώς αισθάνεται το σώμα σας, ξεκινώντας από τα πόδια σας. Δώστε προσοχή και στα δύο πόδια ταυτόχρονα για λίγα λεπτά. Συντονιστείτε στις αισθήσεις και στη συνέχεια μετακινήστε την προσοχή σας στους αστραγάλους, τα κάτω πόδια, τα γόνατα, τα άνω πόδια, τους γοφούς και τη λεκάνη. Δεν υπάρχει βιασύνη. Μετακινήστε την προσοχή σας και στα δύο χέρια, τα χέρια, τους ώμους, το λαιμό, το κεφάλι, το πρόσωπο, τη μύτη και τα χείλη. Απολαύστε τα πάντα, με τη σειρά τους, μέσα σε ένα λεπτό περίπου.

3. Ακολουθήστε την αναπνοή σας.

Δώστε προσοχή στην κίνηση της αναπνοής σας στο σώμα σας – ακολουθήστε την όλη διαδικασία και σε όλη τη διέξοδο. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε τίποτα. απλώς αισθανθείτε το φυσικό ρυθμό του.

4. Μην μπλοκάρεtτε τις παρακινδυνευτικές σκέψεις – τις βλέπετε, τις αναγνωρίζετε και συνεχίζετε.

Όταν συνειδητοποιήσετε ότι το μυαλό σας έχει περιπλανηθεί, προσέξτε τις ίδιες τις σκέψεις. Δεν έχει σημασία αν έχουν τη μορφή λέξεων ή εικόνων, απλώς δώστε προσοχή για λίγα λεπτά και μετά επικεντρωθείτε στην αναπνοή. Ο νους ακολουθεί την αναπνοή.Μετά από μερικά λεπτά, μετατοπίστε την επίγνωσή σας σε οποιεσδήποτε σκέψεις ή συναισθήματα που περνούν από το μυαλό σας. Αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα -και τα κενά μεταξύ τους- θα αποτελέσουν τώρα το επίκεντρο του διαλογισμού.

5. Επιτρέψτε στο μυαλό να περιπλανηθεί ελεύθερα, αλλά να είστε ενήμεροι για τις σκέψεις σας.

Μην αναγκάζετε να εμφανίζονται στο μυαλό σας σκέψεις. απλά περιμένετε υπομονετικά για να φτάσουν. Αφήστε το νου να είναι εντελώς ελεύθερο από οποιοδήποτε έλεγχο ή προσδοκία. Προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε τη στιγμή που εμφανίζονται οι σκέψεις για πρώτη φορά, και στη συνέχεια να τις παρακολουθήσετε για λίγα λεπτά. Παρατηρήστε πώς ανεβαίνουν και πέφτουν, πώς μια σκέψη ενεργοποιεί το επόμενο και το επόμενο.

6. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία του νου σας.

Παρατηρήστε πώς οι σκέψεις τείνουν να λιώσουν όταν σταματήσετε να τις αντιδράτε, όταν τους σταματάτε να τις κρίνετε ή να τις επικρίνετε. Παρατηρήστε τι συμβαίνει όταν οι σκέψεις σας σταματούν προσωρινά. προσπαθήστε να αποκτήσετε μια αίσθηση του τι αισθάνεται όπως? προσπαθήστε να αποκτήσετε μια αίσθηση του τι αισθάνεται η απουσία σκέψεων.Μπορεί να αισθάνεται σαν ένα μέρος της καθαρής ηρεμίας, ή θα μπορούσε να αισθανθεί σαν ένα κενό ή ίσως κάτι τεράστιο ακριβώς πέρα ​​από το χέρι σας. Ό, τι φαίνεται, απλά περιμένετε σαν να κάθεστε στην άκρη μιας τεράστιας πισίνας. Αναμονή και υπομονή.

7. Συνεχίστε να στρέφετε την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή όταν το μυαλό σας περιπλανάται.

Μετά από λίγο θα συνειδητοποιήσετε ότι το μυαλό σας έχει περιπλανηθεί ξανά. Όταν το κάνετε αυτό, στρέψτε την προσοχή σας πίσω προς την αναπνοή, και μετά από λίγες αναπνοές, αρχίστε να περιμένετε υπομονετικά για να εμφανιστεί μια άλλη σκέψη ή συγκίνηση.Μπορείτε να περάσετε από αυτόν τον κύκλο του νου περιπλάνηση και επανεστίαση αμέτρητες φορές. Δεν έχει σημασία. Μετά από περίπου 10 λεπτά, αρχίστε σταδιακά να στρέφετε την προσοχή σας στον κόσμο γύρω σας, έχοντας επίγνωση του χώρου γύρω σας. Άνοιξε τα μάτια σου. Ξεκινήστε να κινηθείτε. Δείτε αν μπορείτε να διατηρήσετε την ουσία αυτής της σαφούς συνειδητοποίησης καθώς περνάτε μέσα από την ημέρα σας.Ο διαλογισμός διορατικότητας λειτουργεί καλύτερα εάν εξασκείτε τακτικά. Δέκα ή 20 λεπτά την ημέρα, τέσσερις ή πέντε ημέρες την εβδομάδα αρκεί.

Καλή αρχή

Από την Κωνσταντίνα Δήμου

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.