Το Angel whispers, επισκέφτηκε το COCO MAT της Κηφισιάς προς χάριν της εκθεσης ζωγραφικής της θεραπεύτριας, ζωγράφου-εικαστικού Ελίνας Τσινγκίρογλου ENTROPIA* και της απέσπασε μία μικρή συνέντευξη ως κατάθεση ψυχής.
1) Τι σημαίνει η τέχνη για εσάς; Πώς εκδηλώνεται στην καθημερινοτητά σας; Πώς επηρεάζει τους τομείς της ζωής σας;
Τέχνη για μένα είναι το μέρος εκείνο όπου η ψυχή αισθάνεται ότι είναι στο σπίτι της. Είναι ο τόπος όπου βρισκόμαστε σε απόλυτη ένωση με όλα όσα όσα υπάρχουν και η ψυχή μας αξιώνει ανάταση και πληρότητα. Η τέχνη, με την ευρύτερη σημασία του όρου, μπορεί να βρίσκεται παντού, σε κάθε πράξη της καθημερινότητάς μας, ωστόσο οι άνθρωποι ξεχνάμε ποιοι είμαστε, αποκοβόμαστε από την αληθινή μας φύση και γοητευόμαστε από το δράμα και τις δυσκολίες.
Η τέχνη είναι ένα σημείο αναφοράς του ποιοι είμαστε και που πάμε και όχι ένας πομπός αναμετάδοσης των αδιεξόδων και του δράματος της ανθρώπινης φύσης. Δυστυχώς υπάρχει η τάση αυτή στην τέχνη, σε όλες τις μορφές της, να μένει στο πρόβλημα, στο αδιέξοδο, στην ασχήμια και αυτό έχει γίνει πλέον και ένα trend. Σαφώς χρειάζεται να προβληματίζει η τέχνη, και να θέτει ερωτήματα ύπαρξης, ερωτήματα κοινωνικά και πολιτικά, όμως ο ρόλος της για μένα είναι, όχι απαραίτητα να δείχνει ένα δρόμο προς το φως εντός μας, αλλά τουλάχιστον να μην θέτει εμπόδια προς αυτόν.
«Η τέχνη για μένα, είναι μια πορεία της ανθρώπινης ψυχής προς το φως, με σκοπό να εν-θυμηθεί την προέλευσή της. Σε μια ιδανική κοινωνία, η τέχνη δεν θα χρειαζόταν να υπάρχει, στη μορφή τουλάχιστον που υπάρχει σήμερα, γιατί θα τη βιώναμε κάθε στιγμή, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Μέχρι να γίνει αυτό, όλοι όσοι αυτάρεσκα δηλώνουμε καλλιτέχνες, είναι καλό να μην ξεχνάμε τη δική μας ευθύνη ως προς αυτά που τρέφουν τη συνείδηση, την ψυχή και το πνεύμα…»
Αν λοιπόν, θεωρητικά μιλώντας, ζούσαμε σε μια ιδανική ενάρετη κοινωνία, η τέχνη, στη μορφή που είναι σήμερα, δε θα χρειαζόταν, γιατί όλα θα ήταν τέχνη, όλα θα ήταν ομορφιά, από την “καλημέρα” στο γείτονα μέχρι την προσφορά στο σύνολο. Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, μπορούμε τουλάχιστον να δουλεύουμε όσο μπορούμε με τα εγώ μας και τότε οι σχέσεις μας θα είναι τέχνη, οι συνεργασίες μας θα είναι τέχνη, η προσφορά μας θα είναι τέχνη, και όλο αυτό θα είναι ένα δώρο στον εαυτό μας, στους ανθρώπους γύρω μας και στον πλανήτη μας. Αν με ρωτάτε, πως εκδηλώνεται η τέχνη στην δική μου καθημερινότητα, «με αυτόν τον τρόπο» θα σας απαντούσα.
2) Γιατι επιλέξατε τον τίτλο «Εντροπία»,Τί σηματοδοτεί για εσάς και τι θέλετε να σας φέρει;
Ετοιμολογικά ο όρος «εντροπία» προέρχεται από το συνθετικό «εν» και την «τροπή», και σημαίνει αλλαγή εντός, εσωτερική αλλαγή.
Στη θερμοδυναμική υποστηρίζεται ότι σε κάθε μεταβολή ενός κλειστού συστήματος, η Εντροπία του πάντοτε αυξάνεται. Από τη σκοπιά του Μακρόκοσμου όσο μεγαλύτερη γίνεται η εντροπία, τόσο μειώνεται η δυνατότητα του συστήματος να παράγει ωφέλιμο έργο. Από τη σκοπιά του Μικρόκοσμου, η Εντροπία εκφράζει την έλλειψη οργάνωσης. Είναι ένα μέτρο της αταξίας των ατόμων ή των μορίων. Όσο αυξάνεται η Εντροπία εξαλείφονται οι λεπτομέρειες οργάνωσης και αυξάνεται η αταξία. Ο Charles S. Pierce, Αμερικανός φιλόσοφος και μαθηματικός γράφει στο έργο του: “… Η ενέργεια του Σύμπαντος υποβαθμίζεται και τίποτα δεν θα μπορέσει να σταματήσει τον θάνατό του …. όμως υπάρχει και η τύχη που μπορεί και θα έχει την αντίθετη επίδραση και η ενέργεια του Σύμπαντος θα επανασυγκεντρωθεί …”
Όπως και άλλες θεωρίες καταστροφής, έτσι και η θεωρία περί καταστροφής του Σύμπαντος, έστω και μακροπρόθεσμα από την Εντροπία, απασχόλησε τους ανθρώπους. Για δεκάδες χρόνια επικρατούσαν απαισιόδοξες προβλέψεις, που βασιζόταν στους μέχρι τότε γνωστούς νόμους της Θερμοδυναμικής. Όμως οι νόμοι των διακλαδώσεων μας επιτρέπουν να δούμε τα πράγματα με πιό αισιόδοξο μάτι, και να υμνήσουμε την Εντροπία για την συμβολή της στην δημιουργία.
Ο τίτλος λοιπόν, επιλέχθηκε αρχικά γιατί βίωσα μια μεγάλη αλλαγή μέσα μου. Ή θα έπρεπε να πάω εκεί που οι επιταγές τους κόσμου με οδηγούσαν και να χάσω το δρόμο για το «Σπίτι εντός μου» ή θα έπρεπε να γίνω καταστροφέας των συστημάτων που μόνη έφτιαξα και να ευθυγραμμιστώ με το έργο που ήρθα να επιτελέσω. Επέλεξα το δεύτερο και το αποτέλεσμα της μέχρι τώρα διαδικασίας αποτυπώνεται σε αυτά τα 23 έργα που εντάσσονται στην δική μου «Εν-τροπία» και που παρατίθενται στα μάτια και στις καρδιές των ψυχών που επισκέπτονται την έκθεση.
3) Γιατι επιλέξατε τον χώρο του COCO MAT στην Κηφισιά για να πλαισιώσει τ’ οραμά σας;
Γιατί η συγκεκριμένη εταιρία έχει ένα όραμα ζωής και μια φιλοσοφία που συνάδουν πολύ με τη δική μου. Το όραμα βασίζεται στην ευζωία, και παντρεύει το φυσικό τρόπο ζωής, την αρμονία εντός, τον καλό ύπνο, την καλή διατροφή και την τέχνη ως καθημερινό βίωμα, όπως αυτό θα ήταν σε μια ιδανική κοινωνία αξιών, χωρίς περιθωριοποιήσεις και αποκλεισμούς λόγω διαφορετικότητας.
Στόχος μου είναι οι συνεργασίες που κάνω να διέπονται από αυτές τις αξίες, να οραματίζονται το κοινό καλό και να διαποτίζονται από χαρά. Έτσι αισθάνομαι όταν μπαίνω στο χώρο της Coco Mat και συνδιαλέγομαι με τους εργαζόμενούς της.
4) Περιγράψτε μια μέρα από την ζωή σας α-τεχνώς και μια εν-τεχνώς;
Όταν η μέρα μου ξεκινά με διαλογισμό, η τέχνη ξεχειλίζει και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Υπάρχει ισορροπία, αρμονία και χαρά, και οι προκλήσεις επιλύονται με θαυμαστό τρόπο. Διαφορετικά, έχω την αίσθηση ότι κάτι λείπει και αυτό πονάει…
5) Είναι αυτοσκοπός η τέχνη στην επιλογή μίας ψυχής; Ποιά είναι τα εμπόδια που μπορεί να της φερει ή ποιά εργαλεία κλειδιά ως προς την εξελιξη της;
Η Τέχνη εμπεριέχεται πιστεύω στη φύση του ανθρώπου, ίσως όχι σε όλους στον ίδιο βαθμό, ή με τον ίδιο τρόπο, κληροδοτείται ως παρακαταθήκη μέσα από το DNA μας. Ο άνθρωπος το ξεχνάει αυτό όμως μέσα από τις διαστρεβλώσεις των κυρίαρχων αντιλήψεων. Ο καλλιτέχνης – άνθρωπος (το άτομο που αυτοπροσδιορίζεται ως καλλιτέχνης πρώτα και μετά ως ον) επηρεασμένος από αυτές τις αντιλήψεις χρησιμοποιεί την τέχνη με θυμό και το αποτέλεσμα είναι έργα που αναδύουν τοξικότητα και αρρώστια. Ο άνθρωπος -καλλιτέχνης (το ον που εργάζεται με τον εαυτό του για να γίνει καλύτερος άνθρωπος και η τέχνη είναι ένα από τα εργαλεία του στη διαδικασία αυτή), χωρίς αυτοθεωρήσεις και εγωικές ιδεοληψίες απλά παράγει έργο και αυτό που παράγει θυμίζει στην ψυχή του δέκτη του το σπίτι της. Η τέχνη δεν πρέπει να δολοφονεί την ψυχή, να την ανασταίνει οφείλει, να την εξελίσσει οφείλει, να της θυμίζει το απεριόριστο δυναμικό της. Να της θυμίζει τη συμβολή της στο συλλογικό καλό.
6) Οι Ζωγράφοι που σας στιγμάτισαν αλλά και δημιουργοί που θα θελατε να εμπνευστείτε από το έργο τους;
Είχα πολλές και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους επιρροές. Από τον Ιερώνυμο Μπος στην εφηβεία μου, μέχρι τον Καντίνσκυ και τον Μπρακ στα φοιτητικά μου χρόνια. Μετά λάτρεψα το φως του Καραβάτζιο και τη λυρικότητα του Μποτιτσέλλι. Μου αρέσει πολύ ο συμβολισμός και η τεχνική του Dino Valls, από τους σύγχρονους και παρακάμπτω το γεγονός, ότι λείπει η εν-θύμηση του Σπιτιού στη ζωγραφική του. Η ψυχή παγιδεύεται στα έργα του, πόσο υπέροχο θα ήταν, χρησιμοποιώντας αυτό το ταλέντο να την απελευθέρωνε. Ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης για μένα παρά ταύτα.
7) Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει ν’ ασχοληθεί με την ζωγραφική; Υπάρχει κάτι που θα τον συμβουλεύατε ν’ αποφύγει από τα ψύγματα δικής σας εμπειρίας;
Ναι! Να το κάνει! Να είναι αληθινός. Να ζωγραφίζει αυτά που δονούν την καρδιά του. Η ζωγραφική είναι όπως η ζωή. Όπως ζωγραφίζεις αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο. Να αποφύγει τις σειρήνες και αφού το κάνει, να είναι έτοιμος για θαυμαστές αποκαλύψεις. Τα θαύματα έρχονται τις στιγμές που ενωνόμαστε με όλα και ακούμε τον εσωτερικό μας δάσκαλο. Αυτές οι στιγμές γίνονται πιο ουσιώδεις και συνειδητές όταν έρχεσαι σε επαφή με την τέχνη.
8) Διδάσκετε μαθήματα ζωγραφικής; Ποιό το αντικείμενο των σεμιναρίων σας;
Διδάσκω ζωγραφική από το 1992 και έχω δει υπέροχα θαύματα να επιτελούνται στις ζωές των μαθητών μου. Διδάσκω σε ενήλικες ζωγραφική, κάνω σεμινάρια και συνεδρίες Θεραπευτικής Ζωγραφικής και Theta Healing. Είμαι Trauma Release Practitioner και δουλεύω σε προσωπικές συνεδρίες με παιδιά.
Ο χώρος μου λέγεται Σημείο Επαφής και βρίσκεται Πλειάδων 93 στην Νέα Κηφισιά.
9) Μια ευχή για το 2019 που επιθυμείτε και τι θα θέλατε ν’ αφήσετε πίσω σας και να την αποδεσμεύσετε;
Να έχουμε περισσότερη συμπόνια και διαύγεια. Να αγαπήσουμε χωρίς όρους τον εαυτό μας και τους ανθρώπους. Να σταματίσουμε την κριτική και να εκπαιδευτούμε στην αποδοχή. Να ευχαριστούμε για όλα όσα είμαστε και έχουμε. Να μπορούμε να βλέπουμε τα θαύματα που επιτελούνται καθημερινά στη ζωή μας.
Ελίνα μου σ’ευχαριστούμε πολύ
* ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ “ENTROPIA”
της Ελίνας Τσινγκίρογλου
COCO-MAT
Λ. Τατοϊου 165, Κηφισιά
από 13/12/2018
έως 05-01-2019
Για επικοινωνία με την Ζωγράφο Ελίνα Τσινγκίρογλου