Η Φραντζέσκα Μανγγέλ είναι το πρόσωπο και το ταλέντο που θα συζητηθεί.Διαβάζοντας το πρώτο βιβλίο της, Η νύχτα του Σάουιν που είναι υποψήφιο στην πρώτη δεκάδα των βραβείων Public, όχι μόνο μπήκα στην διαδικασία να της εκφράσω τις εντυπώσεις μου αλλά και να της ζητήσω να μοιραστεί την ιστορία του για τους αναγνώστες του Site. Αν το ήδη έχετε διαβάσει κατανοείτε τον ενθουσιασμό μου.

H ίδια, είναι ένα ταπεινό πλάσμα μυστηριώδους φύσης, με πρωτοφανή έμπνευση και ενθουσιασμό για την ζωή.

1. Φραντζέσκα τι σε οδήγησε στη συγγραφή; Από ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Γράφω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ήμουν το κοριτσάκι που μάζευε τα παιδάκια στο διάλειμμα για να τους απαγγείλει τα ποιηματάκια που ΄χε γράψει. Η μαθήτρια που τρέλαινε τη φιλόλογο στις ερωτήσεις στο μάθημα της λογοτεχνίας. Η φοιτήτρια που έγραφε 10σελιδα γράμματα στους δικούς της. Η νεαρή συντάκτρια που έκανε τα πάντα, από παρουσιάσεις ζαχαροπλαστείων μέχρι συνεντεύξεις σε οδηγούς ράλι! Η συγγραφή ήταν, είναι και θα είναι η ζωή μου.

2. Ποια είναι τα αγαπημένα σου βιβλία; Ποιες ιστορίες σε εμπνέουν;

Διαβάζω και εμπνέομαι από τα πάντα. Ακολουθώ τη στιγμή και δεν κάνω διακρίσεις. Τη μία μέρα μπορεί να διαβάζω Καζαντζάκη και Ελύτη, την επόμενη Τσβάιχ και τη μεθεπόμενη Μαλβίνα! Ένα καλό βιβλίο είναι ένα καλό βιβλίο ασχέτως του ονόματος του συγγραφέα ή του θέματος που διαπραγματεύεται. Τώρα αν θα ‘πρεπε να διαλέξω τα πιο πιο αγαπημένα, θα σου έλεγα «Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Μπροντέ, τον «Εραστή» της Ντυράς, το «Μάγο» του Φόουλς και τη «Σκιά του Ανέμου» του Θαφόν.

Βιβλία, ιστορίες ανόμοιες μεταξύ τους αλλά με ένα κοινό στοιχείο: Καμία από αυτές δεν εξιδανικεύει τις ανθρώπινες σχέσεις. Γιατί οι άνθρωποι όπως και οι σχέσεις είναι γεμάτες ελαττώματα και αυτό είναι μέρος της γοητείας τους.

3. Πως εμπνεύστηκες το θέμα του βιβλίου σου; Βασίζεται σε αληθινά γεγονότα ή είναι καθαρά προϊόν μυθοπλασίας;

Τη Νύχτα του Σάουιν την εμπνεύστηκα όταν ήμουν ακόμη φοιτήτρια στη Βόρεια Αγγλία. Ξεκίνησε ως μία μικρή ιστοριούλα επηρεασμένη από τον κέλτικο μύθο πίσω από το Halloween και με τα χρόνια εξελίχθηκε στο βιβλίο του σήμερα. Όσο για το κατά πόσο είναι αληθινό…

Αληθινά είναι τα μέρη που διαδραματίζεται, αληθινή είναι κέλτικη γιορτή, αληθινά είναι εν μέρει κάποια χαρακτηριστικά των ηρώων μου. Αληθινό είναι το «φόντο». Η ιστορία όμως και οι ήρωες της, είναι καθαρή μυθοπλασία.

4. Ποια τα συναισθήματά σου από την απήχηση του κόσμου;

Χαρά, ολοκλήρωση, ευτυχία. Και πάνω απ’ όλα δικαίωση.

Γιατί για τη Νύχτα του Σάουιν* έχω παλέψει κι έχω κουραστεί πολύ. Δεν είναι απλά μια ιστορία που έγραψα. Είναι ένα βιβλίο που επιμελήθηκα εξ’ ολοκλήρου. Απ’ το εξώφυλλο, την παρουσίαση, την έκθεση φωτογραφίας, τη χορογραφία που πλαισίωσαν την παρουσίαση, το book trailer, όλα βασίστηκαν πάνω σε ιδέες μου και πραγματοποιήθηκαν έπειτα από πολλή και σκληρή δουλειά, δική μου και φίλων καλλιτεχνών.

5. Πως νιώθεις που έχεις μια πολύ καλή διάκριση στα βραβεία public; Περιέγραψε μου το συναίσθημα μόλις έμαθες ότι προκρίθηκε μέσα στην πρώτη δεκάδα στην κατηγορία του.

Όπως είπα και στην προηγούμενη ερώτηση, δικαίωση. Η δε στιγμή που το έμαθα ήταν πολύ ιδιαίτερη. Πολύ όμορφη. Κοίμιζα την κόρη μας, όταν ήρθε ο άντρας μου στο υπνοδωμάτιο και μου είπε «Συγχαρητήρια. Πέρασες». Στην αρχή νόμιζα ότι μου έκανε πλάκα. Δεν το πίστευα. Άρπαξα το κινητό, μπήκα στο site του public και μόλις είδα το βιβλίο και το όνομά μου στην τελική δεκάδα, νόμιζα πως θα σπάσει η καρδιά μου. Ήταν τέτοια η έκπληξη που για μερικά λεπτά δεν μπορούσα ούτε να χαρώ! Όπως καταλαβαίνεις όλο το βράδυ δεν έκλεισα μάτι!

6. Τι σου έχει προσφέρει μα και τι σου έχει στερήσει το όνειρο της συγγραφής;

Η συγγραφή λειτουργεί για μένα ως ψυχοθεραπεία. Νομίζω πως με βελτιώνει ως άνθρωπο και τις στιγμές που αισθάνομαι πεσμένη είναι πάντα ένας λόγος για να νιώσω καλύτερα. Είναι επίσης το καλύτερο μέσο για να εκτονώσω την καλπάζουσα, την ασυμμάζευτη φαντασία μου! Όσο για το τι μου έχει στερήσει… Έχω θυσιάσει πάρα πολλές στιγμές με δικούς μου ανθρώπους για τους χάρτινους ήρωες μου. Έχω θυσιάσει πολλές βόλτες, εξόδους, ώρες χαλάρωσης και ξεκούρασης στο βωμό του υπολογιστή.

7. Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν άνθρωπο που θέλει να γίνει συγγραφέας; Τι να προσέχει μα και τι να ακολουθεί ενστικτωδώς;

Θα του έλεγα να διαβάζει και να γράφει πολύ. Να ψαχτεί σε όλες τις μορφές τέχνης, γιατί η μία συμπληρώνει την άλλη. Να παρακολουθήσει σεμινάρια, να δει θέατρο, κινηματογράφο. Να έχει τα μάτια και τα αυτιά του ανοιχτά. Να παίρνει ότι η ζωή έχει να του προσφέρει. Θα του έλεγα ακόμη να μην αυτοπαινεύεται, να μην αποθαρρύνεται. Να προσπαθεί, να επιμένει και να παλεύει. Αργά ή γρήγορα θα δικαιωθεί.

8. Έχεις αγγίξει τα όνειρά σου;

Ναι, τα περισσότερα από αυτά. Εφευρίσκω βέβαια πάντα κι άλλα, για να μην επαναπαύομαι. Τα όνειρα είναι τροφή ζωής. Είναι ο λόγος για να ξυπνάς το πρωί και να θες να ρουφήξεις τη μέρα.

9. Περιέγραψε μου μία εμμονή που σου έχει βγει σε κακό ή σε καλό;

Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να το πούμε εμμονή.

Έχω μία πολύ έντονη τάση να βλέπω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο. Πάντα! Και στα χειρότερα. Η υπέρμετρη αισιοδοξία μου έχει γίνει πολλές φορές η αιτία να φάω τα μούτρα μου. Όμως δεν το μετανιώνω. Δε βάζω μυαλό.

10. Μια ευχή σου για το μέλλον.

Υγεία. Και να είμαστε περισσότερο άνθρωποι.

11. Αν το παιδί σου, σου εκμυστηρευόταν ότι θα ήθελε να γίνει συγγραφέας, τι θα του έδινες ως προτροπή και καθοδήγηση;

Ότι θα του έλεγα και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα. Να κυνηγήσει τα όνειρά του. Να μη το βάλει κάτω. Να δουλέψει σκληρά. Να πιστέψει ακόμη περισσότερο. Και πως εγώ θα βρίσκομαι δίπλα του. Όπως ακριβώς έκαναν κι οι γονείς μου.

12. Έχεις σκεφτεί το θέμα του επόμενου βιβλίου σου;

Δουλεύω ήδη τη συνέχεια της Νύχτας του Σάουιν.

13. Περιέγραψε μου με έναν τίτλο, τη ζωή σου μέχρι σήμερα.

Στα πιο μικρά βρήκα τα πιο μεγάλα.

 

Φραντζέσκα μου σε ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη σου και σου εύχομαι καλή επιτυχία από κάθε άποψη.

 

Από την Κωνσταντίνα Δήμου

 

  • Το βιβλίο της Φραντζέσκας Μανγγέλ, η Νύχτα του Σάουιν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell και αν δεν το έχετε διαβάσει ακόμα, πάρτε μία γεύση εδω.
To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.