Αν σε κατατρέχει το άγχος, έχω μία πολύτιμη συμβουλή για εσένα:
Πάρε μια στιγμή για να επιτρέψεις στον εαυτό σου να αισθανθεί τονωμένος. Δώσε την άδεια να νιώσεις αυτό που νιώθεις χωρίς κρίση ή με την ανάγκη να διορθώσεις τίποτα. Πραγματοποίησε μια συνομιλία με τον εαυτό σου ή ακόμα και να τηνκαταγράψεις. Η αποδοχή της κατάστασης και των συναισθημάτων μας, ειδικά όταν είναι δύσκολη, μας επιτρέπει τη σαφήνεια να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις για το πώς να τις περάσουμε.
Η έρευνα δείχνει ότι η αναγνώριση ενός δύσκολου συναισθήματος μειώνει άμεσα την ένταση με την οποία το νιώθουμε. Μας επιτρέπει να μετατοπίζουμε από το τμήμα μάχης ή πτήσης του εγκεφάλου μας στο λογικό, ορθολογικό, σχεδιαστικό μέρος του.
Χαρίστε στον εαυτό ένα λεπτό “ευγνωμοσύνης”.
Κάθε πρωί, γράψτε τρία συγκεκριμένα πράγματα που είστε ευγνώμονες εκείνη τη στιγμή προτού ελέγξετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τα κοινωνικά μέσα. Η έρευνα σχετικά με αυτό είναι τόσο συντριπτική ώστε αυτό πρέπει να είναι ένα αδιαπραγμάτευτο τελετουργικό στη λίστα των υποχρεώσεών σας. Προληπτικά γεμίζοντας τον εαυτό σας με αυτή τη δόση ευγνωμοσύνης πριν από την ενέργεια της εργασίας και τον κόσμο ή τις αρνητικές σκέψεις συμπεριλαμβανομένων του τρόπου που αισθάνεστε και της παραγωγικότητάς σας.
Χιλιάδες ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η νοοτροπία ευγνωμοσύνης σας κάνει πιο ευτυχισμένους, βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσής σας, διεγείρει τα κέντρα αναψυχής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου και αυξάνει την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε τα καθημερινά άγχη και τα τραυματικά συμβάντα της ζωής.
Η καλοσύνη ως μικρή πράξη.
Προγραμματίστε μια μικρή πράξη καλοσύνης κάθε μέρα. Αυτό το τελετουργικό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένα check-in κείμενο σε έναν φίλο, γράφοντας μια ευχαριστημένη σημείωση για έναν συνάδελφο ή τοποθετώντας το “κάνετε κάτι μικρό και ευγενικό” στη λίστα των υποχρεώσεών σας ως υπενθύμιση για τον εαυτό σας. Ακόμη και η ελάχιστη πράξη καλοσύνης, όπως η αδιάκοπη ακρόαση, σας κάνει να αισθάνεστε πραγματικά καλά – και θα λαμπρύνει την ημέρα του ατόμου που σας ενδιαφέρει.
Υπάρχει έρευνα για να το υποστηρίξετε: Κάθε πράξη καλοσύνης προκαλεί στον εγκέφαλό σας την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, που σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα – και αυτές οι μικρές θετικές αλληλεπιδράσεις σας βοηθούν να αισθάνεστε πιο συνδεδεμένοι με τους άλλους και να βελτιώσετε τη μακροπρόθεσμη ευεξία σας.
Βρείτε ένα λόγο στην ιεροτελεστία κάθε πράξης.
Κάντε ένα καθημερινό τελετουργικό για να σαρώσετε τη λίστα υποχρεώσεων και σημειώστε πως κάθε στοιχείο μπορεί να βοηθήσει κάποιον άλλο: έναν συνάδελφο, έναν πελάτη, έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειάς του. Η αίσθηση νόησής μας προέρχεται από τη χρήση των δεξιοτήτων μας, κάτι που είμαστε καλοί, στην υπηρεσία των άλλων ή μια αιτία που μας ενδιαφέρει. Ακριβώς η πράξη του να σκέφτεστε πώς οι δουλειές σας βοηθούν τους άλλους θα τους βοηθήσουν να αισθάνονται σαν σκόπιμες πράξεις και όχι συντριπτικές για να κάνουν.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η αίσθηση του νοήματος αυξάνει το κίνητρό σας για να κάνετε τα πράγματα, ενισχύει την αντοχή σας και σας βοηθά να πετύχετε προκλήσεις με λιγότερα άγχος.
Επαναφέρετε την ευτυχία σας σε κάθε στιγμή.
Προγραμματίστε ένα κανονικό διάλειμμα 10 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, ίσως το απόγευμα, όταν η ενέργεια μας συνήθως μειώνεται. Παύση, κλείστε το φορητό υπολογιστή σας το τηλέφωνό σας και αφιερώστε μια στιγμή για να κάνετε ένα πράγμα που σας βοηθά να καθαρίσετε το μυαλό σας και να πιάσετε την αναπνοή σας. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το κλείσιμο των ματιών σας και απλά εστιάζοντας στην αναπνοή σας για ένα λεπτό για να αρπάξετε ένα φλιτζάνι τσάι ή να κάνετε μια βόλτα, ακόμα κι αν είναι γύρω από το γραφείο σας. Εάν μπορείτε, πέντε λεπτά είναι ακόμα καλύτερα.
Απλά κλείνοντας τα μάτια σας για να αναπνεύσετε ή ονειροπόληση για ένα λεπτό μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας και να σας αφήσει να νιώσετε λίγο πιο ενεργητικός και έτοιμος να αντιμετωπίσετε το επόμενο μέρος της ημέρας σας.
Τακτικά διαλείμματα έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν δραματικά την εστίαση και την παραγωγικότητα, ενώ διπλασιάζουν την αίσθηση υγείας και ευεξίας.
Καλή εβδομάδα.
Κωνσταντίνα