Βλέποντας γυναίκες σε μικρή ηλικία να βγάζουν αψεγάδιαστες φωτογραφίες και άλλες σε μεγαλύτερη να βγάζουν selfie χωρίς ίχνος μακιγιάζ και κάλυψης συνειδητοποιώ κάτι πολύ σημαντικό.

Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή στον κόσμο της ομορφιάς, ειδικά ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν την τάση να είναι σκληροί με τον εαυτό τους καθώς εμφανίζονται αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Εδώ είναι μερικές σκέψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε προς μια υγιέστερη σχέση μεταξύ ομορφιάς και γήρανσης. Το ταξίδι ξεκινά μέσα στον καθρέφτη σας:

1. Σκεφτείτε την αληθινή ομορφιά σας.

Αν ποτέ δεν κοιτάξατε στον καθρέφτη και είχατε μια σχεδόν ατέρμονη ροή επικρίσεων για την εμφάνισή σας, τότε θα πρέπει  να το αποβάλλετε μέρα με την ημέρα. Σίγουρα ευθύνεται κατα πολύ τα πρότυπα που προάγει η κοινωνία αλλά η εμπειρία και η ωρίμανση της συμφιλίωσης με το χρόνο, θέλει επιμονή.Εάν, ωστόσο, έχετε διακρίνει κάποιες ατέλειες καθώς βουρτσίζετε τα δόντια σας, τα σημάδια της ηλικίας, την κυτταρίτιδα, τα αδύναμα χέρια, την χαλαρή κοιλιά, τους μαύρους κύκλους, τα γκρίζα μαλλιά – τότε θεωρείστε αυτό το άρθρο, σαν μία κλήση αφύπνισης. Πώς θα μάθουμε ποτέ να βλέπουμε την ομορφιά σε άλλους όταν είμαστε τόσο απασχολημένοι αποσυναρμολογώντας τους εαυτούς μας;

Ασκηση 1

Σκεφτείτε κάποιον που αγαπάτε βαθιά. Μπορεί να είναι κάποιος στην καθημερινή σας ζωή, κάποιος μακριά ή κάποιος που έχετε χάσει. Κλείστε τα μάτια σας τώρα και δείτε τις αγαπημένες σας στιγμές με αυτό το άτομο καθώς αναπνέετε ήσυχα.Ολα τελείωσαν? Τι φανταστήκατε; Φανταζόσαστε τις ρυτίδες του ατόμου; Το σωματοτυπό του; Τους κοιλιακούς του, τα γυμνασμένα πόδια του; Δεν το κάνατε, έτσι; Σκεφτήκατε πώς το άτομο αυτό σας κρατούσε όταν φωνάζατε, ή πώς θα μπορούσε να γνωρίζει τη διάθεσή σας από το δωμάτιο ή πώς γελούσατε οι δυο σας μέχρι τα δάκρυα να τρέχουν στα πρόσωπά σας.
Γιατί λοιπόν ξοδεύετε τόσο πολύ χρόνο εστιάζοντας στις γραμμές και τα ευαίσθητα σημεία σας, όταν θα έχουν τόση λίγη σημασία σε όσους σας αγαπάνε;

2. Σταματήστε να επικρίνετε τους άλλους.

Το κάνουμε όλοι. Κοιτάμε τους άλλους και τους κρίνουμε με βάση την εμφάνισή τους. Υποσυνείδητα κολλάμε ετικέτες στους ανθρώπους καθώς κινούμαστε μέσω στα θέλω της νέας εποχής: παχύς, γέρος, σέξι, άσχημος, ομοφυλόφιλος, πανέμορφος, περίεργος, κοκαλιάρης, κολλημένο είναι μερικές από αυτές. Αυτές οι ετικέτες έρχονται με ενεργητικές δονήσεις, θετικές ή αρνητικές, και αυτές οι δονήσεις μπορούν να γίνουν αισθητές από όλους.
Γιατί το κάνουμε; Νιώθουμε καλύτερα για τον εαυτό μας όταν επικρίνουμε τους άλλους; Αν ναι, αυτό είναι ένα ανασφαλές, μα ανθυγιεινό μοτίβο.

Είναι απλά μια κακή συνήθεια;

Αν ναι, ας το σπάσουμε. Μπορείτε να σκεφτείτε κάποιο αξιόλογο σκοπό που εξυπηρετεί; Υποθέτω ότι δεν μπορείτε.
Η κριτική επικρατεί ιδιαίτερα στις γυναίκες. Είμαστε σκληροί στις εκτιμήσεις μας από άλλες γυναίκες, χωρίς καλό τέλος. Αυτό που κάνει είναι η δουλειά της και έχει τους λόγους της. Εστιάστε στον εαυτό σας – αυτό ισχύει για όλους.

Άσκηση 2

Όταν αισθάνεστε τον εαυτό σας να αρχίσετε να επισημάνετε και να κρίνετε, αντικαταστήστε κάθε ετικέτα στο κεφάλι σας με τη φράση “άνθρωπος, όπως εγώ”. Εφαρμόζεται σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη και μπορεί να σας υπενθυμίσει ότι όλοι δημιουργούμε ίσους.
Είναι η συμπεριφορά μας – όχι οι εμφανίσεις μας – που θα μας χωρίσουν.

3. Ευθυγραμμιστείτε με τον σύντροφό σας.

Αν ανησυχείτε ότι ο σύντροφός σας θα σας αγαπά λιγότερο όταν θα σας αγγίξει ο χρόνος,όπως το ηλιοβασίλεμα την ημέρα ή ακόμα ότι θα σας αφήσει εάν δεν διατηρήσετε κάποια εμφάνιση, δημιουργεί μερικές ερωτήσεις που αξίζει να αναλογιστείτε. Θα μπορούσαν οι φόβοι σας να γεννηθούν από τις δικές σας ανασφάλειες; Θέλετε να είστε με κάποιον που θα σας αφήσει για ένα νεώτερο μοντέλο; Οι φυσικές αλλαγές του συντρόφου σας με την πάροδο του χρόνου θα μειώσουν την αγάπη σας γι ‘αυτόν ή αυτήν; Αν αυτά είναι γνωστά συναισθήματα, δοκιμάστε αυτό.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η έναρξης μίας ερωτικής σχέσης, δίνει άδεια στον εαυτό μας να τον αμελήσουμε. Η αρχή και το τέλος σε μία υγιή σχέση, είναι η αγάπη μας για τον εαυτό.

Άσκηση 3

Συζητήστε με το σύντροφό σας και ρωτήστε τι είναι σημαντικό για αυτόν ή αυτήν ή αυτές καθώς η σχέση σας εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Ρωτήστε συγκεκριμένα αν η εμφάνισή σας είναι σημαντική και, εάν ναι, πώς; Οι απαντήσεις μπορεί να σας εκπλήξουν.
Εάν είστε ανύπαντροι και ανησυχείτε ότι δεν θα προσελκύσετε κάποιον ερωτικό σύντροφο χωρίς να αναζητήσετε κάποιο τρόπο, σκεφτείτε την πιθανότητα να αναδυθεί η φυσική ομορφιά σας, θα προσελκύσετε ακριβώς το σωστό άτομο. Η εμπιστοσύνη είναι μαγνητική με έναν μοναδικό και συναρπαστικό τρόπο, οπότε μην υποτιμάτε τη δύναμή σας να προσελκύσετε κάποιον απλά αισθάνεστε άνετα με το σώμα σας.

4. Μία κοινωνία κοινή στου χρόνου την κλεψύδρα.

Η γήρανση φυσικά, χωρίς τόσες παρεμβάσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ισότιμη και αξιοπρεπής επιλογή αντί να θεωρείται ως άτομο που «αφήνει τον εαυτό της να ταξιδέψει προς το γήρας». Εάν είστε κάποιος που επιλέγει να κάνει Botox και καλλυντική χειρουργική επέμβαση, το κάνετε επειδή είναι αυτό που σας κάνει να νιώσετε σαν τον πραγματικό εαυτό σας, και μην κοιτάζετε κάτω σε ανθρώπους που επιλέγουν διαφορετικά. Αν έχετε γκρίζα μαλλιά και ρυτίδες έκφρασης, μην καταδικάζετε εκείνους που προτιμούν πιο επεμβατικές μεθόδους.

Εξετάστε το ρόλο σας στον τρόπο που οι άνθρωποι βλέπουν και μιλούν για τον εαυτό τους και σκεφτείτε πώς να συμμετέχετε σε πιο θετικές συζητήσεις για την ομορφιά και τη γήρανση.
Έχω βέβαια ρυτίδες από το γέλιο ως υπενθυμίσεις της αδιάκοπης πορείας του χρόνου και αυτή είναι η γοητεία της δικής μου σοφίας.

Δεν λέω ό,τι όλα αυτά είναι  εύκολα να τα δεχτείς. Στην πραγματικότητα, είμαι εδώ για να πω ότι είναι δύσκολο και κάτι που αγωνίζομαι κάθε μέρα. Να νιώθω νέα, ζωντανή και υγιής, αλλά βλέπω τα πράγματα να αλλάζουν στον καθρέφτη μέρα με την ημέρα. Να αλλοιώνεται το χρώμα των μαλλιών από καστανό σε ασημί είναι ένας προβληματισμός. Έχω βέβαια ρυτίδες από το γέλιο και την έκφραση των ματιών μου αλλά και τις υπενθυμίσεις της αδιάκοπης πορείας του χρόνου. Όταν βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέφτη, οι αρνητικές σκέψεις συχνά προσπαθούν να γλιστρήσουν στο κεφάλι μου. Όταν βλέπω τις γυναίκες των οποίων τα πρόσωπα είναι απολύτως λεία ίσως να αισθανόμουν μία αίσθηση ανασφάλειας κάπου στις πρωταρχικές εσοχές του εγκεφάλου μου. Αλλά με μια μικρή πρακτική, αρχίζω να αναγνωρίζω αυτές τις σκέψεις και να τις κατανοώ για αυτό που είναι: μόνο θόρυβος.
Ήρθε η ώρα για μια νέα εποχή ομορφιάς.

Ήρθε η ώρα να ζήσετε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι όλων των ηλικιών και των ηλικιωμένων, γιορτάζουν και σέβονται αυθεντικά τον εαυτό τους. Είναι καιρός να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον να κάνει ακριβώς αυτό που μας κάνει να νιώθουμε σαν εμάς.

Επειδή οι ατομικοί εαυτοί είναι τα μόνα πράγματα που πρέπει να προσφέρουμε σε αυτόν τον κόσμο – το γέλιο μας, την αγάπη μας, τις ιδέες μας, τη δημιουργικότητά μας, τα δάκρυα μας, τα χαμόγελά μας, τη συμπόνια μας και την καλοσύνη μας. Προσπαθώντας να είμαστε όλοι οι άλλοι – ή ακόμα και όλοι οι άλλοι – στερούμε τον κόσμο από τα μοναδικά μας δώρα και περιορίζουμε την ικανότητά μας να αγαπάμε. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε την ομορφιά μας να λάμψει σε αυτή την ακριβή στιγμή της ζωής μας, το ασήμι και όλα.

Σε κάθε περίπτωση απολαμβάνουμε το χάδι του ήλιου με την αντηλιακή κρέμα μας και αφήνουμε το πρόσωπο μας να λάμψει με τις δικές του ακτίνες στο χρόνο.

Η Λίνα Νικολακοπούλου έχει  γράψει δυο υπέροχα τραγούδια ανάμεσα σε άλλα. “Μαμά γερνάω”που κάποτε θα μας συμβεί μα και κάτι που τραγουδάμε κάθε μέρα. “Σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε”!!!

Κωνσταντίνα

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.