Είναι το τέλος μίας περιόδου κόπωσης;

Είναι η ζέστη;

Είναι η αρχή ενός καυτού και αναζωογονητικού καλοκαιριού;

Ίσως η παρακάτω να είναι μία υπέροχη άσκηση, μόλις 9 λεπτών για πλήρη απελευθέρωση ενός κουραστικού χειμώνα που άφησε το σημάδι του στα κύτταρα μας.

Αυτό το σετ ασκήσεων στη Κουνταλίνι Γιόγκα μοιάζει με έναν υπερβατικό διαλογισμό που λέγεται η κρίγια της μακροζωίας ή της απελευθέρωσης. Το ιδανικό διάστημα πρακτικής της είναι 40 ημέρες. Έχει την δύναμη να αλλάξει την μοριακή δομή του οργανισμού σε βαθύ επίπεδο μέσα στο αναφερόμενο χρονικό πλαίσιο. Αλλά η διάρκεια της ημερησιας πρακτικής δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 9 λεπτά.
Θυμηθείτε ότι πριν από κάθε μάθημα, διαλογισμό στο σύστημα της Κουνταλίνι Γιόγκα, ψέλνουμε το μάντρα Ong NaMo Guru Dev Na Mo” το οποίο σημαίνει, υποκλίνομαι στην αρχέγονη σοφία εντός. Το οποίο το ψέλνουμε 3 φορές για να νιώθουμε κυκλωμένοι και προστατευμένοι από την ενέργεια. Απλά παίρνετε μία βαθιά εισπνοή από την μύτη και εκπνέοντας το ψέλνετε. Αν μπορείτε να τα καταφέρετε με μία μόνο δυναμική εισπνοή είστε σε πολύ καλή κατάσταση πρανικής αναπνοής. Εαν όχι, απλά εισπνεύστε, ψάλλετε το ong namo, ξαναεισπνεύστε και εκπνεύστε λέγοντας την υπόλοιπη φράση… guru dev namo.

Ξεκινώντας την πρακτική αυτού του σετ θα χωρίσουμε την ενιάλεπτη άσκηση σε τρία διαστήματα των 3 λεπτών ανά θέση χεριών (μούντρα).

1) Η βασική θέση είναι η εξής:

Ελάτε στην θέση του βράχου.Τα χέρια κρατώνται σε γωνία 60 μοιρών από την σπονδυλική στήλη.Το δεξί χέρι είναι ψηλά με την παλάμη προς τα κάτω και το αριστερό κάτω δίπλα στους μηρούς με την παλάμη να κοιτάζει προς τα πάνω.

1α) Η θέση των χεριών στα 3 πρώτα λεπτά.

Το δάχτυλο του Δία (ο δείχτης) δείχνει προς τα εμπρός. Τα υπόλοιπα δάχτυλα δεσμεύεονται σε γροθιά από τον αντίχειρα. Και το άλλο χέρι έχει ακριβώς την ίδια μούντρα αλλά κοιτάζει πίσω.Αναπνέετε μακρόπνοα και αργά. Μένετε με κλειστά μάτια. Η προσοχή σας είναι εστιασμένη στο κέντρο του μετώπου. Χαλαρώστε τους μυς του προσώπου. (δες φωτο 1)

1β) Η θέση των χεριών για τα 6 λεπτά.

Η δεύτερη μούντρα, το μικρό δαχτυλάκι εκτείνεται (το δάχτυλο του Ερμή) και μένει ανοιχτό μαζί με το δάχτυλο του Δία. Τα υπόλοιπα δάχτυλα κρατώνται από τον αντίχειρα. Συνεχίστε για 3 λεπτά. Αναπνέετε όπως πριν αλλά πιο δυναμικά από την μύτη για να ανακτήσετε δύναμη. Χαλαρώστε τους μυς του προσώπου.Μόλις ολοκληρωθούν τα 3 λεπτά, εισπνέετε, κρατάτε την αναπνοή λίγα δευτερόλεπτα και εκπνέετε. Περνάτε αμέσως στην άλλη θέση. (δες φωτο 2)

1γ) Η θέση των χεριών για τα 9 λεπτά.

Στη τελευταία μούντρα των χεριών όλα τα δάχτυλα είναι ενωμένα και κοιτάζουν μπροστά.Η παλάμη είναι επίπεδη και κοιτάζει προς τα κάτω.  Ακόλουθήστε την ρουτίνα της αναπνοής και της χαλάρωσης των μυών του προσώπου όπως και στις δύο προηγούμενες φάσεις της άσκησης. Η κάθε στάση στο σώμα και στα χέρια είναι ενεργητική και όχι παθητική. (δες φωτο 3)

Θυμηθείτε ότι καθ’όλη την διάρκεια των ασκήσεων, και σε κάθε φάση οι μούντρες των χεριών είναι ίδιες και στα δύο χέρια απλά σε αντίθετη κατεύθυνση σε γωνία των 60 μοιρών. Κάθε χέρι παραμένει στην ίδια θέση εκτός από τα δάχτυλα που εναλάσσονται.Όταν η προσοχή μας κατά την διάρκεια των ασκήσεων βρίσκεται εστιασμένη στο κέντρο του μετώπου.Η αναπνοή ρέει φυσικά όπως και η μία θέση μέσα στην άλλη.Η όποια δυσκολία φανερώνει μία αντίσταση στην ροή της πρακτικής.

Αν σας φαίνεται δύσκολο να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή αλλά και στην πρακτική πείτε νοερά μέσα σας το μάντρα Σατ Ναμ (Είμαι η αληθινή μου ταύτοτητα)Σατ για την εισπνοή και Ναμ για την εκπνοή.Ομοίως ολοκληρώνετε την πρακτική με αυτό το μάντρα ψέλνοντας το 3 φορές. Με την δέσμευση πρακτικής των 40 ημερών, θα αποδεσμεύσετε πολλά δώρα ευλογίας, πλήρους υγείας μέσα στη ζωή σας.
Καλή αρχή.

Από την Κωνσταντίνα Δήμου

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.