Μερικές φορές η ζωή ξεφεύγει από τον έλεγχο – κάνοντας ένα εκατομμύριο πράγματα ταυτόχρονα ενώ προσπαθείτε να κρατήσετε το κεφάλι σας πάνω από το νερό και να κάνετε να φαίνεται ότι τα έχετε όλα μαζί υπό έλεγχο. Εν μέσω του χάους, είναι εύκολο να χάσεις την αίσθηση του εαυτού σου και να ξεχάσεις ποιος είσαι πραγματικά.
Μία εποχή συνήθιζα να αφήνω τις σκέψεις μου που προκαλούνται από το άγχος να με ελέγχουν-εκεί που ένιωθα ότι έπρεπε να δουλεύω και να μην βρίσκω χρόνο για τον εαυτό μου-ότι έχασα αυτό που ήμουν. Αλλά το να γράφω ημερολόγιο με βοήθησε να ξεφύγω από όλο αυτο.

Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μου ρέουν μέσα από τις σελίδες γεμάτες μελάνι. Στην πορεία όχι μόνο παίρνω τον έλεγχο των συναισθημάτων μου, αλλά ανακαλύπτω πολλά για τον εαυτό μου.
Η καταγραφή σκέψεων και συναισθημάτων με βοήθησε να περάσω από πολλές δύσκολες στιγμές στη ζωή μου και συνεχίζει να με βοηθά να εξελιχθώ σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Εάν και εσείς θέλετε να ακολουθήσετε αυτό το ταξίδι αυτοανακάλυψης, για να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, τότε σας προκαλώ να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω προτροπές και να γράφετε ημερολόγιο κάθε μέρα για ολόκληρο τον μήνα. Σας υπόσχομαι ότι θα μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας από ποτέ!

Πώς να ξεκινήσω;

Αρχικά προσπάθησε να κρατήσεις ένα χρόνο 3 λεπτών και να καταγράψεις ότι σου έρχεται στο μυαλό! Χωρίς αυτοκριτική αλλά και χωρίς διάσπαση από το κινητό σου!!!
Και αν έχεις νοητικό μπλοκάρισμα και δεν ξέρεις τι να γράψεις παρά μονάχα να ζωγραφίζεις τις άδειες σελίδες σου έχω μία λίστα ερωτήσεων που θα σε βοηθήσουν πάρα πολύ!!!
Ξεκίνησε με μία λίστα ευγνωμοσύνης κάποια απογευματινή ώρα που θα έχεις χωρέσει μέσα σου τις ευλογίες της ημέρας.
Απλά κατέγραψε 8 σημαντικές συνειδητοποιήσεις ή στιγμές που γέμισαν την καρδιά σου με καλοσύνη και θετικά συναισθήματα!
Και αφού ολοκλήρωσες την διαδικασία μήπως έχεις αρχίσει να νιώθεις ότι η έμπνευση γέμισε το νου σου με όμορφες ιδέες;

Σου παραθέτω μία λίστα με εμπνευσμένες ερωτήσεις ενδοσκόπησης.

Τι ξέρετε ότι ισχύει σήμερα που δεν ήξερα πριν από ένα χρόνο;

Αυτή τη στιγμή, ποια είναι τα τέσσερα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες;

Ποιες περιοριστικές πεποιθήσεις έχετε που σας εμποδίζουν να φτάσετε στη ζωή των ονείρων σας; Ποιες περισπασμοί εμποδίζουν την παραγωγικότητά σας; Πώς μπορείτε να τα μειώσετε;

Ποιες ενέργειες μπορείτε να κάνετε σήμερα για να απλοποιήσετε τη ζωή σας;

Πότε νιώθεις περισσότερο συντονισμένος με τον εαυτό σου;

Αν μπορούσατε να μιλήσετε με οποιονδήποτε νεκρό ή ζωντανό, θα ήταν… .. γιατί….

Αν κάποιος άλλος σας περιέγραψε, τι νομίζετε ότι θα έλεγε; Γιατί;

Τι σημαίνει ευτυχία για εσάς;Ποια είναι η αγαπημένη σου ανάμνηση;

Πώς αλλάξατε τα τελευταία 5 χρόνια; Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρες;

Αν μπορούσατε να δώσετε συμβουλές στον νεότερο εαυτό σας, τι θα λέγατε; Περιγράψτε με μεγάλη λεπτομέρεια πώς μοιάζει σε 5 χρόνια από τώρα.

Αν σήμερα ήταν η τελευταία σας μέρα, τι θα κάνατε;

Αν μπορούσατε να έχετε τρία πράγματα στον κόσμο, ποια θα ήταν αυτά;

Ποιες δραστηριότητες βάζουν φωτιά στην ψυχή σας; (Αν δεν είστε σίγουροι, σκεφτείτε τα παιδικά σας χρόνια. Τι σας άρεσε να κάνετε ως παιδί;);

Γράψτε τον τύπο του ατόμου που θέλετε να είστε. Δημιουργία avatar. Ποια είναι η προσωπικότητά τους; Πού εργάζονται και ζουν; Πώς αντιδρούν σε δύσκολες καταστάσεις; Σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να γεφυρώσετε το χάσμα μεταξύ αυτού που είστε τώρα και του avatar που δημιουργήσατε.

Αν μπορούσατε να περιγράψετε τον εαυτό σας με μία λέξη, ποια θα ήταν αυτή και γιατί; Γράψτε 5 θετικές επιβεβαιώσεις για τον εαυτό σας. Επαναλάβετε τα καθημερινά.
Πώς σε διαμόρφωσαν οι πιο σκοτεινές στιγμές σου αυτό που είσαι σήμερα;
Τι τύπος ατόμου θέλετε να σας γνωρίσουν;
Τι είναι ένα τοξικό πράγμα (ή άτομο) στη ζωή σας που πρέπει να εγκαταλείψετε;
Ποιοι φόβοι σας εμποδίζουν να ζήσετε την καλύτερη ζωή σας;
Σχεδιάστε μια εικόνα στο ημερολόγιό σας για κάτι που σας κάνει ευτυχισμένους.
Τι είναι αυτό που πάντα ήθελες να κάνεις, αλλά φοβόσουν πολύ;
Πώς μπορείτε να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας;
Στο τέλος της ζωής, σε τι θα θέλατε να σας θυμούνται;

Αν ξέρατε πόσο μπορεί να σας βοηθήσει αυτή η διαδικασία θα είστε ευγνώμονες από αυτή την στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο.
Από μία τέτοια καταγραφή μπορεί να γεννηθεί ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα αν αγαπάτε την διαδικασία της δημιουργικής γραφής, και για να είμαι λίγο ρεαλίστρια, πολλά μυθιστορήματα δεν θα είχαν την ανάγκη να γραφτούν αν οι συγγραφείς τους δεν είχαν καταδυθεί στα πιο βαθιά τους θέλω και να τα προβάλλουν στο βλέμμα των αναγνωστών τους!!!

Να θυμάσαι ότι ακόμα και ανη αρχή είναι το παν, είναι σημαντική η χειρόγραφη προσπάθεια και όχι η καταγραφή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή! Και αν σου αρέσει η καταγραφή ημερολογίου, ξεκίνησε δειλά με 200 λέξεις ανά ημέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα, από μήνα σε μήνα, αύξησε λίγο τον αριθμό των λέξεων!!!
Μόλις τελειώσεις την πρόκληση της ημέρας, από ερώτηση σε ερώτηση), μπορείς να περιηγηθείς στις σελίδες όσων έγραψες. Ίσως και να εκπλαγείς για τις εξομολογήσεις σου! Να ξέρεις ότι η ειλικρίνεια δεν είναι το Άλφα και το Ωμέγα, όσο η έκθεση του εαυτού σου σε ανύποπτες στιγμές αλλά και στη ξεδίπλωση της αλήθειας. Αν και είμαστε στα μισά του φθινοπώρου, είναι μία όμορφη αφετηρία νέας συνήθειας! Δεν χρειάζεται να περιμένεις την έναρξη του νέου ημερολογίου τον Γενάρη.
Από μέρα σε μέρα θα δεις μεγάλη διαφορά στον τρόπο της αυτοέκφρασης και της έμπνευσης αυτοστιγμεί!

Και κάτι πολύ σημαντικό!

Αν ανακαλύψεις πτυχές του εαυτού σου που δεν γνώριζες, θα μπορέσεις να τα θεραπεύσεις μακροπρόθεσμα. Θεραπεύοντας μύχια κομμάτια του εαυτού θα έλξεις καλύτερες ποιότητες ανθρώπων στη ζωή σου!

Καλή αρχή
Κωνσταντίνα

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.