Είναι σχεδόν μία εβδομάδα μέσα στη πύρινη λαίλαπα που θέλω να πίνω κάτι ευωδιαστό, δροσιστικό και γευστικό αφέψημα μαζί με την συντροφιά του βιβλίου μου. Ούσα λάτρης των βοτάνων, η ενασχοληση μου με τη φύση,τα βοτανα και τα λουλούδια της αφήνει την πιο όμορφη αίσθηση αναζωογόνησης μέσα στην ημέρα μου.
Σκέφτηκα λοιπόν μία όμορφη συνταγή για ένα ξεχωριστό αφέψημα που του έδωσα το όνομα τσάι λουκουμιού.
Για 500ml αφεψήματος θα χρειαστείτε
1/2 λίτρο φιλτραρισμένο νερό
3 κ.σ ιβισκο αποξηραμένο
1κ.γ γαρυφαλάκια
3-5 σπόρους κάρδαμο
1 ξυλάκι κανέλα κευλάνης
1/4 φλυτζανιού ροδόνερο για τρόφιμα και φαγητά
3-5 μικρα τριανταφυλλάκια ή 10 ροδοπέταλα καλά πλυμένα και στεγνά και βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σας ειδοποιήσει το τσαγερό σας ή μέχρι να βράσει το νερό στο κατσαρολάκι σας.
Προσθέτετε το γλυκαντικο της αρεσκειάς σας αφού κρυώσει (ζάχαρη, ή μέλι)και απολαύστε το σ’ ένα φλυτζάνι με πάγο ή προετοιμαστε το αποβραδίς για να το σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Μικρό μυστικό: Αν αγαπάτε τα λουκούμια τριανταφύλλου και δεν εχετε σπίτι ροδοπέταλα, τριανταφυλλάκια ή ροδόνερο, προσθέστε ένα λουκούμι και αφήστε το να βράσει και να λιώσει χωρις να προσθέσετε έξτρα γλυκαντικό. Είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε.
Πίνεται τόσο δροσερό όσο και ζεστό.
Ο όμορφος ιβίσκος δίνει ένα πολύ ξεχωριστό κόκκινο χρώμα στο τσάι που παρασκευάζεται από αυτόν.Το τσάι ιβίσκου χρησιμοποιείται και για θεραπευτικούς σκοπούς.
Συμβάλλει στην απώλεια βάρους, μείωση χοληστερίνης,περιέχει βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία,αντιοξειδωτικά συστατικά και ελέγχει την υπέρταση ενώ σε συνδυασμό με τριαντάφυλλο ευεργετεί την καρδιά και φέρνει ψυχική ανάταση .
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή κάποιας αλλεργικής πάθησης στα βότανα συμβουλευθείτε το γιατρό σας.
καλή απόλαυση.