Με τα χρόνια, άκουσα πολλούς ανθρώπους να μοιράζονται την πρόθεσή τους ή να επιθυμούν να “αρχίσουν να διαλογίζονται”, η οποία ακολουθείται συχνά από λόγους γιατί δεν τους έχει συμβεί ακόμα.

Ως δασκάλα στη Κουνταλίνι γιόγκα που ασκώ την πρακτική της και καθοδηγούμαι από τη διδασκαλία, νιώθω αναπόσπαστη από τα οφέλη του διαλογισμού στη ζωή μου, αφού προσφέρουν μερικούς ρεαλιστικούς και εφικτούς τρόπους για να υιοθετήσεις πραγματικά μια πρακτική ευαισθητοποίησης και ενσυναίσθησης:

Μα αντί αυτού, γεύομαι πάντα τις ακόλουθες δικαιολογίες στις οποίες προσθέτω τις δικές μου συμβουλές.

  1. Δεν έχω χρόνο για διαλογισμό.

Ευκαιρία να εξασκήσετε την προσοχή: Βάλτε την πρακτική του μέσα στην ημέρα.

Πώς απορρίπτεις μία πρακτική που δεν έχεις ακόμη δοκιμάσει;

Το να μην έχεις χρόνο για διαλογισμό είναι μια νόμιμη εμπειρία.  Μπορείς να ξυπνήσεις μισή ή μία ώρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα. Προτείνω είτε να μειώσετε τις προσδοκίες σας για το χρόνο που περνάτε το διαλογισμό (ακόμη και μερικά λεπτά κάνει τη διαφορά) ή δοκιμάστε να εισάγετε την προσοχή στην ημέρα σας.

Ο διαλογισμός είναι μια σκόπιμη πρακτική, που συχνά γίνεται σε μια καθιστή και ήσυχη θέση. Η τακτική πρακτική διαλογισμού απαιτεί χρόνο, αν και δεν υπάρχει κανένας κανόνας για το πόσο καιρό χρειάζεται να εξασκηθείτε για να το κάνετε αξίζει τον κόπο. Έτσι δώστε στον εαυτό σας την άδεια να διαλογιστείτε μόνο για λίγα λεπτά μεταξύ άλλων μερών της ημέρας σας, και γνωρίζετε ότι κάθε διαλογισμός είναι μια ευεργετική ποσότητα προσλαμβάνουσας πρανικής ενέργειας.

Επιπλέον, ο διαλογισμός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να εξασκηθείτε και να εξαγάγετε τα οφέλη της προσοχής. Ενώ ο διαλογισμός είναι μια πρακτική, η νοοτροπία είναι απλά ένας τρόπος ύπαρξης. Η προσοχή δίνει προσοχή στην επίγνωση αυτή τη στιγμή.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εισάγετε την προσοχή στην μέρα σας, που δεν απαιτούν συγκεκριμένο χρόνο που έχει τεθεί κατά μέρος για να καθίσετε ήσυχα. Μπορούμε να ασκούμε την προσοχή σε οποιοδήποτε μέρος της ζωής, προειδοποιώντας και παρουσιάζοντας σκόπιμα καθώς περπατάμε, τρώμε, δουλεύουμε, μιλάμε, οδηγούμε ή εργαζόμαστε. Προσπαθήστε απλώς να παρατηρήσετε πώς τρώτε το φαγητό σας, πώς νιώθετε όταν πατάτε ξυπόλυτοι μέσα στο σπίτι ή μέσα στη φύση; Εστιάστε στη μυρωδιά του περιβάλλοντός σας και γνωρίζετε ότι φέρνετε στο μυαλό σας τη ζωή σας.

 

2. Αλλά δεν είμαι καλός στο διαλογισμό.

Βγάλτε τη βιασύνη από τη λίστα των υποχρεώσεών σας.Όταν ακούω τους ανθρώπους να λένε, “Δεν είμαι καλός στο διαλογισμό”, συνήθως αναφέρονται είτε στην εμπειρία του να μην μπορεί να ηρεμήσει τον νου είτε να μην το δοκιμάσει. Η πρώτη μου πρόταση είναι να την αφαιρέσω από τη λίστα των υποχρεώσεών σας. Αντί να σκέφτεστε το διαλογισμό ως έργο να ολοκληρώσετε, επιτρέψτε σε αυτό να γίνει μια πρακτική που θα επιλέξετε.

Η δεύτερη πρόταση μου είναι να υπενθυμίσω στον εαυτό σας ότι ο διαλογισμός αποτελεσματικά δεν σημαίνει επίτευξη ενός επιθυμητού αποτελέσματος ή κράτους. Αντί να προσπαθήσετε να επιτύχετε ένα ήσυχο μυαλό, απλά παρατηρήστε τι είναι σαν να έχετε ένα πολυάσχολο νου.

Παρατηρώντας το μυαλό είναι η πράξη της προσοχής. Αντί να προσπαθείτε να μάθετε τον διαλογισμό με έναν τρόπο που νομίζετε ότι θα πρέπει να φαίνεται ή να αισθάνεστε, ανοίξτε μέχρι την παρούσα στιγμή αποδεχόμενος την πραγματική εμπειρία σας, ακόμα κι αν αισθάνεται μακριά από την αρμονία. Ο διαλογισμός δεν αφορά την επίτευξη ειρήνης ή ηρεμίας. πρόκειται για την επαναφορά της συνείδησης στην παρούσα στιγμή ξανά και ξανά, όποια κι αν είναι αυτή η εμπειρία.Όταν το βγάζουμε από τη λίστα των εργασιών μας, επιτρέπουμε τον διαλογισμό να γίνει μια πρακτική που δεν έχει στόχο, αλλά είναι για την προσαρμογή στην παρούσα εμπειρία μας.

3. “Αλλά απλά δεν έχω την αφοσίωση”.

Όταν η πρακτική του διαλογισμού γίνεται αγγαρεία, χάνει την έκκλησή της. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο άκαμπτοι με την ιδέα μας για διαλογισμό. Η επιστήμη στην πραγματικότητα δεν υποστηρίζει ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να εξαχθούν τα οφέλη του διαλογισμού.

Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε για την πρακτική μας είναι η άδεια να είναι παιχνιδιάρικη και ευέλικτη μαζί της.Όταν αποφασίζουμε να σταματήσουμε να εργαζόμαστε στην πρακτική μας και να αρχίσουμε να παίζουμε μαζί της, μπορεί να μετατραπεί από μια δέσμευση σε μια ευκαιρία.Προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι και να συγχωρείτε καθώς η πρακτική του διαλογισμού μεταβάλλεται ανάλογα με τη ζωή και τις ανάγκες σας. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε την πρακτική μας να είναι η ίδια κάθε μέρα, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει απογοήτευση ή παραίτηση.

Αντ ‘αυτού, αφήστε την πρακτική σας να προσαρμόζεται συνεχώς στη ζωή σας. Αναγνωρίστε ότι η πρακτική της παρατήρησης της παρούσας στιγμής μπορεί να είναι ευέλικτη και να ενσωματώνεται με πολλούς τρόπους, χρόνους, μορφές και βαθμούς και να επηρεάζει θετικά την πνευματική, συναισθηματική και σωματική σας ευεξία.

4.Δώσε την προσοχή σου στο διαλογισμό.

Έτσι, ενώ τα κοινά εμπόδια που ακούω να έχουν μια τακτική πρακτική διαλογισμού είναι “δεν έχω χρόνο”, “δεν είμαι καλός σε αυτό”, ή “δεν μπορώ να κολλήσω με αυτό”, κανένα από αυτά δεν είναι εμπόδια στην ενσωμάτωση της συνείδησης στην καθημερινή ζωή. Μπορούμε να βιώσουμε τις χαρές και τα οφέλη της προσοχής με την πρακτική της σκόπιμης συνειδητοποίησης χωρίς να απαιτούμε καθημερινό διαλογισμό.Ενώ ο καθημερινός διαλογισμός έρχεται με πολλά οφέλη από μόνα τους, ο στόχος για μια καθημερινή πρακτική φροντίδας επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και δημιουργικότητα.

Καλή αρχή.

Κωνσταντίνα

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.