Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις των ρομαντικών σχέσεων στην απώλεια βάρους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Connecticut στο Mansfield παρακολούθησαν 130 ζευγάρια που ζούσαν μαζί για έξι μήνες. Τα ζευγάρια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

Στην πρώτη ομάδα, ένας από τους συνεργάτες συμμετείχε σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους και είχε πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς πόρους καθώς και συμβουλευτική. Η άλλη ομάδα είχε ένα συνεργάτη που ήταν «αυτο-καθοδηγούμενος», λαμβάνοντας ένα ενημερωτικό δελτίο με πληροφορίες σχετικά με τη δίαιτα, την άσκηση και τη διαχείριση του βάρους – και καμία περαιτέρω βοήθεια.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την πορεία των ζευγαριών σε τρεις μήνες και έξι μήνες.Αυτό που εντόπισε συνολικά η εν λόγω έρευνα, αποδεικνύει ότι τα ζευγάρια που ιδρώνουν μαζί μένουν μαζί.

Ανεξάρτητα από την ομάδα τους, οι συνεργάτες και των δύο ομάδων έχαναν βάρος μαζί με τους σημαντικούς άλλους.

Αυτό ισχύει τόσο για τους ελέγχους των τριών μηνών όσο και για τους έξι μήνες. Στην πραγματικότητα, ο Δρ Amy Gorin, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Connecticut και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, κατέγραψε ότι οι εταίροι δεν έτειναν μόνο να χάσουν βάρος με τον ίδιο ρυθμό μα παρουσίαζαν και όμοια παθολογικά αίτια στην οστική και μυική τους μάζα.

Αν ένας συνεργάτης πάθαινε κάκκωση μυών, το παρουσίαζε και ο άλλος. Αυτά τα ευρήματα έχουν νόημα, δεδομένου ότι η προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η υποστήριξη από άλλους είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία της απώλειας βάρους.

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, τα ζευγάρια που ζουν μαζί μπορούν να διατηρήσουν το ένα το άλλο υπεύθυνα.

Επιπλέον, η δημιουργία υγιεινών συνηθειών μπορεί επίσης να φέρει κοντά δύο άτομα: Οι μελέτες δείχνουν ότι μετά την από κοινού συμμετοχή σε μια άσκηση ή δραστηριότητα, τα ζευγάρια αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι από τη σχέση τους και ερωτεύονται ο ένας τον άλλον.

Ο Δρ Gorin ελπίζει ότι αυτή η μελέτη θα εμπνεύσει τα προγράμματα απώλειας βάρους και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να εξετάσει το «κυμαινόμενο αποτέλεσμα» ότι οι πρωτοβουλίες απώλειας βάρους μπορούν να έχουν για όσους βρίσκονται γύρω μας.

«Πώς αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και τις συνήθειες άσκησης μπορεί να επηρεάσει τους άλλους τόσο με θετικούς όσο και με αρνητικούς τρόπους.Από τη θετική πλευρά αυτής της έρευνας, οι σύζυγοι μπορεί να μιμηθούν τις συμπεριφορές των συνεργατών τους και να τους ενώσουν στην καταμέτρηση των θερμίδων, τρώγοντας τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά», λέει ο Δρ Gorin.

Για όλους τους singles εκεί έξω:

Ελπίζουμε ότι αυτή η είδηση ​​δεν προσθέτει ρομαντισμό στα μπλουζ του Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά ενεργοποιεί προθέσεις αλλαγής τρόπου ζωής. Ανέκαθεν πίστευα ότι στο χώρο του γυμναστηρίου συχνάζουν όμορφοι άνθρωποι που ανεξαρτήτως την σωματική τους διάπλαση, αναζητούν καλύτερους και υγιείς τρόπους να αλλάξουν τον εαυτό τους προς το καλύτερο. Από την άλλη, αν δεν έχετε κάποιον φίλο να γυμναστείτε παρέα, λέγξτε αυτές τις δύσκολες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μαζί του, ενώ περιμένετε να έρθετε στη ζωή το μελλοντικό σας ταίρι ακόμα και αν πρωτοσυναντηθήκατε στο διάδρομο  του γυμναστηρίου.

Love is in the corner.

Από την Κωνσταντίνα Δήμου