Πότε ήταν η τελευταία φορά που περάσατε μπροστά από ένα ζαχαροπλαστείο και ένα λαχταριστό muffin με επικάλυψη σοκολάτας ή βανίλιας σας τράβηξε την προσοχή? Αν δεν έχει περάσει πολύς καιρός που νιώσατε απόλαυση για κάτι τόσο σύντομο και μετά ένα αίσθημα ενοχής και κενότητας αντικατέστησε την αίσθηση της γλύκας σε πίκρα, έχω να σας προτείνω ένα διαλογισμό ενεργοποίησης ενσυναίσθησης της διατροφής.

Πως λειτουργεί ο διαλογισμός…

Έχεις παρατηρήσει ότι καταναλώνεις συχνά γλυκίσματα όχι τόσο από την ανάγκη της στιγμής αλλά από την δύναμη της συνήθειας; Γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να επαναπαυτείς στην ρουτίνα της γευστικής απόλαυσης λόγω έλλειψης χρόνου ή ακόμα και διάθεσης ιδίως στην εποχή της καραντίνας.
Η επιλογή του γλυκού στην διατροφή μας, κακά τα ψέματα συνδέεται με την συναισθηματική εξάρτηση και την ανάγκη για ένωση και ολότητα.
Ο νους εδώ βάζει τις αισθήσεις σε δοκιμασία αλλά κατά πόσο οι αισθήσεις είναι απτές και ο άνθρωπος συνειδητοποιεί την ύπαρξη τους;
Ας πούμε, για παράδειγμα, ψήσατε μπισκότα με τη μητέρα σας τα περισσότερα σαββατοκύριακα όταν ήσασταν μικρός/ή – ο εγκέφαλός σας συνήθως προγραμματίζει αυτά τα μοτίβα και συνδέει τις αγαπημένες αναμνήσεις με την ίδια την αίσθηση της ικανοποίησης. Δηλαδή, όποτε δαγκώνετε τη σοκολάτα, μπορεί να αντιμετωπίσετε τις ίδιες θετικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που είχατε όταν ήσασταν παιδί. αφιερώνοντας χρόνο για να σκεφτώ αυτά τα συναισθήματα: Χρησιμοποιήστε το ως διαλογισμό λέγοντας,

” Πώς με έκανε αυτό να νιώσω;Αντί να χλευάζετε τον εαυτό σας για να απολαύσετε, σκεφτείτε απλά πώς νιώθω τώρα που έχω φάει αυτό το μπισκότο; Νιώθω ικανοποιημένος και πλήρης; Ή απλά γκρινιάζω χωρίς λόγο;

Ανανεώνοντας τη συναισθηματική και σωματική σας ανταπόκριση στη διαλογιστική διαδικασία, ο μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτό το συναίσθημα την επόμενη φορά που θα ζυγίζετε τις επιλογές στη κατανάλωση γλυκών. Εάν αισθάνεστε υπέροχα μετά τη λήψη του τελευταίου δαγκώματος, θα γνωρίζετε ότι αυτό το επιδόρπιο σας ικανοποιεί τις αισθήσεις αλλά και το αίσθημα πληρότητας.
“Αλλά ίσως θα το φάτε και θα πείτε,” Όχι, αυτό δεν άξιζε ” θα το θυμάσαι για την επόμενη φορά, και τότε δεν θα λειτουργήσει ως τιμωρία.”

Με άλλα λόγια: Δεν θα αποφύγετε το επιδόρπιο ως είδος τιμωρίας ή περιορισμού. απλά δεν μπορεί να σας ενδιαφέρει γιατί θα θυμάστε πώς σας έκανε να νιώσετε αργότερα. Αν αναλογιστείτε τα συναισθήματά σας και πώς το φαγητό σας κάνει να αισθάνεστε, μπορείτε να κάνετε ένα από τα δύο πράγματα: Μπορείτε να απολαύσετε – όπως, πραγματικά να εκτιμήσετε – τι τρώτε και πώς ικανοποιεί το σώμα σας ή μπορείτε να θυμηθείτε ότι το ίδιο το επιδόρπιο δεν ήταν αυτό που σε έκανε να νιώσεις τόσο υπέροχα, τελικά (ίσως ήταν οι αναμνήσεις που συνδέονται με το τελετουργικό από το ίδιο το φαγητό).

Τον παραπάνω διαλογισμό τον κάνω σε περιόδους που τα γλυκά δεν φεύγουν από τη σκέψη μου και όταν νιώθω πως πραγματικά δεν θα με εξυπηρετήσει αυτή η εξάρτηση!!! Όταν όμως συνδέεσαι με το σώμα σου βαθιά και αφουγκράζεσαι τις αισθήσεις σου, ακόμη και ένα κομμάτι σοκολάτα λειτουργεί ως διαδικασία θρέψης και όχι εξάρτησης.

Δοκιμάστε να βάλετε το σώμα σας πάνω από το νου ή τουλαχιστον να συγχρονίζεστε με τις αισθήσεις και να επιλέγε αυτό που είναι πραγματικά ωφέλιμο για την ολότητα και την ολοκλήρωση!!! Έτσι ο κύκλος της διατροφής θα αλλάξει και θα βελτιωθούν οι συνθήκες!!!

Φέρε αυτό που ετοιμάζεσαι να φας ανάμεσα στις παλάμες στο ύψος της καρδιάς και ρώτα το σώμα σου, αν πραγματικά θες να το φας. Αν όχι, αφησέ το στην άκρη χωρίς το παραμικρό αρνητικό συναίσθημα!

Δοκιμασέ το και θα ξετρελλαθείς.

Κωνσταντίνα

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.