Αλήθεια πως θα σου φαινόταν στην διάρκεια ενός χρόνου να δημιουργούσες τόσα απορρίματα για το πλανήτη όσο χωράνε σε ένα μέτριο βάζο;

Σου φαίνεται ακατόρθωτο; Και όμως ξεκίνησε να συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Όταν ακούσαμε για πρώτη φορά από τη Lauren Singer το 2014, μόλις ξεκίνησε το ταξίδι της με μηδενικά απόβλητα. «Δεν κάνω σκουπίδια», μας είπε τότε. “Στην πραγματικότητα. Χωρίς κάδο απορριμμάτων, χωρίς χώρο υγειονομικής ταφής.” Αυτό που ξεκίνησε ως προσωπική υπόσχεση μετατράπηκε γρήγορα σε ένα κίνημα: Γρήγορη προώθηση έως τις αρχές του 2020 και είναι η ανεπίσημη εκπρόσωπος του κινήματος μηδενικών απορριμμάτων με τη δική της διαδικτυακή εταιρεία λιανικής, χωρίς πλαστικά, που ονομάζεται Package Free Shop.

 


Μα όταν ξεκίνησε η πραγματικότητα του COVID-19, έκανα κάποιες επιλογές που ήταν αντίθετες με τον τρόπο που έχει ζήσει τη ζωή της για σχεδόν μια δεκαετία. Ενώ η απόφαση ήταν σε κίνδυνο, τελικά έδωσε προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλειά της. Έκανε την επιλογή να αλλάξει τις αξίες της και να αγοράσει πλαστικό. Ήταν δύσκολο, αλλά δεν το μετανιώνει. Απλώς ήθελε να είναι προετοιμασμένη.
Έτσι βρίσκει νέους, δημιουργικούς τρόπους για να εξασκήσει τις αξίες της κατά την καραντίνα, ανακαλύπτοντας πώς μπορούμε να ζήσουμε έναν τρόπο ζωής χαμηλού αντίκτυπου χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας αλλά και την ισορροπία στο πλανήτη.

Με αυτό το σκεπτικό, προσφέρει τρεις απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε βιώσιμες επιλογές ενώ βρίσκόμαστε στη διάρκεια της καραντίνας. Με αυτές τις συμβουλές, θα δείτε ότι η επίτευξη ενός βιώσιμου τρόπου ζωής δεν είναι τόσο δύσκολη, ακόμα κι αν έχετε ήδη εφοδιάσει σε συσκευασμένα προϊόντα και αν μπορούμε να το κάνουμε σε καραντίνα, ποιος να πει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όταν ο κόσμος συνεχίζει;

1. Τι είναι η κομποστοποίηση

Σύμφωνα με τη Singer, η κομποστοποίηση είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα. Η κομποστοποίηση έχει πραγματικά εκπληκτικό, σημαντικό, θετικό αντίκτυπο. Η απόρριψη τροφίμων σε χώρους υγειονομικής ταφής συμβάλλει στην παραγωγή μεθανίου, η οποία είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το περιβάλλον και αυξάνει σημαντικά την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Εάν έχετε πίσω αυλή, καθιστά λίγο πιο εύκολη τη λιπασματοποίηση. Μπορείτε να το θάβετε στο έδαφος, δημιουργώντας ένα εύφορο έδαφος αναπαραγωγής για ποικίλη μικροβιακή ζωή και υγιή φυτά. Εάν δεν έχετε αυλή ή ζείτε σε μια πολυκατοικία, μπορείτε ακόμα να διατηρήσετε το παιχνίδι κομποστοποίησης σας ισχυρό: Μπορείτε να παγώσετε όλο το κομπόστ σας μέχρι να λειτουργήσουν ξανά οι εγκαταστάσεις. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε ολόκληρο τον καταψύκτη σας (Αν και, το Singer’s είναι κυρίως γεμάτο κομπόστ, καθώς και μερικά φρούτα για smoothies), ακόμη και με ένα μικρό τμήμα θα έχετε τεράστιο αντίκτυπο.

Δεν θα ξεχάσω την ευλογία που ένιωσα όταν πήγα εκδρομή στο βουνό και βλέποντας αγελάδες στο μονοπάτι μου, τους έδωσα όλα τα φλούδια από τις μπανάνες, τις ντομάτες και τα φρούτα που είχα καταναλώσει προ δύο ημερών. Σχεδόν έκλαιγα που η προσπαθειά μου τις έκανε χαρούμενες και τις χόρτασε.

2. Μάθετε να φτιάχνετε τα πράγματα μόνοι σας.

«Τώρα είναι η ώρα να μάθεις πώς να φτιάχνεις τα πράγματα μόνος σου. Σαπούνια, σαμπουάν, τούρτες, οδοντόκρεμα, απορρυπαντικό ρούχων, σπρέι καθαρισμού, καρυκεύματα. Κοιτάξτε τα πράγματα που αγοράζετε συσκευασμένα σε πλαστικό που είναι αρκετά απλά να φτιάξετε.
Αν ψάχνετε για άλλο σπίτι ή για δραστηριότητες το Σαββατοκύριακο με τα παιδιά σας, γιατί να μην κάνετε ταυτόχρονα περιβαλλοντικές ευρεσιτεχνίες;

Όταν φτιάχνετε τα δικά σας είδη με βιώσιμα υλικά, ίσως δεν θέλετε καν τα παραδοσιακά, πλαστικά φορτωμένα πρωτότυπα όταν τελειώνει η καραντίνα.  Δηλαδή, μπορείτε να φτιάξετε την οδοντόκρεμά σας με 2 κουταλιές λάδι καρύδας, με 1 κ.γ μαγειρική σόδα, με stevia, με δύοσμο και αιθέριο έλαιο tea tree που σίγουρα υπάρχει μέσα στο σπίτι.

Πριν κοιτάξετε την οδοντόβουρτσα από μπαμπού, να νιώθετε περήφανοι για τη δουλειά σας και να αρχίσετε να το προτιμάτε από μια τυπική βούρτσα που θα βρείτε στο φαρμακείο.
Η εκμάθηση πώς να φτιάχνετε αντικείμενα μόνοι σας είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε την οικογένεια σε κλοιό δημιουργίας. Το να φτιάξετε στα παιδιά ζυμαρικά ή να φτιάξετε σπιτική ομελέτα, τορτίγιας μπορεί να σας βοηθήσει να απασχοληθείτε.Αυτές είναι απτές δεξιότητες που μπορείτε να επενδύσετε στο βάθος χρόνου αφού τελειώσει η καραντίνα. Και ποιος ξέρει, μπορεί να αποφύγετε να αγοράσετε ένα πλαστικό δοχείο ζυμαρικών ή τορτίγια στο μέλλον.

3. Επαναξιολογήστε τις επιλογές ρούχων σας (και κάντε λιγότερα ρούχα).

Ίσως η ευκολότερη άκρη της στοίβας ρούχων, καθώς μπορεί να φοράτε περισσότερα από τα ρούχα σας από το συνηθισμένο.Βλέποντας ένα ντοκιμαντερ στο Netflix για τους μινιμαλιστές, μπορώ να πω ότι το πλύσιμο των ρούχων αλλα και ο χώρος στη ντουλάπα μου μεταμορφώθηκε. Απλά συγκεντρώστε περίπου 33 ρούχα ανα τρίμηνο και φορέστε μόνο αυτά μέχρι να τα βαρεθείτε και να τα δωρήσετε πριν αξοιοποίησετε άλλα. Η βιομηχανία της μόδας φέρει το μεγαλύτερο ποσοστό ρύπανσης στο πλανήτη αλλά και την χειρότερη εκμετάλλευση εργατικών χεριών.

Λιγότερα φορτία πλυντηρίου σημαίνει λιγότερα απόβλητα νερού και λιγότερες μικροΐνες που ξεπλένουν στους ωκεανούς μας. Αν λοιπόν περιστρέψετε τα ίδια τρία ζευγάρια ιδρώτα σε εβδομαδιαία βάση, μπορεί να ζείτε πιο βιώσιμα χωρίς καν να το σκεφτείτε!

Επίσης, τώρα που φοράτε άνετα ρούχα τακτικά, μπορείτε να σκεφτείτε ποια υφάσματα αισθάνονται καλύτερα για το σώμα και τον τρόπο ζωής σας. “Τώρα περισσότερο από ποτέ, σκέφτομαι τι έχω στο σώμα μου γιατί καθόμουν με τα ίδια ρούχα όλη μέρα και σκέφτομαι τι φτιάχνουν τις μπλούζες και τα παντελόνια μου και πώς επηρεάζουν το σώμα και την υγεία μου.
Τούτου λεχθέντος, προσέξτε τι υφάσματα αισθάνονται καλύτερα για εσάς – τόσο στο δέρμα σας όσο και στις αξίες σας. Γι ‘αυτό η Singer εμμένει σε υφάσματα μαλλιού, λινού, βαμβακιού και ινών μπαμπού, καθώς αυτά τα υλικά αναγεννιούνται εύκολα και δεν απαιτούν μεγάλη ποσότητα νερού κατά την κατασκευή.

4. Ξεφορτωθείτε ότι πλαστικό από το σπίτι σας και εξικονομήστε χρήματα από τις αγορές σας.

Για τα ψώνια της εβδομάδας αντικατέστησε την πλαστική σακούλα που θα σου εξοικονομήσει 4-8 λεπτά του ευρώ λιγότερα στο πορτοφόλι και αντικατεστησέ την με μία οικολογική ή πάνινη που θα πιάνει λιγότερο χώρο μέσα στην τσάντα σου ή το αυτοκίνητό σου. Το πλαστικό καλαμάκι με χάρτινο. Όσο για το πλαστικό μπουκάλι που συνοδεύει το καφέ σου, μπορείς να γεμίζεις το ειδικό, οικολογικό παγούρι, όπως και το πλαστικό κουτάκι από το ροφημά σου. Πηγαίνοντας καφέ, δίνεις το ειδικό οικολογικό ποτήρι και χρεώνεσαι ένα ευρώ λιγότερο. Μα γιατί να υποφέρει πάντα η οικολογία κάτω αότο χαλί της άνεσης μας; Αν σκεφθεί κανείς πως η ανθρώπινη ζωή διαρκεί λιγότερα χρόνια από ένα πλαστικό ποτήρι στην παραλία, ίσως να το ξανασκεφτείς…

Ενώ αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια πανδημία (και η υγεία και η ασφάλειά σας θα πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα), είναι δυνατόν να κάνετε βιώσιμες επιλογές που να βελτιώνουν τον πλανήτη. Ακόμη και η πράξη παραμονής στο σπίτι μπορεί να έχει αντίκτυπο, με λιγότερη ρύπανση από αυτοκίνητα στο δρόμο που οδηγεί σε μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα. Εάν υπάρχει μια χρυσή επένδυση σε μια καραντίνα στο σπίτι, ίσως είναι πώς μπορούμε να δώσουμε στη Γη αυτό το πολύ απαραίτητο διάλειμμα.

Σκέψου με την καρδιά προτού αγγίξεις με τα χέρια τα αγαπημένα σου αντικείμενα, για να τα πετάξεις στο κάδο σκουπιδιών. Επαναχρησιμοποιήσε τα.

Κωνσταντίνα

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.