Στην Ινδία, “metta” σημαίνει θετική ενέργεια καλοσυνης προς τον εαυτό και τους άλλους.  Η πρακτική του διαλογισμού, ειναι ευρέως γνωστή για την τρυφερή και ανταποδοτική δράση καλοσυνης. Ο σκοπός του εν λογω διαλογισμού ειναι να καλλιεργήσει την καλοσυνη σε όλα τα πλάσματα, συμπεριλαμβανομενου του εαυτου, των οικειων προσώπων αλλά και την οικογενειά του.

Πως να ξεκινήσεις…

Βρες μία άνετη θέση όπου θα μπορείς να μείνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια της πρακτικής του διαλογισμού. Καθώς επιτρέπεις στα βλέφαρα να κλείσουν απαλά και να μείνεις με το βλέμμα χαμηλά, συνδέσου με το σώμα και κάνε μικρές διορθώσεις στη στάση σου. Χωρίς να ξεχνάς πως είναι σημαντικό να σεβαστείς τα όρια σου με αγάπη χωρίς απότομες και άγαρμπες κινήσεις. Χαλάρωσε με επίγνωση.

Εν αρχή, θα ξεκινήσουμε με μία πρακτική συγκέντρωσης έτσι ώστε να εξοικειωθεί ο νους και να συνδεθεί με την παρούσα στιγμή. Καθώς επιτρέπεις στο σώμα να χαλαρώσει μέσω της φυσικής και μακρόπνοης αναπνοής, εστίασε σε εκείνο το σημείο που νιώθεις την αναπνοή σου πιο έντονη .Μπορεί να είναι στο στομάχι ή στο διάφραγμα ή χαμηλά στην κοιλιακή χώρα ή ακόμα και στην περιοχή του θώρακα, αν είσαι εντελώς αρχάριος σε αυτή την φυσική διαδικασία βαθιάς αναπνοής. Και αφού συνδέθηκες με τον χώρο που εισπνέεις και εκπνέεις, εστίασε την προσοχή σου στα ρουθούνια σου, και επικεντρώσου με ποιο ρουθούνι αναπνέεις καλύτερα ή πιο ρουθούνι δυσχεραίνει την διαδικασία. Ποιο ρουθούνι νιώθεις να σε γαργαλάει κατά την ειπνοή και σε ποιο νιώθεις ζεστό αέρα κατά την εκπνοή.

Αν αισθάνεσαι άβολα με κλειστά μάτια μπορείς να επιλέξεις ένα σημείο εστίασης στον τοίχο και άφησε το βλέμμα να ταξιδεύει εκεί, και βυθίσου στο κύκλο της αναπνοής, ενώ αν είσαι ήδη εξοικειωμένος με την πρακτική του διαλογισμού, κλείσε τα μάτια και εστίασε στο κέντρο του μετώπου, στην περιοχή του τρίτου ματιού και ανάπνευσε βαθιά σε όλο το εύρος της εισπνοής και της εκπνοής.

Επίτρεψε στο νου σου να σιωπήσει. Και θα είναι πιο εύκολο αν ακολουθείς το ρυθμό της αναπνοής σου. Έτσι θα μειωθούν οι κυματισμοί του νου, μέσω της σταθερής, κυκλικής αναπνοής ή εστίαση του βλέμματος σε ένα σταθερό σημείο ακόμα και αν είναι η φλόγα του κεριού αντίκρυ..

Δες το σαν μία ευκαιρία συγκέντρωσης και όχι σαν πρόβλημα εστίασης. Να θυμάσαι πως ότι και να γίνει, δεν χάνεις την σύνδεση σου με την αναπνοή.

Καθισμένος/η λοιπόν και συνδεδεμένος/η με την αναπνοή σου, προσπάθησε να συνδεθείς με ειλικρινή πρόθεση με την αίσθηση της χαράς, της ευτυχίας και της ασφάλειας χωρίς να είναι απαραίτητο να πιέσεις τον εαυτό σου προς την αίσθηση της ευτυχίας αλλά με την πρώτη αίσθηση αλλαγής της κατάστασης που χρειάζεσαι τώρα.

Είναι μία όμορφη πρόθεση που θα σε βοηθήσει να ανοίξεις το κέντρο της καρδιάς και να συνδεθείς με την ολότητα σου επαναλαμβάνοντας νοερά ή ψιθυριστά, μερικές φράσεις του διαλογισμού metta.

“Μακάρι να είμαι χαρούμενος”

 “Μακάρι να είμαι υγιής.”

“Μακάρι να είμαι ασφαλής.”

“Mακάρι να έχω ευκολία.”

 Μπορείς να προφέρεις τις παραπάνω φράσεις νοερά μέχρι να συνδεθείς με το νόημα τους καθώς με την αίσθηση που γεννούν εντός σου.

(Κάθε φορά που τις επαναλαμβάνεις και συνδέεσαι με την καθεμία ξεχωριστά, μπορείς να βυθίζεσαι για λίγο στη σιωπή και να τους επιτρέπεις να δουλεύουν για εσένα και το ανώτερο καλό σου).

Μπορείς να συνδεθείς τώρα νοερά με έναν αγαπημένο σου φίλο ή μπορεί να είναι κάποιος άνθρωπος που είδες μία φορά και τον πρόσεξες, όπως την κυρία στο σουπερ μάρκετ ή τον ηλικιωμένο στην αποβάθρα του μετρό. Μπορεί να είναι ένας δάσκαλος σου, ένας άνθρωπος που μπορεί να σε έχει πληγώσει εν αγνοία του ακόμα και ένα δικό σου ζωάκι.

Στην σύνδεση σου μαζί αυτόν που επιθυμείς να εστιάσεις την πρακτική σου, οραματίσου να είναι χαρούμενους, να είναι υγιής, να είναι ασφαλής, να έχει ευκολία ακριβώς όπως και εσύ λίγο πριν.

Αν θέλεις να διατηρήσεις την αίσθηση της καλοσύνης μπορείς να επαναλάβεις τα ίδια λόγια του διαλογισμού Metta:

“Μακάρι να είσαι χαρούμενος”

 “Μακάρι να είσαι υγιής.”

“Μακάρι να είσαι ασφαλής.”

Mακάρι να έχεις ευκολία.”

Δεν είναι απαραίτητο να οραματιστείς τον λόγο που κάνει αυτόν τον άνθρωπο ευτυχισμένο συγκεκριμένα, απλά προφέρεις τα λόγια του διαλογισμού και η ενέργεια της θεϊκής αγάπης, της ευγνωμοσύνης και της καλοσύνης θα λειτουργήσουν πάνω στο δικό του ανώτερο καλό.

Αρχικά, εστίασε σε έναν άνθρωπο που δεν κάνει τη ζωή σου δύσκολη ή οι σχέσεις σας κρέμονται σε μία κλωστή αλλά κάποιος που συμπαθείς. Οι παραπάνω φράσεις σχετίζονται με την καλοσύνη και την επιθυμία να είναι ο εν λόγω άνθρωπος καλά, οπότε μην περιοριστείς σε καμία αρνητική δόνηση στην πρώτη πρακτική αυτού του διαλογισμού. . .

Όταν ολοκληρώσεις την διαδικασία, φέρνεις την προσοχή σου στο τώρα και άρχισε να κουνάς σιγά- σιγά τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών σου και με μία βαθιά εισπνοή άνοιξε σιγά σιγά τα μάτια σου.Μόλις έχεις εισχωρήσει σε μία νέα πραγματικότητα και έναν όμορφο κόσμο γεμάτο καλοσύνη.

Στο πέρας του διαλογισμού κλείδωσε αυτές τις όμορφες τέσσερις φράσεις μες την καρδιά σου και να τις αναλαμβάνεις όσο πιο συχνά μπορείς. Με την τριβή της πρακτικής τους θα γίνουν μία όμορφη συνήθεια που θα αλλάξουν όχι μόνο τη ζωή σου αλλά και την ζωή των άλλων.

Μπορεις να ακούσεις τον διάσημο διαλογισμό metta καθημερινά στο dialogismos.gr με την συνδρομή σου εδώ

καλή αρχή στα θαυματα.

Κωνσταντίνα

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.