cheering woman open arms to sunrise at sea

Ξέρω πως οι περισσότεροι άνθρωποι κατακλυζόμαστε από δυσάρεστες ειδήσεις που βομβαρδίζουν την επικαιρότητα σχετικά με την συμπαντική έλλειψη αφθονίας, ευδαιμονίας στην ανθρωπότητα. Όμως πριν αγγίξει το ατομικό ενεργειακό πεδίο, μήπως να αναρωτηθούμε ότι κάπου αλλού, στην άλλη άκρη του πλανήτη, συμβαίνουν και θετικά γεγονότα που δεν αναπαράγονται ποτέ στους τηλεοπτικούς μας δέκτες;
Μήπως είναι μία συνειδητή πλάνη για να απελευθερωθούμε απ΄ όποια απόπειρα κυνηγητού της ευτυχίας;
Αφήστε τον εαυτό σας να απελευθερωθεί, κάθε φορά που αισθάνεται οποιαδήποτε ενοχή για να είναι ευτυχισμένος.

Η ευτυχία είναι μια εμπειρία που όλοι θέλουμε και αξίζουμε στη ζωή μας. Μπορούμε να επιθυμούμε την ευτυχία που έρχεται με τις πολυπόθητες διακοπές ή μια συναρπαστική νέα ερωτική σχέση, αλλά όταν βρεθεί η πραγματική εμπειρία της ευτυχίας, ίσως να ξεπεράσουμε την ενοχή για να την απολαύσουμε.
Εάν η ενοχή παρεμποδίζει την ικανότητά σας να αισθάνεστε χαρά, μπορείτε να βρείτε ανακούφιση στην εξέταση των πεποιθήσεων που έχετε για τον εαυτό σας και τι σημαίνει για σας να είστε ευτυχείς.

Ένα όμορφο παράδειγμα…

Πήρες τον πρώτο σου μισθό και επιτέλους αγοράζεις το βιβλίο που πάντα ήθελες και ήταν ακριβό μέχρι νεοτέρας. Το Χρονικό της Τέχνης του Γκόμπριχ που επιθυμούσες διακαώς.
Πως θα το διαχειριστείς; Θα το αγοράσεις και θα το κρύψεις στο ντουλάπι της βιβλιοθήκης για να μην το δει ο συγκάτοικος σου που έμεινε άνεργος; Θα ξυπνάς τα βράδια και θα το διαβάζεις κλεφτά στο σαλόνι ή θα το βάλεις στο καθιστικό του σπιτιού να το διαβάσει και εκείνος και να ξεχαστεί από τα προβλήματά του;
Άλλο η συμπόνια, άλλο η αδιαφορία και άλλο η παραίτηση από το κυνηγητό της ευτυχίας για το χατίρι κάποιου άλλου.

Το τι κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο, είναι προσωπική υπόθεση.
Ίσως αυτήν την εποχή που βρήκα έναν τρόπο να υπάρχω μέσα από την ζωγραφική, την γλυπτική, την αγιογραφία και οτιδήποτε με κάνει να λησμονώ ότι το τηλέφωνο μου δεν χτυπάει και τόσο συχνά από φίλους παρά μόνο για like, ή για κάποια δική τους ανάγκη, με εξυψώνει και με χαλαρώνει. Ήταν όνειρο ζωής να γραφτώ σε μία σχολή εικαστικών και να προσεγγίσω το όνειρο μου κάθε μέρα και πιο πολύ, να ανοίξω ένα χώρο έκφρασης. Χαράζω γραμμές σε έναν καμβά και ομοίως διαγράφω παλιές στιγμές, ευφάνταστης διερεύνησης ότι κάποιοι άνθρωποι πίνουν νερό στο όνομά μου.
Πίνουν τα πάντα εκτός από το σφηνάκι της χαράς σου που τους κάνει να στραβοκαταπιούν.

Η ενοχή για την ευτυχία μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους. Βαθιά μπορείτε να πιστέψετε ότι δεν αξίζετε να είστε ευτυχισμένοι επειδή τραυματίσατε κάποιον στο παρελθόν. Ίσως κάποτε φάνηκε ότι οι επώδυνες εμπειρίες ακολουθούσαν πάντα τους ευτυχείς. τώρα όποτε αρχίζετε να αισθάνεστε ευτυχισμένοι, βρίσκεστε περιμένοντας το άλλο παπούτσι να πέσει.

Η αίσθηση της ευτυχίας μπορεί ακόμη και να είναι μία άβολη γιατί έχετε συνηθίσει να αισθάνεστε άσχημα. Η αλήθεια είναι ότι όταν αισθάνεστε πολύ ένοχος για να αφήσετε τον εαυτό σας να απολαύσει θετικά συναισθήματα, αρνείστε ένα μέρος του εαυτού σας που έχει δικαίωμα να υπάρχει. Περιορίζοντας τη ζωή σας σε απλά αρνητικά συναισθήματα, κόβετε τον εαυτό σας από την πληρότητα της ζωής – η οποία περιλαμβάνει όλα τα θετικά συναισθήματα. Ευτυχώς, μπορείτε να αρχίσετε να αλλάζετε τον τρόπο που ανταποκρίνεστε στην ευτυχία ακόμα και αυτή τη στιγμή.

Από δω και στο εξής, όταν η ευτυχία αρχίζει να ανθίζει στην καρδιά σας, προσπαθήστε να την δεχτείτε, να την απολαύσετε, να την ζητήσετε να μείνει. Είναι εντάξει να αισθάνεστε ευτυχισμένοι ακόμα κι αν πιστεύετε ότι δεν την αξίζετε. First you fake it, then you can make it…
Η αίσθηση της καλoσύνης είναι μια έκφραση της ολότητας και της σχέσης σας με τη ζωή. Την επόμενη φορά που η ευτυχία εμφανίζεται στην πόρτα σας, προσπαθήστε να μην αισθανθείτε ενοχή γι ‘αυτό. Αντ ‘αυτού, καλωσορίστε την ευτυχία σας σαν έναν πολυαναμενόμενο φίλο.

Κωνσταντίνα

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.