Όσο αναπτύσσεται η κοσμετολογία, τόσο ανατρέχω σε παραδοσιακές συνταγές περιποίησης προσώπου και σώματος και δεν μπορώ να λησμονήσω την πατροπαράδοτη συνταγή των γιαγιάδων από μελισσοκερι και ελαιόλαδο. Η χειμερινή περίοδος όπου το δέρμα αφυδατώνεται, είναι μία ιδανική ευκαιρία για να την παρασκευάσεις με αγνά υλικά στο σπίτι σου.

Απαραίτητη προυπόθεση είναι το αγνό κερί της μέλισσας που θα προμηθευτείτε από μελισσοκόμο ή από παντοπωλεία που το πουλάνε ανά κιλό. Ιδανικό  είναι το κερί που δεν έχει ίχνος παραφίνης, οσμής, κίτρινη όψη και μαλακή  υφή. Αντιθέτως, έχει πορτοκαλί, καφέ χρώμα, τραχιά όψη και υφή, έχει έντονη μυρωδιά κεριού μέλισσας σαν την οσμή της κερύθρας που υπήρχε στο μέλι και συνεχίζει…

Έχει ευεργετική δράση σε δερματικά, μυικά προβλήματα, χαρίζει ενυδάτωση, θρέψη και ομορφιά. Πριν σας δώσω την βασική συνταγή, σας προτείνω να την παρασκευάσετε με αγνο ελαιόλαδο που βάζετε στην σαλάτα σας και να μην χρησιμοποιήσετε λάδι που έχει χάσει τα ωφέλιμα συστατικά του από χρήση τηγανίσματος. Θυμόμαστε να βάζουμε στο πρόσωπο μας ότι μπορούμε να γευτούμε.

Από την απλή ενυδάτωση και περιποίηση του δέρματος μέχρι τα σκασμένα χείλη και συγκάματα και από επιπλεγμένες δερματοπάθειες μέχρι πληγές, έλκη, εγκαύματα και μολύνσεις. Έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιασικές, καταπραϋντικές, επουλωτικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες. Εφαρμόζεται σε όλο το σώμα χωρίς περιορισμό, είναι πολύ ευεργετική, πανεύκολη στη παρασκευή της και κοστίζει ελάχιστα χρήματα.

Η βασική συνταγή έχει ως εξής:

    1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι (15%)
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (85%), 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού και 5 σταγόνες λεβάντας όσο τείνει να κρυώσει η αλοιφή. Την προσθέτετε σε ένα βαζάκι 100γρ που το έχετε απολυμάνει με οινόπνευμα λίγο πριν.

Τρίβουμε σε ένα τρίφτη το μελισσοκέρι.

Το λιώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πάντα σε bain marie, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ ώρα. Δεν παίρνει παραπάνω από μισή ώρα αλλά θέλει συνεχές ανακάτεμα
Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί και είναι έτοιμο για χρήση. Μην την παρασκευάσετε σε κατσαρόλα ή μπρίκι πάνω στην εστία φωτιάς γιατί θα καεί το λάδι γρήγορα.

Βασική συνταγή και παραλλαγές

Οι παραλλαγές είναι ατέλειωτες. Πολλοί χρησιμοποιούν σπαθόλαδο αντί για ελαιόλαδο, άλλοι προσθέτουν αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα βοτάνων, άλλοι κάνουν συνδυασμούς ελαίων και βουτύρων, άλλοι βάζουν μέλι και βιταμίνες κ.ο.κ  Ξεκινήστε με την βασική συνταγή.

Προσοχή στις δοσολογίες.

Αν βάλετε παραπάνω ελαιόλαδο θα πάρετε αλοιφή με πιο λεπτή υφή, αλλά θα αφήνει έντονη λιπαρότητα στο δέρμα. Αν βάλετε παραπάνω κερί, θα γίνει πολύ συμπαγής και θα είναι δύσκολη στην εφαρμογή.

Πρότασεις

Για μυικούς πόνους στο σώμα, διπλασιάζεις την δόση και προσθέτεις λάδι άρνικας, λεβάντα και καμφορά μειώνοντας μία κουταλιά ελαιολάδου.

Για θρέψη και τόνωση προσώπου, προσθέτεις στην βασική συνταγή κεριού και , αιθέριο έλαιο μαστίχας, λιβανιού και μανταρινιού(για το χειμώνα) ή αιθέριο έλαιο ρόδου για το καλοκαίρι.

Παρασκευάστε την.Δοκιμάστε την και χαρίσε την σε φίλες σας. Θα σας ευγνωμονούνε για την θρέψη και την ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Καλή Επιτυχία

Κωνσταντίνα.