Από τότε που ήμουν μικρή, θυμάμαι τον εαυτό μου να συνδέω το χειμώνα με την μυρωδιά του μανταρινιού. Αυτό το μικροσκοπικό, πορτοκαλί φρούτο στην γροθιά της παλάμης μας, που δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα στις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Βγαίνει στην αγορά περίπου τον γλυκό μήνα του Νοέμβρη και αποσύρεται λίγο πριν την άνοιξη.

Λέγεται, πως πήρε το όνομά του από τους ανώτατους αξιωματούχους της κινεζικής αυτοκρατορίας, τους Μανδαρίνους, λόγω της ομοιότητας του χρώματος της στολής τους με το έντονο πορτοκαλί χρώμα του μανταρινιού!

Το μανταρίνι, άλλωστε, ήταν τόσο δημοφιλές τα χρόνια εκείνα, που αποτελούσε και ένα εξαιρετικό δώρο ανάμεσα στους εκπροσώπους της υψηλής κοινωνίας της Κίνας!

Σαν φρούτο έχει διατροφική αξία, είναι πολύ θρεπτικό. Σε προσωπικό βαθμό είναι αναπόσπαστο μέρος της διαίτας μου μίας και καταναλώνω 3 κιλά την εβδομάδα.Είναι μαγικό να τρως ένα φρούτο που σου αφαιρεί όλα τα βαρεά μέταλλα του οργανισμού σου, πλην της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη A & C.

Στη χώρα μας, το μανταρίνι ήρθε από τα βάθη της Κίνας γύρω στο 1800 και έκτοτε κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες, όπως η κλημεντίνη που έχει πιο γλυκιά γεύση.

Αν μπορείτε να αναζητήσετε την ποικιλία μανταρινιών από την Χίο. Ίσως με περισσότερα κουκούτσια μα η γεύση του ξεχειλίζει μνήμες από την παιδική σου ηλικία. Ζουμερή και έντονη γεύση.

Αφήνοντας την μυρωδιά του στα χέρια σου, νιώθεις μία ζωτικότητα και χαρά όλη την ημέρα ενώ τα φλούδια του μανταρινιού πάνω στο καλοριφέρ ή μία σόμπα, γεμίζει το σπίτι με μία αίσθηση φρεσκάδας και πρωινού ξυπνήματος.

Τολμήστε να προσθέσετε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο μανταρινιού μόλις ξυπνήσετε στην κεραμική συσκευή στο δωματιό σας και θα νιώσετε μία αύρα δημιουργικότητας και νέου ξεκινήματος. Ενώ αν το προσθέσετε σε οργανική σύσταση σε λάδι μασάζ ή στην κρέμα προσώπου στο τελευταίο στάδιο των ενεργών συστατικών, την χειμερινή εποχή, μαζί με αιθέριο έλαιο κανέλλας θα δημιουργηθεί υπεραιμία και λεμφική αποσυμφόρηση. Ενώ το καλοκαίρι δεν συστήνεται σε καλλυντική χρήση αν πρόκειται να εκτεθείς στις ηλιακές ακτινοβολίες μιας και είναι φωτοευαίσθητο!!!

Το μανταρίνι, δεν είναι φρούτο του χειμώνα μα ένας καρπός θαυμάτων. Ευλογήστε το πριν το φάτε και θα νιώσετε εσωτερική διαύγεια και ευδαιμονία καταναλώνοντας το.

Καλή όρεξη

Κωνσταντίνα

 

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.