Ο Γκάντι πίστευε ότι ο αδύναμος δεν μπορεί να συγχωρέσει τους άλλους. Γιατί η συγχώρεση θέλει ψυχική δύναμη και θάρρος. Μα το μεγαλύτερο αυτών, απλά μηδαμινή προσπάθεια. Η συγχώρεση μπορεί να είναι επίπονη και κουραστική διαδικασία για την προσωπικότητα γιατί χρειάζεται  να αποδεσμεύσει παρελθοντικές καταστάσεις σε κυκλική επανάληψη ανάκτησης της μνήμης του γεγονότος που πλήγωσε κάποιον. Το τραύμα επιζητά πόνο και ο πόνος μοίρασμα κ.ο κ.

Μα η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι πάντα στο να συγχωρέσουμε μόνο τον άλλον μα και τον ίδιο μας τον εαυτό, που είναι το αμέσως επόμενο βήμα μα και συνάμα το πιο δύσκολο. Γιατί χρειάζεται αποδοχή και ανάληψη ευθύνης στο να συμμεριστούμε ότι ένα τραύμα χρειάζεται δύο ψυχές. Ένα θύμα και έναν θύτη. Ωστόσο υπάρχουν μερικά κλειδιά ως δράσεις που με έχουν βοηθήσει να το καταφέρω και μπορώ να τα μοιραστώ μαζί σας.

  1. Όταν μεγαλώνεις μόνος, από άλλων επιλογή. Ανάλαβε την ευθύνη να δεις το μάθημα της μοναξιάς ως ψυχική επιλογή.

Ακόμη και αν είσαι μικρό παιδί και σε μεγάλωσαν ο παππούς με την γιαγιά αντί οι γονείς σου  που σε έφεραν στον κόσμο, ένιωσες σαν ψυχή το μάθημα της απόστασης μα δες το σαν ευκαιρία, αφού η παλιότερη γενιά δεν σου χάλασε ποτέ χατίρι, δεν υπήρχε παραμύθι που δεν σου διάβασε η γιαγιά σου πριν πας για ύπνο. Δεν ήταν λίγα τα γλυκά που δεν δοκίμασες εν απουσία της μαμάς που σου φώναζε να μην τα φας για να μην πονέσει η κοιλιά σου ή ακόμα και τα δόντια σου. Μα σίγουρα αν σου συμβαίνει κάτι όμορφο ως επίτευξη προσδοκίας, με τους γονείς σου θες να το μοιραστείς. Να υπάρχει το χαμόγελο σου μέσα σε κάποιο φιλμ ανάμνησης στην αποφοίτηση σου..

H αποφοίτηση στην ωριμότητα από την έλλειψη ευθύνης,  επιτυγχάνεται όταν συρρικνώνεις το θυμό εντός σου και απλά ρωτάς τον εαυτό σου, από πού προέρχονται τα αρνητικά συναισθήματα που αναζητούν την φωλιά της καρδιάς σου. Από την στιγμή που θα το συνειδητοποιήσεις, το πρώτο στάδιο της συγχώρεσης έχει ήδη επιτευχθεί. Από την φωλιά της καρδιάς, τα αρνητικά φορτισμένα συναισθήματα πρέπει να πετάξουν μακριά σαν πουλιά. Είναι μία προσωπική διεργασία που δεν χρειάζεται κάποιος άλλος, απλά νιώθει και εκείνος ελεύθερος μέσα από εσένα.

  1. Όταν νιώσεις προδοσία, αποδέσμευσε την πράξη και την άλλη ψυχή.

Ποιος δεν έχει προδοθεί; Ποιος δεν έχει υπογράψει με κόκκινο μελάνι πόνου το ψυχικό συμβόλαιο με μία άλλη ψυχή, στο ρόλο του ερωτικού συντρόφου, φίλου, συνεργάτη; Ίσως γιατί σε κάποια άλλη ενσάρκωση είχε προκληθεί ο αντίστροφος ρόλος από εσένα και έπρεπε να βιωθεί το αντίστοιχο μάθημα.  Έχω να σου εκμυστηρευτώ ένα μυστικό, το συναίσθημα της προδοσίας σχετίζεται περισσότερο με εσένα που σε ενοχλεί και υποφέρεις παρά με την άλλη ψυχή που το προκάλεσε. Η αρμονία και η ουδετερότητα πρέπει να αντικαταστήσουν τον θυμό και την οργή.

Και γνωρίζω πως όταν έρχεται αυτή η στιγμή είναι ανέφικτο να θυμηθείς την συμβουλή μου.

Γι’ αυτό σου έχω μία εντολή αποδέσμευσης του θυμού για να ενεργοποιηθεί η συγχώρεση εντός.

Ο Ιησούς Χριστός μέσα μου (λες το όνομα σου) συγχωρεί τον Ιησού Χριστό μέσα σου (το όνομα του ατόμου που σκέφτεσαι). Ο Ιησούς Χριστός σε εσένα, συγχωρεί τον Ιησού Χριστό σε εμένα. Είμαστε και οι δυο αποδεσμευμένοι και συγχωρεμένοι και οδηγούμαστε στα τέλεια αποτελέσματα της θεϊκότητας της πράξης μας εντός μας. Ας γίνει έτσι.

Μία φορά δεν είναι ποτέ αρκετή και ο αριθμός της Αγίας Τριάδας ποτέ τυχαίως για ενεργοποιήσει θαύματα κατ’ επανάληψη.

Θα νιώσετε να λειτουργεί όταν θα καταλαγιάζει η οργή μέσα σας και όταν θα φωλιάζετε συναισθήματα αγαλλίασης και ηρεμίας. Όταν θα έχει ανακτηθεί και πάλι η αίσθηση της εμπιστοσύνης και η ικανότητα να δείτε την κατάσταση σαν παρατηρητής και όχι σαν θύμα.

Η λέξη συγχωρώ, σημαίνει χωρώ μαζί, περισσότερα από ένα μόνο συναίσθημα.

Όταν διδάσκω σε σεμινάρια για την συγχώρεση πολλοί μου αναφέρουν ότι τον συγκεκριμένο άνθρωπο που πρόδωσε δεν τον θέλω μέσα στη ζωή μου. Κανείς δεν σου απαγορεύει να κάνεις τις επιλογές σου και να επιτρέψεις στον κύκλο της φιλίας να κλείσει. Το μίσος όμως είναι επιβλαβές συναίσθημα που σημαδεύει την ψυχή μέσα σε μία αλυσίδα πόνου.

Η συγχώρεση είναι ανώτερο συναίσθημα ακόμα και από την ίδια την αγάπη γιατί σχετίζεται περισσότερο με την αίσθηση ελευθερίας. Οραματίσου λοιπόν τον εαυτό σου να αγκαλιάζει το πληγωμένο σου κομμάτι και να απελευθερώνει τον άλλον άνθρωπο που το προκάλεσε μακριά. Εσύ το προκάλεσες στον εαυτό σου. Κανένας δεν μπορεί να μας πληγώσει αν δεν του δώσουμε την δύναμη και το θάρρος να το πράξει.

Νιώσε λοιπόν τον εαυτό σου σαν ένα αερόστατο που πετάει ψηλά στον ουρανό δίχως βάρη και προσκολλήσεις. Νιώσε ελαφρύς δίχως κανένα ψυχικό βάρος να σε κρατάει χαμηλά στην Γη.

3. Όταν βιώσεις την απώλεια του θανάτου αποδέσμευσε τον ψυχή του εκλιπόντος. Συγχώρεσε τον εαυτό σου και θεράπευσε τις όποιες ενοχές σου.

Τι μπορεί να συμβεί όταν θες να συγχωρέσεις κάποιον που μόλις άφησε το φυσικό του σώμα και πέθανε; Οραματίσου τον να αναχωρεί και στείλε αγάπη στην ψυχή του. Στείλε του από καρδιάς την λέξη  Ακάλ (Αθάνατος) γιατί χρειάζεται το συναίσθημα της συγχώρεσης για να αφήσει το αιθερικό πεδίο της Γης και να ανέβει στους μπλε αιθέρες. Κάποιες συνθήκες θανάτου είναι απερίγραπτα επίπονες και ο εκλιπών χρειάζεται συμπόνοια για να αναχωρήσει στο ταξίδι του προς την Εστία. Μα σίγουρα είναι πιο εύκολο να αποδεσμεύσει όποια συναισθήματα θυμού φύλαγες για εκείνον όσο ζούσε. Αλήθεια, με τι ήσουν θυμωμένος; Με μία συνήθεια του που σε κρατούσε δίπλα του προσκολλημένο ή με μία λανθασμένη επιλογή του; Η πρώτη αίσθηση ανήκει στο σώμα και η δεύτερη στην ψυχή. Μέσα σε μία ζωή, άλλους φίλους έχει το σώμα και άλλους η ψυχή. Το συμβόλαιο με την ψυχή του εκλιπόντος απλά σβήστηκε μέσα από την απώλεια του θανάτου. Συγχώρεσε τον για να μην δημιουργηθεί και η σκεπτομορφή της πληγωμένης σχέσης σας, να οδηγηθεί στο φως.

Ο θυμός δημιουργεί δεσμούς με τις ψυχές ενώ η συγχώρεση τους λύνει κα σε απελευθερώνει από την φυλακή μίας καταδικασμένης σχέσης.

Απλά μία συμβουλή,για την κάθε ψυχή που αδυνατεί να συγχωρέσει.

Η συγχώρεση είναι το κλειδί της φυλακής για να ανοίξει το κελί που κρατάει δέσμιους τους εχθρούς σου. Μόνο που σε κάθε περίπτωση, ο μόνος φυλακισμένος είσαι εσύ.

 Από την Κωνσταντίνα Δήμου

 

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.