Όλοι έχουμε ακούσει για τη βιταμίνη του ήλιου γνωστή ως βιταμίνη D, αλλά γνωρίζετε τα μέσα και τα όρια του τι είναι και του ρόλου που παίζει στο σώμα σας;

Η βιταμίνη D έχει πολλές εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, αλλά θεωρείται επίσης μια προ-ορμόνη, αφού το σώμα μπορεί να τη παράγει με ηλιακό φως και δεν χρειάζεται να το προμηθευτεί από τα τρόφιμα.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη στήριξη της καρδιακής υγείας, της πρόληψης του καρκίνου, της αρτηριακής πίεσης, του ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, των ισορροπημένων επιπέδων ινσουλίνης, του υγιούς δέρματος και των ισχυρών οστών και των δοντιών.

Είναι επίσης ένα χρήσιμο θρεπτικό συστατικό όταν αντιμετωπίζετε συμπτώματα COPD, PMS, άγχος και κατάθλιψη.Όλα αυτά λένε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε χρειαζόμαστε επιπλέον βιταμίνη D και πότε δεν το κάνουμε.

Με τις μεταβαλλόμενες εποχές, όταν πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον βιταμίνη D στη ρουτίνα μας και ποιο ποσό είναι υγιές το χειμώνα και το καλοκαίρι;Οι δεσμίδες και τα συμπληρώματα με βιταμίνη DΠρώτον, υπάρχουν δύο μορφές συμπλήρωσης βιταμίνης D: D2 (εργοκασσιφερόλη, η οποία βασίζεται σε φυτά) και D3 (χοληκαλσιφερόλη, η οποία βασίζεται σε ζώα).

Εξετάζοντας μια μελέτη που διεξήχθη από την Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής, η μορφή D3 της βιταμίνης D είναι πιο αποτελεσματική στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D αποτελεσματικά. Έτσι, όταν ψάχνετε για ένα συμπλήρωμα βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά προερχόμενο, και αν δεν είστε χορτοφάγος ή vegan, η έκδοση D3 είναι η καλύτερη επιλογή για την αύξηση των επιπέδων σας, αν χρειαστεί.

Πολλές φορές, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα χρησιμοποιούν βιταμίνη D2, η οποία εξακολουθεί να είναι βιώσιμη επιλογή – δεν έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά όσο η D3. Πώς ξέρουμε αν το χρειαζόμαστε; Υπάρχουν περισσότερες από 3 εκατομμύρια περιπτώσεις ανεπάρκειας βιταμίνης D το χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Μερικά από τα σημεία και τα συμπτώματα είναι τα εξής:

Να αρρωσταίνετε συχνότερα•

Εύθραυστα οστά που είναι ευκολότερο να σπάσουν•

Κόπωση 

Ο πόνος των οστών και των μυών•

Κατάθλιψη και άγχος•

Αργή επούλωση πληγών στο δέρμα

Ζητήματα του στομάχου όπως πόνο, φούσκωμα και αέριο•

Απώλεια μαλλιών 

Εάν αισθάνεστε ότι έχετε κάποια ανεπάρκεια ή οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ρωτήστε το γιατρό σας να κάνει μια εξέταση αίματος για να καθορίσει το τρέχον επίπεδο του ορού σας.

Ιδανικά, τα επίπεδα βιταμίνης D πρέπει να είναι πάνω από 36 mg / ml για να θεωρούνται υγιή.Συμπλήρωση με βιταμίνη D το καλοκαίρι έναντι του χειμώνα.

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι συχνά οι πιο εύκολοι όταν πρόκειται να αισθάνεστε καλά ψυχικά και σωματικά. Είμαστε πιο κατάλληλοι για να βγούμε έξω στη ζεστασιά και το φως και γι ‘αυτό το σώμα μας παίρνει περισσότερο από τη βιταμίνη D που χρειαζόμαστε από τον ήλιο.

Συνήθως, 15 με 20 λεπτά άμεσου ηλιακού φωτός δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα είναι το μόνο που χρειάζεστε για το σώμα σας να παράγει αρκετή βιταμίνη D. Αυτό λέγεται, πρέπει να είναι το άμεσο ηλιακό φως χωρίς αντηλιακό που το δεσμεύει ο οργανισμός μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Εξακολουθείτε να θέλετε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό αν σκοπεύετε να είστε στον ήλιο περισσότερο από αυτό για να προστατεύσετε το δέρμα σας.

Εάν επρόκειτο να συμπληρώσετε τη βιταμίνη D το καλοκαίρι, το μέγιστο ποσό που συμπληρώνεται εάν δεν έχετε γνωστή ανεπάρκεια και δεν παρακολουθείτε από γιατρό είναι 600 IU, όπως συνιστάται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.Λόγω της μικρότερης έκθεσης στον ήλιο στους ψυχρότερους μήνες, κάποιοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να συμπληρώσουν με βιταμίνη D το χειμώνα και στη συνέχεια να περιορίσουν τη συμπλήρωσή τους το καλοκαίρι.

Πώς ξέρετε αν βρίσκεστε σε αυτήν την ομάδα;

Λοιπόν, εξαρτάται από το πού ξεκινάτε και γι ‘αυτό είναι καλή ιδέα να συζητήσετε τις προσωπικές σας ανάγκες με τον γιατρό σας για να αξιολογήσετε πώς οι παράγοντες του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής σας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D. Επειδή είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα και να γίνει τοξική σε περίσσια δόση, οπότε αν παίρνετε περισσότερες από 2.000 IU ανά ημέρα θα πρέπει να παρακολουθείτε από γιατρό. Συνολικά, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετό ήλιο ή συμπληρώνετε με τη βιταμίνη D για να κρατάτε τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σας υγιές όλο το καλοκαίρι (και το χειμώνα!)

Η συμβουλή μου, λουστείτε το πρωί με χλιαρό νερό και βγείτε στον ήλιο να στεγνώσουν τα μαλλιά σας με φυσικό τρόπο. Η καλύτερη απορρόφηση της ωιταμίνης D, μα και η καλύτερη πρόληψη έναντι της κατάθλιψης.

Καλές D-ιακοπές.

Κωνσταντίνα

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.