Είναι περίπου ένας χρόνος που διάβασα ένα από τα μυθιστορήματα του Κώστα Κρομμύδα, με τίτλο “μη με λησμόνει” και τόσο ο τίτλος όσο και η ιστορία μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Δεν είναι ένας άνθρωπος που θα περάσει απαρατηρήτος από το βλέμμα σου. θα σε κερδίσει η ευγενική του φυσιογνωμία και το αυστηρό παρουσιαστικό του, όμως αν τον προσεγγίσεις θα εισπράξεις ένα βλέμμα γεμάτο ζωή, ένα χαμόγελο αφοπλιστικό και θα έχεις την αίσθηση ότι είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας με το πηγαίο χιούμορ και τον αυθορμητισμό του. Η ενασχόληση του με το θέατρο, όντας απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κοινού με μεγάλη επιτυχία, και ιδίως των γυναικών.

Ως συγγραφέας έχει αγγίξει πολλούς ανθρώπους με την πένα της ευαισθησίας του. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία στο παρελθόν, όπως το βραβείο Αναγνωστών 2017 στην κατηγορία: Ηρωίδα έμπνευση για το μυθιστόρημα Ουρανόεσσα . Ενώ έχουν προηγηθεί μοναδικες στιγμές συγγραφικής επιτυχίας, όπως Μία νύχτα ακόμη, η ζωή που έλειπε, μυρωδιά από σανίδι, Ογκρέσα, φως μες την θύελλα κ.ο.κ

Προσωπικά θεωρώ την γραφή του απόλυτα θηλυκή με την έννοια ότι μπορεί και προσεγγίζει με συναισθηματική ακρίβεια πτυχές ηρωίδων που δεν είναι πάντα τόσο εύκολο για την ξεδίπλωση των συναισθημάτων της γυνακείας φύσης. Εστιάζοντας στον χαρακτήρα της Αριάδνης στο τελευταίο του βιβλίο, με πρωτότυπο τίτλο “Εβόρα” ήρθα σε απόλυτη σύνδεση με την θηλυκή πλευρά μου.  Διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες από το μυθιστόρημα, μαγεύτηκα όχι μόνο με την συναισθηματική χροιά της “φωνής” του Κώστα Κρομμύδα αλλά και τις υπέροχες πινελιές, μίας ξεχωριστής αφήγησης, πλούσια σε περιήγηση μαγικών τοπίων όπως τα έζησε ο ίδιος μα και λεπτομερειών πολλών πολιτισμών που η κουλτούρα τους κατάφερε και κέντησε μία όμορφη ιστορία, που δεν αφήνει κανέναν να απομακρυνθεί από την ανάγνωση του βιβλίου. Παρόλα αυτά μου γεννήθηκε η ανάγκη, να του ζητήσω ευγενικά, να μου παραχωρήσει μία συνέντευξη και ήταν αφοπλιστικά άμεσος και θετικός στην ανταπόκρισή του.Με αφορμή τη κυκλοφορία του μυθιστορήματος, εύχομαι αυτό το καλοκαίρι να γνωρίσετε την μαγεία της Εβόρα και να σας συγκινήσει το μεγαλείο της οικουμενικής αγάπης όπως σφραγίστηκε στη καρδιά μου κατά την διάρκεια της ανάγνωσης!

1) Ποιες πτυχές του χαρακτήρα σας έχουν αναδυθεί μέσα από την συγγραφή και ποιές είναι εκείνες που δεν έχουν ακόμα εξελιχτεί σε χαρακτήρες;

Νιώθω ότι γενικότερα έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος από τη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω. Ανακάλυψα μέσα από τους χαρακτήρες μου πτυχές του δικού μου τις οποίες δεν γνώριζα.

2) Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος χαρακτήρας από τις ιστορίες που έχετε γράψει;

Ειλικρινά δεν υπάρχουν αγαπημένοι χαρακτήρες αλλά αγαπημένες στιγμές μέσα στα βιβλία μου. Αγαπώ όλους τους ήρωες των βιβλίων μου διότι πορεύτηκα μαζί τους σε όλη τη διάρκεια συγγραφής του βιβλίου. Ακόμα και με αυτούς που ονομάζουμε κακούς.

3) Από πού αντλείτε την έμπνευση σας; Και ποια βιβλία σας έχουν στιγματίσει;

Η έμπνευση είναι μια πολύ παρεξηγημένη έννοια και για πολλούς σημαίνει πολύ ιδιαίτερες και μοναδικές στιγμές. Στην περίπτωση μου δεν ισχύει διότι η έμπνευση μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή κι από οπουδήποτε. Το θέμα είναι να είσαι ανοιχτός για να την δεις και να την μετατρέψεις σε τέχνη.
Έχω αγαπήσει όλα τα Θεατρικά των αρχαίων τραγικών αλλά και τις κωμωδίες του Αριστοφάνη. Θεωρώ ότι είναι η απαρχή της δραματουργίας αυτά τα βιβλία. Σύγχρονοι συγγραφείς είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι με έχουν επηρεάσει.

 

4) Επενδύετε περισσότερο σε μια Όμορφη ιδέα ή στην τεχνική της συγγραφής για ένα επιτυχημένο μυθιστόρημα;

Νομίζω ότι η λέξη που χαρακτηρίζει τον τρόπο που δουλεύω είναι ισορροπία και το μέτρο. Όλα πρέπει να γίνονται με μια αρμονία έτσι ώστε να έχει ενδιαφέρον να μυθιστόρημα.

5) Περίπου πόσος χρόνος μεσολαβεί από την σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι την καταγραφή της ιστορίας για την υλοποίηση ενός βιβλίου σας;

Δεν ισχύει πάντα η ίδια συνταγή διότι κάποιες παλιές ιδέες υπάρχουν πολλά χρόνια στο μυαλό μου. Συνήθως όμως από τη στιγμή που ξεκινάω να γράφω μέχρι την ολοκλήρωση του βιβλίου μεσολαβεί ένας χρόνος.

6) Πως αξιολογείτε μία ιδέα αν θα καταφέρει να γίνει μπεστ σέλερ;

Δεν είναι αυτό το κριτήριο μου. Βασίζομαι στο ένστικτό μου και προσπαθώ ιστορίες μου να έχουν ενδιαφέρον. Είμαι ο πρώτος που της διαβάζει και όταν καταλαβαίνω ότι κάτι δε μου αρέσει το αλλάζω.

7) Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν εκκολαπτόμενο συγγραφέα που φοβάται ν’ αγγίξει τ’ όνειρο του, να γράψει το πρώτο του μυθιστόρημα; Θα τον ενθαρρύνατε ή θα τον αποθαρρύνατε;

Σαφέστατα όλοι πρέπει να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Το ίδιο έκανα και εγώ. Τα πράγματα όμως δεν είναι εύκολα διότι πρέπει να συνδυαστούν πολλοί παράγοντες για να πετύχει κάποιος σε αυτό που κάνει.

8) Άραγε είναι η Εβόρα «η Ιθάκη σας»; Που πιστεύετε θα σας οδηγήσει η συγκεκριμένη πλοκή στο μονοπάτι της ζωής σας;

Η Έβορα ουσιαστικά είναι ένα κομμάτι της ζωής μου και ένα κομμάτι το οποίο θα ‘θελα να ακολουθήσω κάποια στιγμή. υπάρχει μέσα μου και νομίζω θα Συνεχίσει να υπάρχει και μέχρι να την δημιουργήσω όπως ακριβώς θέλω.

9) Αν μία εταιρεία παραγωγής, επένδυε στην υποκριτική σας ικανότητα και σας ανέθετε να ενσαρκώσετε ως ηθοποιός ένα χαρακτήρα, από όσους έχετε γράψει, θα το τολμούσατε; Ή μήπως είστε από εκείνους τους συγγραφείς που δεν θέλετε συναισθηματική εμπλοκή με τους χαρακτήρες μετά την έκδοση του βιβλίου;

Θα με ενδιέφερε να συμμετάσχω με κάτι πολύ μικρό σε μια παραγωγή που θα αφορούσε τα βιβλία μου. Δε νομίζω ότι μπορώ να ενσαρκώσω έναν από τους κεντρικούς μου χαρακτήρες. Υπάρχουν εξαιρετικοί ηθοποιοί για να το κάνουν αυτό. Δεν φαντάστηκα ποτέ τον εαυτό μου ως κάποιον από τους χαρακτήρες μου.

10) Πως οραματίζεστε τον εαυτό σας σε εφτά χρόνια από σήμερα; Τι στόχους θα θέλατε να έχετε κατακτήσει και ποιες από τις επιθυμίες σας να έχουν πραγματοποιηθεί;

Ειδικά αυτή τη στιγμή Ξέρω πως εκ των πραγμάτων σε εφτά χρόνια η ζωή μου θα αλλάξει εντελώς διότι η κόρη μας θα τελειώσει το σχολείο της και λογικά θα φύγει σπουδές. Εκεί θέλω να πιστεύω πως πολλά θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη δική μου Έβορα και όπως την έχω φανταστεί.

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Διόπτρα για την παραχώρηση αδειας της συνέντευξης καθώς και τον κύριο Κρομμύδα για την τιμή της πραγματοποίησης της.

Το μυθιστόρημα “Εβόρα” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.