Όμορφη διαδικασία η αλλαγή. Η ψυχή ως αιώνια ενέργεια πάντα την περιμένει μα το εγώ ως κάτι προσωρινό, αιώνια την τρέμει.

Μια αλλαγή στην προοπτική, τη συμπεριφορά ή την ανταπόκριση μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να μας βοηθήσει να μετακινήσουμε παρελθόντα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί.

Το ολοκληρωμένο παζλ μίας αλλαγής, αποτελεί η μετάβαση από μία δεδομένη κατάσταση σε μία νέα πραγματικότητα.

Είχα διαβάσει κάποτε σε ένα βιβλίο, ότι η αλλαγή είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται τόση σκέψη, είναι σαν να μετακινείς μία καρέκλα από ένα δωμάτιο σε ένα άλλο. Εν αντιθέσει με την μετάβαση που μοιάζει να ξηλώνεις τα πατώματα από αυτό το δωμάτιο και να το χτίζεις από την αρχή.

Οι επαναλαμβανόμενες περιόδους αντιξοότητας αποτελούν αναπόφευκτη πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Καταπατάμε τους εσωτερικούς μας αγώνες ή τις εξωτερικές δυνάμεις του κόσμου και, σε πολλές περιπτώσεις, βγαίνουμε στην αντίθετη πλευρά του αγώνα ισχυρότεροι και καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που πρέπει να γίνουν ακόμα. Ωστόσο, μπορούμε περιστασιακά να συναντήσουμε δοκιμές που φαίνονται εντελώς απελπιστικές. Εξαντλούμε όλη μας τη δημιουργικότητα και επιμονή, ελπίζοντας απελπισμένα να επιφέρει αλλαγές, μόνο για να συναντηθούμε με τα ίδια αποτελέσματα όπως πάντα.

Η διαίσθηση και το ένστικτο έχουν  το πρώτο λόγο…

Το πρώτο ένστικτό μας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συχνά να πιέζουμε σκληρότερα ενάντια στην φαινομενικά ακίνητη παρεμπόδιση που έχουμε μπροστά μας, υποθέτοντας ότι αυτή τη φορά θα συναντήσουμε διαφορετικό αποτέλεσμα. Αλλά η διατήρηση της δύναμης και της αντοχής μας καθιστά λίγο όταν οι ίδιες επιλογές συγκεντρώνουν σταθερά τα ίδια αποτελέσματα. Μια αλλαγή στην προοπτική, τη συμπεριφορά ή την ανταπόκριση μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να μας βοηθήσει να μετακινήσουμε παρελθόντα σημεία όπου δεν υπάρχει καμία προσπάθεια, μα φαίνεται επαρκής για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Είτε πρόθεση μας είναι να αλλάξουμε τον εαυτό μας είτε κάποιο στοιχείο του κόσμου γύρω μας, δεν μπορούμε απλώς να επιθυμούμε μετασχηματισμό ή ελπίδα ότι οι ζωές μας θα μεταβληθούν μέσω περιστάσεων. Αν τα πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς μας παραμείνουν αμετάβλητα, οι ζωές μας θα συνεχίσουν να ξεδιπλώνονται πολύ όπως είχαν προηγουμένως. Τα μοτίβα στα οποία κυριαρχούν οι άκαρπες προσπάθειες μπορούν να ξεπεραστούν με αυτοέλεγχο και θάρρος. Είναι η γενναιότητα μας που μας επιτρέπει να αμφισβητούμε τις επιλογές που έχουμε κάνει έως τώρα και να κατευθύνουμε την προσπάθειά μας στην καινοτομία. Ζητώντας ερωτήσεις και κάνοντας μικρές προσαρμογές στις διαδικασίες σκέψης και τις συμπεριφορές σας.

Για να ξεφύγετε από αυτά τα ασυνείδητα πρότυπα που εδώ και πολύ καιρό έχουν επηρεαστεί από τις ενέργειες και τις αντιδράσεις σας, θα πρέπει πιθανότατα να αμφισβητήσετε τις υποθέσεις σας σε ένα πιο βασικό επίπεδο. Πρέπει να αποδεχθείτε μία φορά και για όλα όσα οι πεποιθήσεις σας όσον αφορά την αιτία και το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι πλέον σύμφωνες με τις ανάγκες σας. Το φθινόπωρο και οι Άνοιξη είναι οι κατάλληλες εποχές για αλλαγή και μεταμόρφωση, η πρώτη με την μορφή της αφαίρεσης στο να αποδεχτούμε ότι είμαστε εν δυνάμει δέντρα που θα χάσουμε τα φύλλα μας από την δύναμη του αέρα και της βροχής και η δεύτερη για να γεμίσουμε από ζωή, νέες ευκαιρίες. Και αν την φοβάστε την αλλαγή θυμηθείτε ότι τα κύτταρα μας αλλάζουν μορφή και σύσταση και ανανεώνονται ανά 72 ώρες. η φύση μας ωθεί να ακολουθήσουμε το κάλεσμα της αλλαγής πρώτα στο σώμα και ύστερα στην ψυχή αν και ισχύει υπέροχα και το αντίστροφο. Δείτε τον διαλογισμό της αλλαγής εδώ.

Από την Κωνσταντίνα Δήμου

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.