Συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς σε ένα σημείο : Ένας από τους πιο στενούς φίλους σας που πάντα βρισκόταν στο πλευρό σας αρχίζει να αλλάζει – παρατηρείτε ότι παραπονιέται για τα πάντα και αρχίζει να κάνει κουραστικές παρατηρήσεις χωρίς κανένα λόγο, χωρίς κανένα στόχο. Όταν διαμαρτύρεται, λέει: ” Συγνώμη που δεν ασχολούμαι με το δικό σου θέμα αλλά εσύ δεν χρειάζεσαι την συμβουλή μου. Έχεις δύναμη, ενώ εγώ χρειάζομαι την υποστήριξή σου».
Και εκεί που δεν το καταλαβαίνεις, η ενέργεια σου έχει ήδη κλαπεί και έχεις νιώσει ενοχή που είσαι θετικός άνθρωπος και δεν σε πτοούν τα μικρά σκαμπανεβάσματα της ζωής ιδίως όταν διαφυλάσσεις σοφά κάθε μορφή προσωπικής ενέργειας, από την αφθονία της τσέπης σου μέχρι την ευδαιμονία του χαρακτήρα σου.

Ένα άλλο παράδειγμα?

Ο συνάδελφός σας, ο οποίος ήταν πάντα ένας μετριοπαθής, ισορροπημένος και συγκαταβατικός με προβλήματα στην εργασία, τώρα ανταποκρίνεται στο μικρότερο παράπονο με εκρήξεις λέγοντας πόσο τρομερή είναι η οργάνωση και πώς ο εταιρικός κόσμος καταστρέφει τα πάντα. Και στις τρεις αυτές καταστάσεις, βρίσκεστε παγιδευμένοι στην αρνητικότητα κάποιου άλλου και ό, τι κάνετε ή λέτε για να βγείτε από την παγίδα φαίνεται να επιδεινώνει. Αυτό που μοιράζονται αυτοί οι άνθρωποι είναι ότι ο θυμός, η δυσαρέσκεια και η απογοήτευσή τους επηρεάζουν την ευημερία, την ευτυχία και την ειρήνη του μυαλού σας.
Είναι σαν στάχτη, που σβήνει την φλόγα του δυναμισμού σας και απορροφάται από το πεδίο του άλλου.

Έλκοντας τέτοιους ανθρώπους, είναι σημαντικό να βρούμε μια στρατηγική για την αντιμετώπισή τους, η οποία να μην συνεχίζει να σας βλάπτει. Εδώ είναι πέντε σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε καθώς αντιμετωπίζετε τους τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σας:

1. Μη κρίνεις μόνο από την εμφάνιση.

Ένα τοξικό άτομο δεν είναι μόνο κάποιος που σας ενοχλεί, που ότι θυμάται χαίρεται, που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και αναπολεί τις καλές στιγμές, τον παλιό σας φίλο ή σας προκαλεί με τρόπο που σας κάνει να νιώθετε άβολα.

Υπάρχει ένα φάσμα “αρνητικών” ανθρώπων.

Μερικοί άνθρωποι είναι τακτοποιημένοι μέσα στη ζώνη άνεσης τους και το να είναι κλαψιάρηδες είναι μέσα στη φύση τους, και κάποιοι ακόμη αναπτύσσουν ένα είδος γοητευτικού χιούμορ για να είναι αποδεκτοί, καταγγέλλοντας με το γάντι τους άλλους που δεν μπορούν να αγγίξουν. Τότε υπάρχουν και οι κωμικοί που έχουν χτίσει το κοινωνικό τους πρόσωπο στην ικανότητά τους να μιλούν έξυπνα για την πολιτική, την εργασία και άλλους ανθρώπους με κακώς αστεία τρόπους και που διαμαρτύρονται για τη ζωή τους με τρόπους που οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν και να γελάσουν και συνάμα να τους συναναστρέφονται. Άλλοι μας τρίβουν μόνο το λάθος τρόπο.

Η Jodie Gale, MA, ψυχοθεραπευτής και personal coach στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, περιγράφει τους τοξικούς ανθρώπους με αυτό τον τρόπο:
«Συχνά το άτομο τραυματίζεται βαθιά και για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι ακόμη σε θέση να αναλάβει την ευθύνη για τον τραυματισμό του, τα συναισθήματά του και τα επακόλουθα προβλήματα στη ζωή του – οι τοξικοί άνθρωποι μπορούν να εντοπίσουν και να ξεπεράσουν τα μέρη του ποιοι είναι, όπως η θυματοποίηση, η ντροπή, ο τελειομανής, ο μάρτυρας και ο σωτήρας …δρουν από αυτά τα μέρη προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες τους, αν και έναν εξαιρετικά ανθυγιεινό τρόπο. ”

2. Οι πραγματικά τοξικοί άνθρωποι είναι κακοί για την υγεία σας.

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Friedrich Schiller στη Γερμανία ανακάλυψε ότι η έκθεση σε ερεθίσματα που προκαλούν έντονα αρνητικά συναισθήματα – το ίδιο είδος έκθεσης που παίρνετε όταν ασχολείστε με τοξικούς ανθρώπους – προκαλεί επίσης μαζική αντίδραση στρες στους εγκεφάλους των υποκειμένων. Μελετώντας 10.000 άτομα για πάνω από 12 χρόνια, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι σε αρνητικές σχέσεις είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και προβλημάτων με φλεγμονή και χαμηλή ανοσία.

Και έχει νόημα: Ξοδεύουμε πολύ χρόνο, προσπάθεια και χρήματα δημιουργώντας τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους διαβίωσης που μας προσφέρουν ένα ήρεμο περιβάλλον. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι καλό για την υγεία μας. Οι άνθρωποι διαλογίζονται, κρατούν ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, διακοσμούν τα σπίτια τους με χαλαρωτικά χρώματα και πολλοί από εμάς ξεκινούν τη μέρα τους με μια θετική δήλωση ως πρόθεση θετικότητας και υγείας για να κυλήσει η κάθε τους στιγμή με θετική σκέψη.

3. Να θυμάστε ότι πολλοί άνθρωποι που ονομάζουμε “τοξικοί” είναι κλινικά καταθλιπτικοί.

Μερικές φορές η συνεχιζόμενη κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο να δει τον κόσμο ως μισό άδειο ποτήρι ανεξάρτητα αν ισχύει το αντίθετο και θέλους απλά να προκαλούν εντυπώσεις.
Όταν κάποιος που σας ενδιαφέρει πάντα είχε μια λογική στάση απέναντι στο ποτήρι να είναι μισογεμάτο και ξαφνικά βλέπει τα πάντα ως απόδειξη ότι είναι μισό άδειο, αφήνοντας ότι η σχέση δεν πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις.

4. Εξετάστε τις δικές σας ενέργειες.

• Εάν είστε “ευχαριστοι άνθρωποι εξ επιλογής φοβόμενοι τη σύγκρουση ή απλώς θέλετε να αρέσετε στους άλλους και να σας αρέσουν, μπορεί να έλξετε τοξικούς ανθρώπους. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να βρείτε τον τρόπο σας για αυτοβελτίωση και στήριξη, μαθαίνοντας πώς να σχεδιάζετε σταθερά όρια. Υπάρχουν μερικοί τρόποι να το κάνετε αυτό.
• Προσπαθείτε να βολιδοσκοπήσετε τις σκέψεις και τα θέλω τους όπως “Τι ιδέες έχετε για το πώς μπορείτε να αλλάξετε αυτό το πρόβλημα; Προσωπικά, είμαι σε φάση αναζήτησης λύσεων”.
• Ένας άμεσος τρόπος απαλλαγής; Αντιμετωπίστε άμεσα το ζήτημα, λέγοντας: «Θεωρώ ότι δεν είναι καλό για μένα όταν θα μπω σε αυτές τις συζητήσεις μαζί σας, γι ‘αυτό θα φύγω όταν ξεκινήσουν».
• Τέλος, μπορείτε να τα αποφύγετε εντελώς, αλλά μην πιάνετε στην παγίδα να γίνετε αρνητικοί για το άτομο που βλέπετε ως τοξικό.

Αποφύγετε τους διακριτικά λέγοντας όμως την αλήθειες. Είναι ο μόνος τρόπος να τους βοηθήσετε να συνειδητοποιήσουν κάποια πράγματα για τον εαυτό τους.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι να διερευνήσεις γιατί έλκεις αυτούς τους ανθρώπoυς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τοξικοί άνθρωποι είναι σαν τα μυγάκια πάνω στις λάμπες φωτός. Όσο είσαι φωτεινή ψυχή με ότι καταπιάνεσαι και σου παρέχει πρανική ενέργεια, άλλο τόσο θα τους έλκεις μέχρι να θέσεις όρια άρνησης στα συνεχή τους θέλω . Δυστυχώς η πήγη της χαράς σου δεν τους νοιάζει ως ασχολία αλλά ως αποτέλεσμα μέσα από εσένα.Με λίγα λόγια, κουράζεται περισσότερο εκείνος που φτιάχνει ένα φυσικό χυμό παρά εκείνος που απλά θα τον πιει με το καλαμάκι. Ο χυμός, είναι η ζωτική ενέργεια και το καλαμάκι, είναι τα λόγια και οι εκφράσεις, ως χειρισμοί των τοξικών ανθρώπων που ρουφάνε την ενέργειά σου.

5. Να είστε ευγενικοί.

Θυμηθείτε ότι αν και η φράση “δηλητήριο” έχει αποκτήσει ορμή τα τελευταία χρόνια, κανείς δεν έχει πραγματικά δηλητήριο στο αίμα του. Ο όρος “τοξικό πρόσωπο” είναι μια ετικέτα που περιγράφει τη συμπεριφορά και όχι τον άνθρωπο. Αυτή τη στιγμή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην επισημάνουμε τους ανθρώπους. Η αποδοχή είναι καθοριστική.
Παρόλο που μπορούμε να επιλέξουμε να παραμείνουμε μακριά από την τοξική συμπεριφορά, πίσω από αυτή τη συμπεριφορά είναι συχνά ένας άνθρωπος με πόνο. Ίσως η ευημερία μας εξαρτάται από τη δημιουργία ενός μεγάλου διαστήματος μεταξύ τους και εμάς, αλλά αξίζουν ακόμα την συμπόνια μας και την επιθυμία για θεραπεία της δυστυχίας τους. Η υγεία μας εξαρτάται επίσης από το γεγονός ότι μπορούμε να θυμηθούμε το νόημα του namaste: κλίνω στον καλύτερο από εσάς και σας εύχομαι να είστε καλά, ακόμα κι αν πρέπει να γυρίσω μακριά.

Μπορείς να κρατάς μυστικά και ως θέση άμυνας ή απλά να εκφράζεις την χαρά μίας επιτυχίας βλέποντας το αληθινό τους πρόσωπο. Βλέποντας μια κατάσταση κατάματα είναι η καλύτερη αυτοθεραπεία.

Κανείς δεν μένει μόνος μέσα στο μονοπάτι της ψυχής του. Όλοι μας έλκουμε αυτό που είμαστε. Αν δεν σου αρέσει αυτό που παίρνεις, άλλαξε αυτό που δίνεις.

Κωνσταντίνα

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.