Η μελισσοθεραπεία είναι η θεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί τα προϊόντα της μέλισσας .

Μελισσοβελονισμός ειδικότερα,  είναι η τεχνική κατά την οποία εγχύουμε το δηλητήριο της μέλισσας σε διάφορα σημεία του σώματος. Δες εδώ

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μέλισσας ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Υπάρχει μια θεραπευτική συνταγή με μέλι που γράφτηκε πριν από 5000 χρόνια, από τους Σουμέριους. Επίσης οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα της μέλισσας σε διάφορες συνταγές.

Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, επίσης χρησιμοποιούσε την μέλισσα, καθώς και οι Κινέζοι από τους οποίους έχουμε πολλές καταγεγραμμένες συνταγές.

Τα προϊόντα αυτά είναι:

  • Το μέλι (δυναμωτικό, ενυδατικό, αποτοξινωτικό)
  • Η γύρη (περιέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες )
  • Ο βασιλικός πολτός (δυναμωτικός, περιέχει βιταμίνη Β)
  • Η πρόπολη (ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιπαρασιτική δράση)
  • Το κερί
  • Το δηλητήριο της μέλισσας

Με τον μελισσοβελονισμό διαχειριζόμαστε το δηλητήριο το οποίο περιέχει συστατικά που έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετική, αντιμυκητιακή, αντιβακτηριδιακή, και αντιθρομβωτική δράση.

Επίσης έχει την ιδιότητα να αναπλάθει τους ιστούς γι αυτό χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους και για την εξάλειψη διαφόρων ουλών.

Λειτουργεί ευεργετικά στα διάφορα είδη αρθρίτιδας (ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα).

Σε οξείς και χρόνιους τραυματισμούς.

Σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (έχουν αναφερθεί πάρα πολλά περιστατικά στα οποία υπήρξε σταμάτημα της εξέλιξης της νόσου, ακόμα και πλήρης θεραπεία).

Σε ασθένειες νευρολογικές (Alzheimer , Parkinson, νευραλγίες κλπ).

Υπάρχουν δυο τρόποι με τους οποίους  γίνεται ο μελισσοβελονισμός:

Ο πρώτος είναι η απευθείας έχγυση του δηλητηρίου μέσω του τσιμπήματος της μέλισσας, πιάνοντας το έντομο με μία λαβίδα και τοποθετώντας το στο κατάλληλο σημείο.

Ο δεύτερος είναι η έγχυση ενέσιμου διαλύματος δηλητηρίου μέσω μιας σύριγγας, πάλι στα κατάλληλα σημεία.

Ο μελισσοβελονισμός μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και γι αυτόν τον λόγο ο θεραπευτής πρέπει να είναι έμπειρος και έτοιμος να αντιμετωπίσει με ασφάλεια τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως βλέπουμε η μέλισσα είναι ένα ευλογημένο ον που ζει στην γη πολύ περισσότερα χρόνια από τον άνθρωπο. ( Εχουν βρει απολίθωμα εντόμου που είναι της ίδιας οικογένειας, το οποίο χρονολογείται πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια!)

Γι αυτόν το λόγο οφείλουμε να προστατεύουμε την μέλισσα και να είμαστε ευγνώμονες για τον θησαυρό που μας προσφέρει.

Γιώργος Ταβλαρίδης
Βελονιστης Εναλλακτικης Κινεζικης Ιατρικης
To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.