Όταν άρχισα να αναρωτιέμαι για το τί δεν πάει καλά με εμένα ούσα ευαίσθητη τότε άρχισαν όλα να πηγαίνουν καλύτερα αφού συνάντησα τον εαυτό μου μέσα σε κάθε χαρακτηριστικό γνώρισμα απ’όσα ακολουθούν.

1 Νιώθεις όλα τα συναισθήματα στο ζενίθ

Χαρά. Θυμό. Λύπη. Φόβο. Ξέρεις να τα ονομάζεις μα και να τα ζείς έντονα. Δεν μπορείς να τα συγκρατήσεις όσο και αν προσπαθείς. Αν είσαι χαρούμενη κυριολεκτικά χοροπηδάς. Μα και όταν βυθίζεσαι στην θλίψη ο κόσμος μοιάζει να φτάνει προς το τέλος του για εσένα.  Όταν ερωτεύεσαι το κάνεις με πάθος και δίνεσαι ολόψυχα στον άλλον. Ωστόσο ακόμα και τις πιο δυνατές  στιγμές του, είσαι ευέξαπτος/η. Περνούν από την μία συναισθηματική κατάσταση στην άλλη με ευκολία. Οι άκρως ευαίσθητοι άνθρωποι αντιδρούν πολύ εύκολα  και είναι ικανοί να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου από την μία στιγμή στην άλλη μα κατά βάθος είναι άνθρωποι εξώ καρδιά που δυστυχώς ή ευτυχώς, με ευκολία μπορεί κάποιος να τους διαχειριστεί.

2 Διαισθάνεσαι τις συναισθηματικές διαθέσεις των άλλων

Όταν σου λέει κάποιος “είμαι μία χαρά” και ίσως να εννοεί το αντίθετο τις περισσότερες φορές εσύ ήδη το γνωρίζεις. Νιώθεις τα συναισθήματα όποιων συναναστρέφεσαι σε τέτοιο βαθμό που κάποιες φορές καταλήγει να γίνει δίκοπο μαχαίρι. Είσαι καλός ακροατής στα προβλήματα των άλλων καθώς και ένας επιστηθιος και υποστηρικτικός φίλος  και χαίρεσαι για την ευτυχία των δικών σου ανθρωπων ακόμα και αν τα κυματα της βρίσκονται μακριά από την δική σου ακτή. Νιώθεις τον πόνο τους, είτε συναισθηματικό είτε ψυχικό, είτε σωματικό  σε τόσο βαθύ επίπεδο που νομίζεις πως και εσύ ο ίδιος πάσχεις με τον πόνο τους. Είσαι εξίσου άκρως διορατικός στις αληθινές διαθέσεις των άλλων είτε κρύβουν κάτι από εσένα είτε λένε την αλήθεια όπως επίσης αυτό που τους προβληματίζει και αιωρείται στην άκρη της γλώσσας τους.

3 Κλαις εύκολα και συχνά

Ένα γνώρισμα της ευαισθησίας είναι η ανάγκη έκφρασης μέσα από το κλάμα. Και που δεν κλαίς. Στο σινεμά κατά την διάρκεια μίας ταινίας, της ανάγνωσης ενός βιβλίου και όσο και αν φαίνεται απίστευτο, μπορεί να σου ξεφύγει κάποιο δάκρυ ακόμα και μετά από ένα συγκινητικό διαφημιστικό μήνυμα στην τηλεόραση. Τόσο ένας ευαίσθητος όσο και ένας σκληρός κόσμος μπορούν να αναβλύσουν από μέσα σου ένα συντριβάνι από δάκρυα.  Ίσως να σου φανεί δύσκολη μία ημέρα δίχως συγκινήσεις. Τις πιο πολλές φορές συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να κλαις άνευ λόγου και αιτίας. Απλά και μόνο η ένδειξη της ευγνωμοσύνης για την ημέρα που κυλάει είναι από μόνη της αρκετή στο να αναγεννηθείς για μία στιγμή. Αν και γεννιούνται στιγμές που νιώθεις αμήχανα ότι τα μάτια σου παρομοιάζονται από τους φίλους σου με βρύσες.

4 Έλλειψη αντοχής σε ενδείξεις βίας και σκληρότητας

Πολλές εικόνες κατά την διάρκεια ανάγνωσης ενός βιβλίου θρίλερ ή της παρακολούθησης  ταινιών με σκηνές βίας που κάποιες φορές σου είναι δύσκολο να τις περιγράψεις μπορούν να μείνουν αναλλοίωτες στη μνήμη σου.  Είναι ικανές να ξεπηδούν μέσα στο μυαλό σου, όσο βρίσκεσαι μόνος σου ακόμα και όταν δεν το θες ή προσπαθείς να αποκοιμηθείς κάνοντας σε να βλέπεις εφιάλτες πολλές φορές.Η ζωηρή σου φαντασία συμπληρώνει το κενό από οποιαδήποτε ιστορία γι’αυτό συνήθως προτιμάς την διασκέδαση και την ψυχαγωγία και οτιδήποτε περικλείε την αίσθηση του χιούμορ, την έμπνευση και το ρομαντισμό .

5 Όταν δεν αντέχεις τους ενοχλητικούς θορύβους

Οι πέντε αισθήσεις σου είναι αρκετά ανεπτυγμένες σε ευαισθησία που μοιάζουν σαν  ακονισμένο σπαθί μέσα στην ολότητα σου.  Ως αποτέλεσμα έχει να αντιδράς έντονα σε ανεπαίσθητους θορύβους, τις μυρωδιές, ευαισθησία σε υφάσματα, γεύσεις και οπτικά ερεθίσματα.  Σχεδόν πάντα ζητάς πρώτα από τους άλλους να χαμηλώσουν την μουσική, τα φώτα ή να αποφεύγουν τα δυνατά αρώματα γιατί σε ενοχλούν.Χωρίς να  είσαι αγενής, μπορείς να υποφέρεις αισθητά εξαιτίας του λεπτοφυούς νευρικού σου συστήματος για κάτι που οι άλλοι απολαμβάνουν ανεπαίσθητα.

6  Παρατηρείς και εστιάζεις στις λεπτομέρειες.

Συνήθως δεν σου ξεφεύγουν οι ανεπαίσθητες λεπτομέρειες όπως οι αλλαγές στο ντύσιμο, στο στυλ των άλλων, όπως τα νέα τους παπούτσια ή το χτένισμα τους. Ο αέρας της αλλαγής τους εκπνέει πρώτα στο δικό σου βλέμμα. Οι τόσο ευαίσθητοί άνθρωποι είναι άκρως παρατηρητικοί στις αλλαγές του κοντινού τους περιβάλλοντος καθώς αιχμαλωτίζονται στο βλέμμα τους αμέσως.

7 Η ευγενεια είναι η τιμημένη αρετή.

Αφού γνωρίζεις τόσο καλά για το πως επιδρούν οι λέξεις σου στους άλλους γνωρίζεις ακόμη περισσότερο πως επιδράνε οι λέξεις των άλλων σε εσένα.  Είσαι εναρμονισμένος στις ευαισθησίες των ανθρώπων ακόμη και όταν δεν είναι τόσο βουτηγμένοι στα πελάγη της ευαισθησίας.  Κάποιες φορές η υπερβολική αίσθηση ευγένειας που σε διακατέχει μπορεί να σε παρακινήσει να θυσιάσεις τα ενδιαφέροντά σου έτσι ώστε να αποφύγεις την δική σου αναστάτωση για να  ξεβολευτεί κάποιος άλλος.

8 Λατρεία στη τέχνη και στη μουσική

Η ομορφιά σε περιπλέκει. Συνήθως απορροφάς τον πολύτιμο σου χρόνο μέσα από τις περγαμηνές της τέχνης, της μουσικής, της ποίησης  και ότι την περιλαμβάνει, δημιουργεί κραδασμούς μέσα στην ψυχή σου. Ένας πίνακας ζωγραφικής  σεσυγκινεί αφάνταστα. Ακόμα και ένα τραγούδι μπορεί να σας ενθαρρύνει για προσωπικό θρίαμβο στον αγώνα για συλλογίκη απόδοση δικαιοσύνης. Είσαι μία άκρως δημιουργική οντότητα και αυτή η ψυχική αναζήτηση αφήνει ένα αποτύπωμα ευαισθησίας σε όσους σε συναναστρέφονται. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είσαι λάτρης και συλλέκτης της στην υλική της μορφή ώστε να συλλέγεις δίσκους και πίνακες από αντίκες σε παζάρια.

9 Είστε άκρως επιφορτισμένος με καθήκοντα.

Όταν έχεις πάρα πολλά πράγματα να κάνεις ταυτόχρονα, μπορείτε να υποβάλλεις τον εαυτό σου σε μια μικρή κατάσταση κατάρρευσης. Είσαι πιο εύκολα απασχολημένος από τους άλλους επειδή επεξεργάζεσαι συνεχώς περισσότερες πληροφορίες από ό, τι οι περισσότεροι. Σου αρέσει να αφιερώνεις χρόνο για να ολοκληρώσεις τα καθήκοντά σου και να κάνετε τα πράγματα προσεκτικά κάθε φορά. Όταν έχετε πάρα πολλά καθήκοντα αισθάνεσαι μία μικρή δυσχέρεια, μα μπορεί να ξεπεραστεί με λιγότερο άγχος και σύνεση.

10 Οι κοινωνικές επαφές σας εξαντλούν

Δεν είναι ότι δεν απολαμβάνεις την συντροφιά των άλλων, αλλά όλα τα αισθήματα εξάντλησης που αισθάνεσαι όταν είσαι με άλλους ανθρώπους μπορεί να είναι αποθαρρυντικά για το δικό σου  επίπεδο ενέργειας και ζωτικότητας. Ενώ μερικοί μπορούν να αντέξουν ένα ολόκληρο βράδυ, η ενέργειά σου σε κοινωνικές συγκεντρώσεις μπορεί να εξαντληθεί πιο άμεσα από άλλους.. Καλό θα ήταν να έχεις κατά νου,  μερικές τακτικές που θα σε βγάλουν από την ρουτίνα της εξουθένωσης όπως κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, μπορεί να θέλεις να οδηγήσεις ξεχωριστά από την παρέα σου , ώστε να έχεις την επιλογή να φύγεις νωρίτερα από τους λιγότερο ευαίσθητους συναδέλφους σας. Αφού ξοδέψεις χρόνο σε μια κοινωνική κατάσταση, χρειάζεσσαι ήσυχο χρόνο για να επαναφορτίσεις και να επεξεργαστείς τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, κατά προτίμηση μόνος/η..

 Από τη Κωνσταντίνα Δήμου

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.