Μου αρέσει να νομίζω ότι είμαι σχετικά υγιής άνθρωπος. Ασκούμαι τακτικά, τρώω υγιεινά (τις περισσότερες φορές) και κατανοώ τη σημασία της ζωής μιας ισορροπημένης ζωής. Αλλά έχω υποχωρήσει πολλές φορές όταν πρόκειται να μείνω ενυδατωμένη!

Συνήθως κατά την διάρκεια της Πανσελήνου ανακαλύπτω πόσο αφυδατωμένη είμαι αφού η μαγνητική της επιρροή απορροφά το 70% από το νερό που απαρτίζει το ανθρώπινο σώμα.
Ήταν γνωστό ότι πάω μια ολόκληρη μέρα μόνο με ένα καφέ το πρωί και ένα παγωμένο τσάι στο γεύμα. Μέχρι την ώρα του ύπνου δεν έχω καταναλώσει περισσότερο από μισό λίτρο νερού και δεν είμαι μόνο διψασμένη, αλλά συχνά έχουν έναν πονοκέφαλο που χτυπάει και χειρότερα, αισθάνομαι ζάλη και θολούρα.

Για να συγκρίνετε, ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται οκτώ ποτήρι νερό ημερησίως (αλλά εάν ασκείστε τακτικά ή ζείτε σε θερμότερο κλίμα, ίσως χρειαστείτε ακόμα περισσότερα).
Κατά τη διάρκεια της ημέρας είμαι σε τέτοια εγρήγορση που απλά ξεχνώ να πίνω.

Το δέρμα μου είναι συχνά ξηρό και τείνω να έχω μικρές αλλά συχνές αιμορραγίες και τακτικές μυϊκές κράμπες και πόνο στις αρθρώσεις. Αν και κατηγορώ αυτά τα πράγματα σε νεαρή ηλικία, γνωρίζω αρκετά για τη διατροφή για να γνωρίζω ότι όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν επίσης να αποδοθούν στην αφυδάτωση. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συχνές πονοκεφάλους και μυϊκές κράμπες και πόνο στις αρθρώσεις, πείνα, κακή πέψη, ρυτίδες, ξηροδερμία και ναυτία.

Εν τω μεταξύ, τα οφέλη της καλής ενυδάτωσης περιλαμβάνουν βελτιωμένη διαύγεια μετάλλων, επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, βελτιωμένη πέψη, ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη και στις αρθρώσεις, εξάλειψη των τοξινών και απώλεια βάρους.
Έτσι, αποφάσισα να δοκιμάσω τον εαυτό μου πίνοντας 3 λίτρα νερού κάθε μέρα για 10 ημέρες. Αλλά πριν ξεκινήσω, έθεσα δύο κανόνες για να με βοηθήσω να πετύχω.

• Κανόνας αριθ. 1: Ξεκινήστε κάθε πρωί με όχι λιγότερο από 3 ποτήρια νερού (το τσάι και ο καφές δεν μετράνε).
• Κανόνας αριθ. 2: Να κουβαλάτε πάντα ένα μπουκάλι με νερό ανά πάσα στιγμή, έτσι δεν υπάρχουν δικαιολογίες ότι δεν είχατε μαζί σας.

Εδώ αναλυτικά τι μου συνέβη :

Ημέρα 1:

Η πρώτη μέρα ήταν πιο δύσκολη από την αναμενόμενη. Ήμουν πραγματικά τόσο γεμάτη μετά το μεσημεριανό γεύμα που μου φάνηκε εξαιρετικά δύσκολο να συμβαδίσει με την κατανάλωση νερού μου. Συνειδητοποιώ γρήγορα ότι για να πιω 5 ποτήρια νερό και πρέπει να αντικαταστήσω το μεσημεριανό μου παγωμένο τσάι με νερό, καθώς είναι η κατάλληλη στιγμή για να πιείτε επιπλέον άλλα τόσα.

Ημέρα 2:

Νιώθω καλά για την επίτευξη του στόχου μου χθες. Δεν ήταν τόσο εύκολο όσο σκέφτηκα ότι θα ήταν, αλλά το έκανα! Το ζήτημά μου δεν είναι τόσο το να μπορώ να πίνω 3 λίτρα ημερησίως αλλά περισσότερο για να αισθάνομαι εξαιρετικά πλήρης όλη την ημέρα. Τρώω το ίδιο ποσό φαγητού (καθαρά από συνήθεια), αλλά παρατηρώ ότι δεν πεινάω τόσο πια. Αυτό είναι μια καλή ενυδάτωση για το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης.

Ημέρα 3:

Δεν μπορώ να φάω την ίδια ποσότητα τροφής που προηγουμένως έτρωγα. Όχι μόνο γεμίζω γρηγορότερα, αλλά δεν είμαι πλέον τόσο άσχημα όσο πριν που δεν συνδύαζα το νερό με το όποιο γεύμα παρά μόνο με αναψυκτικά και με μπύρα. Εντούτοις, έχω βαρεθεί κάπως να πίνω μόνο εμφιαλωμένο νερό. Για να υψώσω τον πήχη και να διατηρήσω την πρόσληψη νερού σε γενναιόδωρη δόση, πειραματίζομαι με την έγχυση του νερού σε ποτήρι με αγγουράκι αγαπημένη μου συνταγή μέχρι στιγμής είναι ένα απλό λεμόνι και μέντα, αλλά κάθε μέρα ανακαλύπτω και άλλα όπως ζεστό νερό με αρμπαρόριζα, λεμόνι και μαστίχα.

Ημέρα 4:

Ήπια όσο περισσότερο νερό μπορούσα το πρωί πριν φύγω από το σπίτι, αλλά ξέχασα να φέρω μαζί μου το μπουκάλι μου . Το να μην έχει νερό στο γραφείο μου ή στο αυτοκίνητο επηρέασε πραγματικά την πρόσληψη νερού μου. Έχουμε μικρά φλιτζάνια καφέ στη κουζίνα αλλά η ταλαιπωρία της ανάγκης να φύγω από το γραφείο με αποθάρρυνε πραγματικά να γεμίσω το ποτήρι μου. Δεν πρόκειται να ξεχάσω αύριο το μπουκάλι μου!

Ημέρα 5:

Λίγες απροσδόκητες αλλαγές έγιναν. Πρώτον, κοιμάμαι τη νύχτα. Είμαι συνήθως τόσο διψασμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας που ξυπνάω τουλάχιστον μια ή δύο φορές για να πάρω μια γουλιά από το νερό . Το στόμα μου δεν αισθάνεται πλέον στεγνό σαν χαρτόνι όταν ξυπνάω, και αισθάνομαι πιο ανανεωμένος – πιθανότατα από τον ύπνο κατευθείαν τη νύχτα.

Ημέρα 6:

Ο πειραματισμός με διαφορετικές γεύσεις νερού βοηθά πραγματικά. Το να καταναλώσω όλη την ποσότητα του νερού που έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου, δεν είναι πλέον τόσο μεγάλη πρόκληση όσο ήταν νωρίτερα την εβδομάδα. Ξύπνησα σήμερα το πρωί και επίσης παρατήρησα ότι το δέρμα μου είναι σαφέστερα πιο ανανεωμένο και το δέρμα μου είναι ακόμη δροσερό.

Ημέρα 7:

Δεν ζυγίστηκα πριν αυξήσω την κατανάλωση νερού, αλλά νομίζω ότι έχω χάσει μερικά κιλά. Τα ρούχα μου ταιριάζουν καλύτερα και το στομάχι μου φαίνεται πολύ λιγότερο φουσκωμένο.

Ημέρα 8:

Ήμουν σε μια βιασύνη σήμερα το πρωί και έτρεξε σχεδόν έξω από την πόρτα χωρίς να τελειώσω τα πέντε ποτήρια. Συνειδητοποίησα αμέσως πριν πάω στο αυτοκίνητό μου και έτρεξα πίσω στο σπίτι και έπιναν ό, τι έμεινε από αυτά. Υποθέτω ότι η συνήθεια δεν έχει ακόμη εδραιωθεί, αλλά τουλάχιστον έχει ενεργοποιηθεί.

Ημέρα 9:

Ανακάλυψα πως οι πονοκέφαλοι σήμερα το απόγευμα μου έχουν φύγει! Δεν νομίζω ότι συνειδητοποίησα πόσο αφυδατωμένη ήμουνα.

Ημέρα 10:

Αισθάνομαι τόσο καλά που δεν θέλω ποτέ να επιστρέψω στους αφυδατωμένους τρόπους μου! Όχι μόνο το δέρμα μου φαίνεται καλύτερα και η μέση της μέσης μου είναι πιο αδύνατη, αλλά ξέρω ότι η διαμονή ενυδατωμένη είναι επίσης καλή για τη γενική υγεία μου.

Τι συνειδητοποίησα λοιπόν για το καλό μου. Ότι αυξήθηκαν τα επίπεδα της ενυδάτωσης. Ότι δεν είναι τίποτα δύσκολο από το να πιείς ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό 1 ½ λίτρου την ημέρα. Ω ναι… υπάρχουν πολύ πιο δύσκολα πράγματα μέσα στη καθημερινότητα.

Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά που υπήρχαν στην διατροφή μου, η προσθήκη του νερού δεν είναι αρκετή.

Το τσάι είναι σαφώς καλύτερη πηγή ενυδάτωσης από το καφέ. Και σαν αφέψημα ιδίως δίχως προσθήκη ζάχαρης πραγματικά μπορεί να σε κάνει να ξεδιψάσεις.

Το ανθόνερο (νερό και βότανο της αρεσκείας σας) σε ζεστό νερό σας ξεγελάει και υπάρχει πάντα χώρος για απόλαυση μαζί με την υγεία.

Έχω αρκετό χώρο ελεύθερο στο στομάχι μου για άφθονο νερό και όχι τόσες δικαιολογίες για να μην πίνω.

Από την Κωνσταντίνα Δήμου

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.