Photo by Alisher Sharip on Unsplash

 

Οι γιορτές έχουν πέρασει και καλό θα ήταν να βρούμε ένα τρόπο να αποτοξινωθούμε συστηματικά. Αφήνουμε λοιπόν κατά μέρους το καφέ και ξεκινάμε να πίνουμε τσάι, απορρίπτωντας όμως κάποιες ανθυγιεινές συνήθειες αυτής της ιεροτελεστίας.

Το μόνο που δεν είναι να σας κάνει να πανικοβάλλεστε, αλλά για να καταλάβετε τι είδους τσάι αγοράζετε. Μια λύση είναι να αγοράσετε το τσάι υψηλής ποιότητας. Τα τσάγια χαμηλότερης ποιότητας έχουν περισσότερα βαρέα μέταλλα επειδή αποτελούνται από πεσμένα, παλαιότερα φύλλα, ενώ νεότερα φύλλα κορυφής και μπουμπούκια που έχουν απορροφήσει λιγότερα διατηρούνται για προϊόντα υψηλότερης ποιότητας τσαγιού.

Το βιολογικό τσάι μπορεί να είναι καθαρότερο αλλά όχι πάντα, αφού θα είναι απαλλαγμένο από τους περισσότερους ψαμμίτες, αλλά μπορεί ακόμα να μολυνθεί από βαρέα μέταλλα ή άλλα χημικά. Ταυτόχρονα με τσάι υψηλότερης ποιότητας, τα οποία μπορεί να είναι λιγότερο τοξικά, αλλά το συγκεκριμένο αγρόκτημα από το οποίο προέρχονται, τον τρόπο με τον οποίο συγκομίζονται και το θέμα προέλευσης. Τα τσάι από την Κίνα και την Ινδία είναι γενικά μολυσμένα από αυτά της Ιαπωνίας (λόγω της εκβιομηχάνισης).

Έχεις αλήθεια δοκιμάσει το πιο αγαπημένο Ιαπωνέζικο Τσάι, green matcha? Πάρε μία γεύση εδώ.

Τα σωστά τσάγια είναι απολύτως υγιεινά και θα πρέπει να πίνετε όσο το δυνατόν περισσότερες ποικιλίες. Εξοπλισμένοι με λίγη γνώση, μπορείτε να λάβετε τις πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με την επιλογή των σωστών.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις επτά στρατηγικές για να κάνετε την πιο ενημερωμένη απόφαση δυνατή:

1. Πάντα να αγοράζετε πιστοποιημένο βιολογικό και τσάι.

2. Τα εστιατόρια και τα καφενεία συχνά φέρνουν φθηνά φακελάκια χαμηλότερης ποιότητας. Σκεφθείτε να φέρετε το δικό σας και απλά να ζητήσετε ζεστό νερό (Μπόνους: Μπορείτε να αποθηκεύσετε λίγα χρήματα.)

3. Πιείτε το τσάι σας απλό. Αν χρειάζεστε γεύση, προσθέστε λίγο οργανικό stevia και κρέμα καρύδας χωρίς ζάχαρη.

4. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες και παραλείψτε τα προϊόντα με προστιθέμενες γεύσεις (ακόμα και «φυσικές» γεύσεις). τα πιθανά συστατικά GMO, όπως η λεκιθίνη σόγιας και το άμυλο αραβοσίτου, το σιρόπι καλαμποκιού και άλλα πρόσθετα.

5. Εάν επιλέξετε τσάι σακουλών (θυμηθείτε ότι τα χαλαρά φύλλα είναι καλύτερα), αγοράστε ηθικές μάρκες που δηλώνουν ότι οι τσάντες τους δεν περιέχουν επιχλωρυδρίνη.

6. Χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο νερό αντί για νερό βρύσης.

7. Θυμηθείτε ότι το τσάι για περισσότερο από τρία λεπτά μπορεί να αυξήσει την έγχυση βαρέων μετάλλων, ιδιαίτερα το μόλυβδο και το αλουμίνιο. Κατά γενικό κανόνα, μπορείτε να αποκόψετε το λευκό τσάι για ένα έως τρία λεπτά και πράσινο και μαύρο τσάι για τρία λεπτά.

Είναι αρκετά αστείο που όσο έγραφα αυτό το άρθρο, η αγαπημένη μου φίλη και συνεργάτιδα Χάρρις Νιάρου, μόλις μου αγόρασε από το Παρίσι το αγαπημένο μου τσάι le fleur de Geisha…

Τόση ευγνωμοσύνη δεν χωράει σε ένα φακελάκι τσάι.

Από την Κωνσταντίνα Δήμου