Υπάρχει κάποιος που ν’αμφιβάλλει ότι το διάβασμα κάνει καλό; Ποιά είναι τα οφέλη στην ζωή μας και γιατί πρέπει να το συνεχίσουν όσοι το αγαπάνε δίνοντας το καλό παράδειγμα στους άλλους;

Μας κάνει ευφυέστερους.
Η ευφυΐα ταυτίζεται με την πνευματική  υγεία. Δεν είναι μόνο ένα όπλο επιτυχίας. Έρευνες έχουν αποδείξει οτι οι σκέψεις μας κυλούν πολύ πιο αρμονικά όταν διαβάζουμε. Αναφορικά με τους στόχους που έχουμε στη ζωή μας, όσο ψηλότερα θέλουμε να φτάσουμε, τόσο περισσότερο διαβάζουμε. Η γνώση είναι και αυτή ένα είδος…υγείας! Στον αντίποδα, βοηθάει το νου μας να αποκτήσει διαύγεια και συγκέντρωση.

Το διάβασμα μειώνει το άγχος.

Η ασθένεια της εποχής είναι το άγχος. Η πίεση της καθημερινότητας σε συνδυασμό με την λίστα των ανικανοποιητων σκέψεων που κρατάμε μέσα μας, καθώς και πολλά καταπιεσμένα συναισθήματα, μας γεμίζουν άγχος. Το διάβασμα έρχεται σαν ωραία λύση για να αντικαταστήσει τις αφηρημένες σκέψεις και να επιφέρει τη γαλήνη στο μυαλό μας.

Βελτιώνει την αναλυτική ικανότητα.
Ένας πολύ γνωστός λόγος για τον οποίο γινόμαστε πολλές φορές δέσμιοι του ίδιου μας του εαυτού, είναι η αναποφασιστικότητα. Η αναποφασιστικότητα έρχεται όταν σκεφτόμαστε απλοϊκά και πανικόβλητα. Το διάβασμα, μας συνηθίζει σε έναν αναλυτικό τρόπο σκέψης ο οποίος μπορεί να μας βοηθήσει στο να παίρνουμε αποτελεσματικές και καθαρές αποφάσεις. Η αδράνεια και το άγχος καταστρέφουν την ψυχική μας υγεία και το διάβασμα βοηθά με τον τρόπο του ώστε να είμαστε ψυχικά υγιείς!

Εκφραζόμαστε καλύτερα όταν γράφουμε.
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο ανεπτυγμένοι στον προφορικό και άλλοι στον γραπτό λόγο. Το διάβασμα βοηθάει πολύ εκείνους που έχουν αδυναμία στον γραπτό λόγο καθώς ξεδιπλώνει τρόπους διευρυμένης έκφρασης. Δεν υπάρχουν πολλές εργασίες την σήμερον ημέραν που να μην απαιτούν ανάπτυξη στο γράψιμο. Από βιογραφικά, επιστολές, μέχρι προτάσεις για project, αναλύσεις στοιχείων, η ικανότητα γραφής είναι από τις πιο σημαντικές στον σημερινό κόσμο. Η τεχνολογία, μάς βοηθά στο να επικοινωνούμε με όλον τον κόσμο και η επικοινωνία συνήθως γίνεται γραπτά μέσω chat! Το διάβασμα βελτιώνει την ικανότητα γραφής μέσα από τη βελτίωση του συντακτικού και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου μας.

Βελτιώνει τη μνήμη.

Η λειτουργία της μνήμης είναι η πιο σημαντική για τον εγκέφαλό μας. Είναι το «λογισμικό» μας. Με την πίεση και το άγχος των καθημερινών υποχρεώσεων, η μνήμη μας ατονεί και, δεν είναι λίγες οι φορές που η κρίση του μνημονικού μας, αποκαλύπτει κόπωση και πρόθυρα ψυχολογικών προβλημάτων. Το διάβασμα, μάς βοηθάει στο να δίνουμε ρυθμό στον εγκέφαλό μας έτσι ώστε να επεξεργάζεται συνεχώς και να οξύνει τη μνήμη μας. Μπορούμε να βάζουμε σε ιεραρχία τους στόχους μας και να τους τακτοποιούμε καλύτερα το μυαλό μας ως προς τον επαναπρογραμματισμό στην στρατηγική οργάνωσης και υλοποίησης.

Εξοικονομήστε χρόνο και χρήμα

Έχουν υπάρξει φορές που αγόρασα κάποιο βιβλίο που με συγκινησε στην αρχή αλλά μετά έχασα το ενδιαφέρον μου. Λόγω της συχνής χρήσης των social media, η αντοχή στην ανάγνωση ενός άρθρου ή ενός βιβλίου που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον διαρκεί το πολύ για 1000λέξεις και κάπου κοντά στα 5 λεπτά έχουμε ήδη αποστρέψει αλλού το βλέμμα μας. Έτσι έβαζα το χρονόμετρο ρυθμισμένο για 60 λεπτά και ξεκίναγα την ανάγνωση για να ολοκληρώσω το βιβλίο μέσα σε 1 εβδομάδα. Η ανάγνωση ενός ενδιαφέροντος βιβλίου είναι πολύ πιο σημαντική από την συντροφικότητα μίας ανιαρής παρέας ή της τάσης να ξοδεύεις μικροποσά σε ταινίες και θεατρικά έργα που σε πιέζουν να γελάσεις ή να νιώσεις το οποιοδήποτε συναίσθημα. Έτσι εξοικονομείς σημαντικό χρόνο με την συντροφικότητα χαρακτήρων που θα σε οδηγήσουν στα πιο όμορφα μέρη του φανταστικού κόσμου.

Παρέχει σημαντική βοήθεια στην αρχειοθέτηση προτεραιοτήτων.
Μας περνάνε χιλιάδες σκέψεις και ιδέες από το μυαλό. Θέλουμε να τα κάνουμε όλα και από τον μεγάλο ενθουσιασμό μας, τελικά δεν κάνουμε τίποτε…Το διάβασμα μας χαρίζει μια τρομερή ευκαιρία: Να γνωρίσουμε μέσα από ιστορίες και πλοκές, τα βιώματα των ηρώων και να εξετάσουμε, από αντικειμενική θέση, τις αποφάσεις τους.

Αυξάνει τις επικοινωνιακές μας ικανότητες.
Όλος μας ο περίγυρος έχει ανάγκη από επικοινωνία. Ό,τι κάνουμε καθημερινά, είτε έχει να κάνει με την εργασία μας είτε με τις προσωπικές μας σχέσεις, σχετίζεται με την επικοινωνία. Το διάβασμα ενισχύει την έκφρασή μας. Όχι μόνο την αντίληψή μας, αλλά και τη συναισθηματική μας νοημοσύνη. Μπορούμε να νιώσουμε και να καταλάβουμε καλύτερα τους άλλους και με αυτόν τον τρόπο, να μπορούμε να επικοινωνούμε καθαρά και γνήσια με κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Τι περιμένετε λοιπόν; Δανειστείτε ένα βιβλίο και αρχίστε την περιήγηση στο μαγικό του κόσμο.

Αυτήν την εποχή διαβάζω τον Δρόμο του Τζον Κέρουακ. Μοναδικό ταξίδι μέσω της αστείρευτης φαντασίας.

Καλή αρχή σε μία όμορφη, νέα συνήθεια.

Κωνσταντίνα Δήμου

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.