Δεν είμαι από τους ανθρωπους που αγαπάνε το ψωμί. Μπορεί να περνούσα έξω από τον φούρνο της γειτονιάς και να απολάμβανα την υπέροχη μυρωδιά των φρεσκοψημμένων καρβελιών ωστόσο στην γεύση πάντα μου έλειπε αυτό το κάτι….
Όποτε ζύμωνα το δικό μου, δεν περιοριζόμουν στα κλασσικά και έβαζα παντα μέσα θυμάρι και ελαιόλαδο ή δεντρολίβανο με ελαιόλαδο, κύμινο και πιπέρι.
Πρόσφατα λοιπόν επίσκεφθηκα το σπίτι της ξαδέρφης μου Αλεξάνδρας και προς εκπλήξη μου ερωτεύτηκα ένα λαχταριστό banana bread που μου πρόσφερε συνδυάζοντας το με γευστικό τσάι βοτάνων .
Τι είναι το Βanana Βread;
Στην Αμερική είναι η πιο διαδεδομένη συνταγή. Ψωμί μπανάνας πασπαλισμένο με ξερούς καρπούς όλων των ειδών ή και αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σου. Γεμάτο από πρωτεϊνη και θρεπτικά συστατικά.
Δεν σας κρύβω ότι ζήτησα την συνταγή και αφού το έφτιαξα την μοιράζομαι μαζί σας.
για 1 καρβέλι 500γρ
250γρ αλεύρι ολικής άλεσης
1 αυγό
χυμό από 1 λεμόνι με το ξύσμα του (ή πορτοκάλι)
1 κ.γ σόδα
1κ.γ σκόνη τζίντζερ
1/2 κ.γ κανέλλα
4 μπανάνες αλεσμένες (με το φρεσκοκομμένο τζίντζερ ή την σκόνη)
1 κουβερτούρα 125γρ,(χωρίς ζάχαρη) τριμμένη σε κομματάκια( φυλάξτε 50 γρ για γαρνιτούρα)
προαιρετικά 50γρ καρύδια αλεσμένα
Προθερμάνετε το φούρνο κατά την προετοιμασία του και ψήνετε για 50′ στους 180°C
Η δική μου επιλογή δεν περιείχε ζάχαρη. Ήταν με ξύσμα λεμονιού και τζίντζερ και πραγματικά ήταν χορταστικά απογειωτικό.Αν για κάποιο λόγο θέλετε να προσθέσετε ζάχαρη, ενδέχεται να σας βγει πολύ γλυκό μαζί με την μπανάνα.Αν επιλέξετε άλλο φρούτο αντί για πορτοκάλι ή λεμόνι βεβαιωθείτε ότι ο συνδυασμός των υπόλοιπων υλικών ταιριάζει μεταξύ τους.( πχ μήλο με κανέλλα και τζίντζερ) για όσο πιο γευστικό αποτέλεσμα).
Σας αφήνω λοιπόν γευστικά και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα για το πασχαλινό τραπέζι.
Καλή όρεξη!
Κωνσταντίνα