Dolce far niente,  είναι μία συντομη φράση που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί με απόλυτη σοφία και σύνεση στη μη δράση.

Συχνά, προσεγγίζουμε τη φυσική ευεξία μας οπλισμένη με μια λίστα υποχρεώσεων:

Ελέγχουμε την καθημερινή μας πρακτική γιόγκα, το ενεργειακό λουτρό χρυσού φωτός ως απόδειξη της επένδυσής μας στον εαυτό μας. Φροντίζουμε να καλλιεργήσουμε την πνευματική πλευρά μας και με τη δραστηριότητα – να παρακολουθήσετε μια ενδιαφέρουσα ομιλία που θα σας δραστηριοποίησει, να αποθηκεύσετε τις βιβλιοθήκες στο σπίτι με βιβλία που υπόσχονται να τροφοδοτήσουν τις ψυχές μας. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτές τις ενέργειες, φυσικά. Και σίγουρα δεν πρέπει να σταματήσετε να κάνετε ό, τι δουλεύει για σας.

Αλλά τι θα συμβεί αν η επαφή με τον πνευματικό σας εαυτό ήταν τόσο εύκολη όσο απλά δεν κάνατε τίποτα; Δεν υπάρχει περιοδικό, πρακτική διαλογισμών ή πεζοπορία στα δάση. Απλά να αποχωρήσετε από τις συνηθισμένες δραστηριότητές σας για να είστε απλά εσείς.

Γιατί η πλήξη είναι πλέον πολυτέλεια.

Σε αυτόν τον κόσμο της πλήρους απασχόλησης που καθοδηγείται από τη συνεχή ροή πληροφοριών που προέρχεται από τις ψηφιακές συσκευές μας, έχουμε σπάνια την ευκαιρία να καθίσουμε και να είμαστε αφημένοι στην ίδια μας την ύπαρξη. Εάν αισθανόμαστε ότι η δυσάρεστη αίσθηση της πλήξης μέσα από την πλήξη, ψάχνουμε γρήγορα για περισπασμούς από τον έξω κόσμο. Είμαστε απασχολημένοι να αποφασίσουμε τι πρέπει να έχουμε για το μεσημεριανό γεύμα, τη μετακίνηση στις δουλειές μας ή την οδήγηση για το σχολείο των παιδιών μας, το πλύσιμο των ρούχων ή, όταν τα χρονοδιαγράμματα τελικά επιτρέπουν, συνάντηση με τους φίλους και την οικογένεια.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η έκρηξη των καθηκόντων όπως των δραστηριοτήτων για φαγητό, έχει αυξήσει το κόστος του ελεύθερου χρόνου. Χρησιμοποιούμε τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου και της ψυχικής μας ενέργειας κάνοντας καθημερινές επιλογές μη πλήξης που τώρα τοκίζονται σε αξία.Εντούτοις, παίρνοντας το χρόνο να βαρεθείτε – να μην κάνουμε τίποτα, να βάλουμε το τηλέφωνο μακριά, να καθίσουμε σε ησυχία, να καταπολεμήσουμε τα τραντάγματα ενοχής και αγωνίας που φθάνουν όταν τα χρονοδιαγράμματα μας έχουν αναπνευστικό χώρο – μας επιτρέπει το χώρο να συνδεθούμε με τους εαυτούς μας σε βαθύτερο επίπεδο. Ο χρόνος που ξοδεύουμε δεν κάνει τίποτα, μα καθαρίζει το μυαλό μας και μας βοηθά να θυμόμαστε ποιοι είμαστε πραγματικά.

Ενώ η φαινομενικά απλή πράξη αποσύνδεσης από τον κόσμο για να επανασυνδεθεί με τον εαυτό μας μπορεί να αισθανθεί εξαιρετικά δύσκολη, είναι σίγουρα εφικτή.Για να συνδεθείτε με τον πνευματικό σας εαυτό μέσω του “να μην κάνετε τίποτα”, απλά δώστε στον εαυτό σας χώρο για να βαρεθείτε.

Την επόμενη φορά που βρίσκεστε με απρογραμμάτιστο χρόνο, πολεμήστε με την ώθηση να μιλήσετε σε έναν φίλο ή να ακούσετε μουσική. Δεν είστε συνηθισμένοι στην ειρήνη και την ησυχία, και σίγουρα δεν είστε εξοικειωμένοι με το να περάσετε το χρόνο χωρίς να κάνετε τίποτα. Είναι ξένη έννοια και σπάνια ασκείται. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να μάθετε πώς να καθίσετε και να είστε απλά, εσείς. Η ώθηση για να ελέγξετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας ή απασχολημένος τον εαυτό σας κάνει τα πράγματα μπορεί να είναι ισχυρή μα μπορεί να περιμένει. Αντισταθείτε.

Ιδού η συμβουλή μου

Πρακτική πλήξης μια φορά την ημέρα για 10 λεπτά.Από την άλλη πλευρά η δραστηριότητα της πλήξης δεν κάνει τίποτα. Και χωρίς να κάνει τίποτα, είναι παρόν αλλά δεν ασχολείται με τίποτα, είναι ένα πνευματικά ικανοποιητικό καθεστώς στην καθημερινότητα. Αφήστε τις ανησυχίες και τα προβλήματα να ξεφύγουν από το μυαλό σας. Αφήστε αυτή τη φορά, χωρίς αποσπούν την προσοχή ή την ατζέντα, να επανεκκινήσετε τον εγκέφαλό σας. Καθώς χαλαρώνετε σε μια κατάσταση που δεν κάνει τίποτα, ξεχνάτε τις ανησυχίες σας σε όλα τα επίπεδα.Αντίο, ανησυχίες. Καθώς το μυαλό σας καθαρίζει, μπορείτε να συνδεθείτε με τον πνευματικό σας εαυτό (με οποιονδήποτε τρόπο ορίζετε αυτόν τον εαυτό).

Ο χρόνος μας είναι πλέον ασφαλής περισσότερο από ποτέ.

Γι ‘αυτό η πρακτική να μην κάνετε τίποτα, να αφαιρείτε χρόνο για να αποσυνδεθείτε, είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την ευεξία. Απλά κάνοντας μια συνήθεια αποσύνδεσης για 10 λεπτά την ημέρα για να καθίσετε σε ήσυχο και να επανεκκινήσετε το μυαλό σας είναι αρκετό. Χαλαρώστε τον εαυτό σας καθημερινά με την πολυτέλεια του χρόνου διακοπής.

Από την Κωνσταντίνα Δήμου

 

 

 

 

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.