Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι ανησυχούμε για την γνώμη των ανθρώπων, ιδίως όταν η γνώμη αυτών, αφορά τον εαυτό μας. Το παρακάτω κείμενο είναι ένα εμβόλιο αυτοπροστασίας και άμυνας του εαυτού μας όχι μόνο για την γνώμη τους μα και την κακοπροαίρετη άποψη τους που σαν δηλητηριώδη πεποίθηση εισχωρεί μέσα στο ενεργειακό και συναισθηματικό μας πεδίο και τείνει να αυταπατα ότι είναι δική μας οπτική.

Από την μία είναι μάθημα ζωής η αυτοεπίγνωση και η αυταγάπη από την άλλη όμως υπάρχει και ένα μέτρο όταν ο δικός σου καθρέφτης είναι διαυγής, καθρεφτίζει τις πιο αληθινές, πτυχές σου και εσύ ως ψυχή προτιμάς να αντανακλάσαι πάν σε μία θολή επιφάνεια ενός ραγισμένου καθρέφτη.

Μολονότι, αυτός ο πλανήτης χρειάζεται περισσότερη φροντίδα, συμπάθεια και αγάπη, και αν διαβάζεις αυτό, ομοίως έχεις αυτές τις ιδιότητες.Πίσω από τις γραμμές όμως βρίσκεται η ουσία , αν είσαι τακτικός άνθρωπος που σε ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για εσένα.

Αυτό είναι φυσιολογικό. Όμως, αυτό που δεν θέλεις είναι να μετατρέψεις αυτή τη φροντίδα σε φόβο. Ο φόβος που θα σε κρατήσει κολλημένος, παράλυτος ή ξύπνιος τη νύχτα, γιατί τότε δεν θα κάνεις τίποτα, και αυτό δεν επιθυμείς εσύ που νοιάζεσαι μα οι άλλοι.

Όπως είπε ο Αριστοτέλης, “Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αποφύγεις την κριτική: μην κάνεις τίποτα, μην πεις τίποτα και δεν είσαι τίποτα”.

Έχεις ιδέες να επικοινωνήσεις, μηνύματα για να παραδώσεις μα έχεις ανάγκη από τους άλλους, ότι αγαπούν να δώσουν. Η φροντίδα σου είναι το δώρο σου  – αλλά αν δεν επιλέξεις με σύνεση, μπορεί να καταλήξεις να νοιάζεσαι για πράγματα που δεν σε φέρνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρέπει λοιπόν να πάρουμε αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο.

• Ανησυχείς περισσότερο για το τι σκέφτονται οι φίλοι και η οικογένεια – ή για να ζήσεις μια ζωή αληθινή στον εαυτό σου;

• Μήπως ενδιαφέρεσαι περισσότερο για δυνητικά αρνητικά σχόλια – ή για να κάνεις τη διαφορά στη ζωή κάποιου;

• Μήπως ενδιαφέρεσαι περισσότερο για την κρίση της κοινωνίας  – ή για να αποτελέσεις πρότυπο για άλλους που πραγματικά χρειάζονται;Η κατώτατη γραμμή είναι, να έχεις μεγάλη φροντίδα σε εσένα. Είναι υπέροχο. Αλλά, πρέπει να επιλέξεις πού τοποθετείς αυτή τη φροντίδα.

Είτε το πετάξεις σε παράλογους φόβους είτε σε κάτι που πραγματικά έχει σημασία. Ρώτα τον εαυτό σου σε μία ανέμελη στιγμή:

Αυτό που έχει σημασία περισσότερο από ό, τι άλλοι άνθρωποι μπορούν να κρίνουν, να επικρίνουν ή να σκεφτούν για μένα;” Πρόκειται να κάνει τη διαφορά; Πρόκειται για τη διάδοση ενός σημαντικού μηνύματος; Πρόκειται για τη δημιουργία της ζωής που πραγματικά θέλεις για τον εαυτό σου;

Άδραξε από την ανησυχία σου.

 

 

Έχω ένα ενδεικτικό παράδειγμα που αγγίζει τις γυναίκες των 35 και άνω να μοιραστώ.

Έχω μία φίλη από το σχολείο, ίδιας ηλικίας με εμένα. Σχεδόν πέντε ημερών πιο μεγάλη από εμένα. Στην εικόνα του αρραβώνα της και μετέπειτα του γάμου της στο fb σχεδόν δεν την αναγνώρισα. Από την μία πρόβαλλε το δαχτυλίδι των αρραβώνων της με τέτοιο εμφανή τρόπο σαν να βούλωνε τα στόματα όσων περίμεναν- οι συγγενείς μα και οι φίλοι της- ότι θα ήταν η τελευταία των Μοϊκανών που θα παντρευόταν. Φαινόταν τόσο γερασμένη και μεγαλύτερη στη φωτογραφία του γάμου της που νόμιζα ότι φωτογραφίζονταν αρχικά η μητέρα της αντί εκείνη. Σαφώς το φόρεμα και το μακιγιάζ παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο μα αν νιώθεις μέσα σου νέα, όμορφη αυτό και θα καθρεφτίσεις προς τα έξω.Σαφώς και η πλύση εγκεφάλου από κακοπροαίρετους ανθρώπους βγήκε όχι μόνο στην συμπεριφορά της μα και στην φωτογραφία. Μα αισθάνθηκα όμορφα εκείνη την στιγμή για τις δικές μου πεποιθήσεις. Όλα για εμένα και για εσένα, είναι γραμμένα πάνω σε πέτρα και αυτό αποκαλείται μοίρα. Δεν αλλάζει. Μονάχα βελτιώνεται.

 1. Συνειδητοποίησε ότι δεν είναι για εσένα.

Τι λένε ή σκέφτονται άλλοι για σένα, δεν είναι μια αντανάκλαση από εσένα – είναι μια αντανάκλαση των τραυμάτων, των εμπειριών και των προοπτικών τους. Είναι ένας καθρέφτης των φόβων τους και των περιοριστικών πεποιθήσεων.Για παράδειγμα, όταν άφησα την εταιρική μου δουλειά για να ξεκινήσω μια επιχείρηση, άκουσα σχόλια όπως: “Ξέρετε ακόμη πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσετε μια επιχείρηση;” και “Αφήσατε την καλοπληρωμένη δουλειά μάρκετινγκ για να ξεκινήσετε ένα BLOG ;!

“Καταρχάς, πήρα αυτά τα σχόλια πολύ προσωπικά. Στη συνέχεια, μια μέρα, με χτύπησε – αυτός ήταν ο φόβος και η αντίληψή τους μιλώντας, ήταν ξένος και όχι δικός μου.

2. Να γνωρίζεις ότι δεν είσαι αναγνώστης του νου.

Ξέρεις πραγματικά τι σκέφτονται οι άνθρωποι για σένα; Ή απλώς υποθέτεις; Το γεγονός είναι ότι οι υποθέσεις μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε κακά συμπεράσματα.Όταν άρχισα να δουλεύω ως δασκάλα κουνταλίνι γιόγκα, αρκετοί μαθητές μου έμοιαζαν θυμωμένοι κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Με πείραξε στο βαθμό που άρχισα να αλλάζω τη δομή της τάξης. Στη συνέχεια, μια μέρα, ένας από τους “θυμωμένους” έφτασε σε μένα και είπε ότι αυτό ήταν ένα από τα καλύτερα μαθήματα γιόγκα που είχε πάρει ποτέ. Δεν ήταν θυμωμένος, ήταν συγκεντρωμένος. Ίσως να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τι σκέφτονται οι άλλοι, αλλά τις περισσότερες φορές δεν το κάνουμε.

 3. Απόκτησε γνώση μέσα από την ανησυχία σου.

Ναι, υπάρχουν πολύτιμα μαθήματα εδώ! Η ανησυχία σου ή η κριτική από κάποιον θα μπορούσε να σου πει κάτι σημαντικό. Ίσως είναι ένα κλειδί που θα σε βοηθήσει να φτάσεις εκεί που θέλεις να είσαι;Από τότε που άρχισα την επιχείρησή μου, φοβόμουν να ακούω πωλήσεις όπως, απελπισμένος ή απλώς άσχετος όταν ήρθε στην πώληση. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτός ο φόβος με κράτησε να κολλήσω από την επικοινωνία για τα μαθήματά μου. Μόλις συνειδητοποίησα την ανησυχία μου, θα μπορούσα να καταλάβω τον φόβο μου και να δουλέψω μαζί του. Δεν ήθελα να προωθήσω τα πράγματα στους ανθρώπους, ήθελα το μάρκετίνγκ μου να είναι πολύτιμο και διασκεδαστικό, ανεξάρτητα από το αν κάποιος αγόρασε το προϊόν ή όχι. Όταν τολμούσα να δούμε τι με σταμάτησε, κέρδισα πολλές ιδέες για το πώς θα μπορούσα να προχωρήσω προς τα εμπρός σε μια κατεύθυνση που ευθυγραμμίζεται με μένα.

 4. Σταμάτησε να κρίνεις τον εαυτό σου.

Έχουμε την ικανότητα να πιστεύουμε ότι άλλοι μας κρίνουν με βάση αυτό που κρίνουμε για εμάς. Τι φοβάστε άλλοι θα πουν για εσένα; Τι φοβάσαι ότι θα σκεφτούν;Αυτό είναι κάτι που κρίνεις τον εαυτό σου, ή μήπως δεν διάβασα την  σκέψη σου; Επομένως, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο μιλάμε πραγματικά; Αυτό είναι σωστό, γιατί είναι δικό σου κομμάτι. Όταν αποδεχόμαστε τα ελαττώματα, τις ατέλειες και τα μειονεκτήματα, τις εξάρσεις και τις πτώσεις δεν χρειάζεται να φοβόμαστε την κρίση από τους άλλους.Φροντίστε τα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία.Όταν αισθανόμαστε ανασφαλείς, απογοητευμένοι ή σε αμφιβολία, είναι εύκολο να ανησυχούμε τι μπορούν να σκεφτούν οι άλλοι για εμάς. Αλλά, αυτό οδηγεί μόνο σε περισσότερους φόβους, ανησυχίες και αίσθημα κολλήματος.Αντ ‘αυτού, να γνωρίζεις τι έχει σημασία για εσένα. Πάρε την εξουσία σου πίσω από όπου ανήκει: ΕΣΥ. Μάθε από αυτούς, δες τους φόβους και τους αγώνες των άλλων ανθρώπων και επίλεξε να το χρησιμοποιήσεις ως καύσιμο για τις προσπάθειές σου.

Υπάρχουν δυο σημαντικές συμβουλές που θέλω να τις μοιραστώ…

Καλύτερα να ασχολούνται όλοι μαζί σου από το να μην ασχολείται κανένας. Αυτό σημαίνει ότι είσαι πηγή παρατήρησης και θαυμασμού χωρίς να κουνήσεις το μικρό σου δαχτυλάκι.

Ότι και να μας απασχολεί ή να μας τρέφει, ο άλλος που το καθρεφτίζει είναι το μέσο για να δούμε μία αδυναμία μας ώστε να μετατραπεί σε δύναμη αφότου δουλέψουμε πυρετωδώς γι’ αυτό. Μα ακόμη και έτσι να είναι, έμαθα από την ζωή κάτι πολύ σημαντικό.

Να δέχομαι συμβουλές μόνο από επιτυχημένους ανθρώπους… ή όπως λέει καλύτερα το δίστιχο από ένα αγαπημένο μου τραγούδι της Νατάσσας Μποφίλιου, (σσ Η Παρέα)… αν θέλεις να μιλήσεις, το κάνεις πριν κυλήσεις.

Από την Κωνσταντίνα Δήμου

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.