Είχα την ευλογία να παρευρεθώ στην ομιλία της φίλης μου Καίτης Φαρμάκη, αφορμής δωθείσης του Vegan festival  που έλαβε χώρα το σαββατοκύριακο 5-6/10, στη Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Πως φτερούγισε η καρδιά μου στο κήπο της συμπόνοιας. Πόσα χαμόγελα εισέπραξε η ώθηση μου να παρευρεθώ.

Ο τίτλος της ομιλίας της… τρώγοντας ζώα #not, και μολονότι γνώριζα μέσα στους διαδρόμους του νου μου, τους ήχους από φωνές βασανισμένων, σφαγιασμένων ζώων που θα με τάραζαν, οι εικόνες από τα slides της παρουσίασης διέφεραν λίγο περισσότερο, γιατί δεν εμπεριείχαν σκηνές βίας όμως υπέροχα εδέσματα γευστικής κουζίνας για τους ανυποψίαστους ζωόφιλους, που μπορεί κάτω από την επιφάνεια του κρέατος που λαχταράς να φας, να είναι η σάρκα του αγαπημένου σου ζώου, στην προκειμένη ένα κομμάτι λαζάνια με κιμά, από κρέας σκύλου golden retriever…

Η πληροφορία άφησε άφωνο το ακροατήριο και τα δάκρυα μου να βγουν από τα τείχη των ματιών, για όλα εκείνα τα ψέματα και τις δικαιολογίες που τρέφουμε τον εαυτό μας όταν τρώμε κρέας, γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να το αντικαταστήσουμε, από τα ράφια του ψυγείου μέχρι την εστία της κουζίνας μας.

Από την συνήθεια της μη αλλαγής σε έναν σύγχρονο τρόπο ζωής, μέχρι την ρουτίνα περιήγησης της τοξικής γεύσης στα άδυτα του οργανισμού μας, για ένα αίσθημα κτηνώδους κορεσμού όχι μόνο προς τα ζώα μα και προς τον ίδιο μας τον εαυτό, που κάθεται σε ένα τραπέζι και τρώει τόσο πολύ σαν να μην υπάρχει αύριο, και πιο συγκεκριμένα σαν το αύριο να γεννάει έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με κατοχικά συναισθήματα πείνας.

Η ομιλία ξεκίνησε με μία μικρή καθυστέρηση λόγω τεχνικών προβλημάτων αλλά η Καίτη καθοδηγούμενη από το ένστικτό της ως γαλαξιακό πλάσμα, που γνωρίζει την δύναμη της συχνότητας των διπλών αριθμών και καθοδηγούμενη από την αστρολόγο και φίλη μας, Εβίτα Ζαχαριάδου, ξεκίνησε να μιλάει με πυγμή και θάρρος, στις 12:12.

Ήταν η στιγμή που θα μου άλλαζε τον τρόπο σκέψης μου και εκτενέστερα τον τρόπο της ζωής μου!!

Μπορεί να πήγε λίγο πίσω από άποψη χρόνου αλλά μας έφερε έτη μπροστά σε όσα είχε να καταθέσει για την εμπειρία της, μιας και ο βιγκανισμός δεν είναι μόνο τρόπος ζωής της αλλά και αυτοσκοπός για την ίδια. Me slides  από την καμπάνια του Joaquin Phoinix,we are all animals, την εκστρατεία της ακτιβίστριας Greta Thunberg, από τα site της, A new life, μια ζωή όπως σου αξίζει να την ζεις 

Μιλώντας απλά μέσα από την εμπειρία της, εμένα τουλάχιστον με έπεισε να δώσω μάχη έναντι στο μη εαυτό μου, που θέλει να ταϊζεται από αίμα ζώων, να βαδίσει στο μονοπάτι του βιγκανισμού, κάτι που δεν είχα επιχειρήσει. Βάδιζα ανάμεσα στην τραμπάλα της ωμοφαγίας και της χορτοφαγίας αναζητώντας την χρυσή ισορροπία. Μέσα από ερωτήσεις που της κάνουν προβάλλοντας ευγενικές αντιστάσεις στην δική της μάχη έναντι στη ζωή και το σεβασμό σε κάθε έμβιο ον, άκουγε κάθε μία απορία, που ξεκινάει από ΜΑ, όπως…

Μα αν κόψω το κρέας θα χορταίνω;

Μα αν γίνω vegan, θα είμαι υγιής;

Μα αν γίνω vegan, θα ξοδεύω πολλά για την διατροφή μου;

Μα αν γίνω vegan  θα αδυνατίσω; θα γίνω ισορροπημένος/η;

Ερωτήσεις που πυροδότησαν ένα ντόμινο απαντήσεων μιας και θεωρούμε αυτονόητο ότι η ζωή μας είναι ισορροπημένη, με ένα εύθραστο νευρικό σύστημα, οικονομική και επαγγελματική απειλή που γεννάει άγχος, τοξικά συναισθήματα από σχέσεις με ακόμη πιο τοξικούς ανθρώπους που όταν ξεκινάς μία αλλαγή στη ζωή σου, δίνουν μάχη να σε πείσουν ότι η επιλογή σου είναι λάθος, για να βαδίσεις στα χνάρια του εαυτού, που θέλει την υγεία, σε όλα τα επίπεδα, τη μία βία, την ισορροπία από τις σχέσεις μέχρι την διατροφή μας για να αποδεσμευτούμε από τον καθημερινό κανιβαλισμό των αναγκών μας, όπως εξυπηρετεί τον μη εαυτό που διψάει για συγκρούσεις κάθε είδους…

Ακόμα και αν γεννάει την οικονομική δυσφορία, μία ισορροπημένη διαίτα που δεν έχει κρέας μα απαρτίζεται από πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και βιταμίνες δεν κοστίζει τόσο όσο η εμμονή στον υπερκαταναλωτισμό των παραγώγων του κρέατος…

Είναι πιο εύκολο και πιο φτηνό,για τον μέσο άνθρωπο της παλιάς γενιάς, να αγοράζει ένα γεύμα menu  junk food, με μοσχαρίσιο burger, πατάτες με το αναψυκτικό, από το να φάει μία πίτα φαλάφελ συνδυασμένη με μία σαλάτα και ένα μπουκαλάκι νερό.

Το οργανικό κοστίζει περισσότερο από την χημεία συστατικών που είναι πάντα πιο φτηνή.

Όταν ρυθμιστεί η διατροφή σε έναν ηθικό και υγεινό τρόπο ζωής, ένα προς ένα, ρυθμίζονται όλα τα υπόλοιπα…

Με κάποια επιλογή, θα τρέφεται ένας από τους δύο εαυτούς. Η ψυχή επιλέγει ποιον από τους δύο!!!

Ο βιγκανισμός είναι μία επένδυση κεφαλαίου στο τομέα της υγείας. Όπως θα επένδυες σε ένα σύστημα ασφάλισης για μία καλύτερη ζωή, κλέψε λίγα ευρουλάκια για ένα καθημερινό τρόπο υγιής διατροφής. Ίσως έτσι το καμπανάκι της υγείας, να μην χρειαστεί καν να χτυπήσει, από το να νοσηλευτεις αργότερα σε μία ζωή υπό ιατρική παρακολούθηση…

Ο βιγκανισμός βαδίζει στα χνάρια της ψυχής. Όπως και οι νέες γενιές παιδιών που αποβάλλουν την βία των ζώων από την διατροφή τους ως βασικό τους ένστικτο.

Θυμάμαι τόσο τα λόγια της φίλης μου Κίττυ για την αντίδραση της κόρης της Ιωάννας, ένα πλάσμα αγγελικό με μπλε μάτια, ξανθα μαλλιά, λεπτή φιγούρα, που όταν περνούσε έξω από την Βαρβάκειο αγορά, έβγαζε κραυγές και έκλαιγε με την θέα των σφαγμένων ζώων και δεν μπορούσε να την ηρεμήσει.

Μα στην ερώτηση, πως νιώθω όταν είμαι vegan που η ίδια απόρησε που δεν βγαίνει από τα χείλη των πολλών, μέχρι να μας απαντήσει, το ίδιο που σκέφτεται κάθε άνθρωπος που τόλμησε να το επιχειρήσει και είναι κοινή φράση στην γλώσσα όλων των vegan…

Νιώθω θαύμα που είμαι Vegan…

Με αυτή την αίσθηση αναχώρησα όχι μόνο από την ομιλία της Καίτης, τις αγκαλιές κοινών φίλων που επίσης την τίμησαν με την παρουσία τους ακόμα και τον Μάκη Πουνέντη που άφησε χώρο στο νου του για τα λόγια της αν και η αγάπη του για το φαγητό είναι γνωστή, μέσα από τα μικρόφωνα που μοιράζονται με την Καίτη Φαρμάκη στην ίδια εκπομπή μέσα από την συχνότητα του Λάμψη 92,3,  στις 7:00-10:00 κάθε πρωί.

Συγκινήθηκα επίσης όταν συνομίλησα με δυο κοπέλες στην Ελληνκή Νοηματική Γλώσσα που παρευρέθηκαν όχι μόνο για να κάνουν την πρακτική τους αλλά και να μοιραστούν την ομιλία της Καίτης στη γλώσσα της σιωπής.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή. Όπως ότι μετά είχα κανονίσει με φαγητό να φάμε σε γνωστό οινομαγειρείο της περιοχής, και αντί των γνωστών γευστικών εδεσμάτων που συνήθιζα, κόντρα στις επιλογές του vegan festival,  αντί αυτού, επέλεξα συνειδητά μία πράσινη σαλάτα με ροδάκινα και ψητά μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα.

Δεν ξέρω αν οι συνδαιτημόνες ευχαριστήθηκαν από την πρόταση μου να φάμε σε εκείνο το μαγαζί, αλλά με μόλις δύο πιάτα, χόρτασε όλη η υπόλοιπη ζωή μου!

Εύχομαι σε ένα χρόνο να είμαι τόσο ακέραιη, δυναμική στην επιλογή μου όπως σήμερα, και να γράψω ένα άρθρο, Vegan for 365 μέρες. Μου το εύχομαι όλοψυχα…

 

Καίτη Φαρμάκη σε ευχαριστώ για την φωνή που ήχησε ένα άλλο σύμπαν εντός μου!!!

 

Κωνσταντίνα

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.